7 tekenen dat je stressniveau te hoog is

Er zijn een aantal lichamelijke factoren die je kunnen vertellen dat je stressniveau veel te hoog is. Je moet je emoties beheersen om dit onder controle te houden.
7 tekenen dat je stressniveau te hoog is
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Onze moderne manier van leven, meerdere banen en dagelijkse problemen kunnen ertoe leiden dat je gaat denken dat stress een natuurlijk onderdeel van het leven is. Als je stressniveau echter te hoog is, kan je hier erg onder lijden.

Hoewel het een normale lichamelijke reactie is op tegenslag die iedere dag voorkomen, kunnen de effecten ervan zich ophopen als de dingen moeilijker worden.

Het is bewezen dat blootstelling aan een hoog stressniveau gedurende een langere tijd  onder andere het volgende kan veroorzaken:

  • het risico op hartziekten
  • een verlaagd immuunsysteem
  • een verhoogd risico op depressie

Hoewel de meeste symptomen van stress naar buiten komen door een verandering in de gemoedstoestand, zijn er meerdere lichamelijke consequenties die ermee samenhangen.

De American Psychological Association waarschuwt dat een hoog stressniveau de wereld vandaag de dag meer beïnvloedt dan ieder ander moment in de geschiedenis.

Het meest zorgelijke is het feit dat mensen in de meeste gevallen niet de zorg krijgen die nodig is. Hierdoor ontwikkelen ze ernstigere stoornissen.

Omdat iedereen op een bepaald moment te maken krijgt met stress, is het belangrijk om te weten wat de tekenen zijn dat het uit de hand begint te lopen.

7 tekenen dat je stressniveau te hoog is

1. Uitslag

Huiduitslag door stress

Als je nog nooit een allergie hebt gehad en je merkt opeens dat je overal rode bultjes hebt of uitslag, komt het waarschijnlijk doordat je last hebt van een hoog stressniveau. Door de stress raakt het immuunsysteem uit balans en begint het lichaam het hormoon histamine vrij te geven.

Als het niet onder controle wordt gebracht, kan er uitslag ontstaan. Je kunt zelfs huidproblemen ontwikkelen waar je nog nooit eerder gevoelig voor bent geweest.

2. Constante hoofdpijn

Hoofdpijn en migraine zijn veel voorkomende symptomen van mensen die onder veel stress leiden of een moeilijke situatie proberen op te lossen. Dit is het resultaat van de vrijgave van bepaalde chemicaliën die de werking van het zenuwstelsel en de bloedvaten in de hersenen onderbreken.

Het is ook iets dat vaak invloed heeft op de spieren en het veroorzaakt de zogenaamde spanningshoofdpijn.

3. Buikpijn

Buikpijn door stress

Een grote verscheidenheid van spijsverteringsstoornissen worden veroorzaakt door constante of regelmatige aanvallen van lichamelijke en mentale stress. De hormonen die stress veroorzaken veranderen de functie van je maagdarmkanaal. Dit resulteert in symptomen als de ophoping van van gifstoffen, gassen en ontstekingen.

In bepaalde gevallen kan het zelfs het aantal keer dat de darmen zich samentrekken verhogen, wat kramp en diarree veroorzaakt.

4. Constante verkoudheid

Cortisol dat vrijkomt door een hoog stressniveau kan een blokkade in het immuunsysteem veroorzaken, wat de gezondheid van het ademhalingssysteem kan verminderen. Er is een grote kans dat mensen die veel stress ervaring last krijgen van verkoudheid, een koortslip en andere bacteriële en virale aandoeningen.

Wat nog erger is, is dat als het probleem niet wordt opgelost, medicinale geneesmiddelen meestal niet meer helpen.

5. Acne

Acne door stress

Iedereen weet dat acne een huidaandoening is die kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Hoewel de aandoening meestal tieners treft, kunnen volwassenen er ook last van hebben door stress.

Het lijkt erop dat het ontstaat door een hormonale onbalans waarbij het cortisolniveau hoger is dan dat van andere substanties. Dit hormoon verstoort de activiteit van de talgklieren in de huid en verhoogt de productie van olie. Deze overvloed aan talg hoopt zich op in de poriën en resulteert in het ontstaan van mee-eters en puistjes.

6. Slapeloosheid

Slapeloosheid en moeite om lekker te slapen kunnen veroorzaakt worden door je emotionele gemoedstoestand en de gewoontes die je er gedurende de dag op na houdt.

Iemand die buitengewoon veel last heeft van stress kan aan spierpijn lijden, gedachten die gericht zijn op stressvolle situaties hebben en een verminderd vermogen om in slaap te vallen ervaren.

Het meest ernstigste hiervan is dat op den duur het lichaam hieronder gaat lijden en er lichamelijke aandoeningen kunnen ontstaan die de levenskwaliteit verlagen.

7. Extreme vermoeidheid

Vermoeidheid door stress

Vermoeidheid, of extreme moeheid, is een normale reactie van het lichaam die ontstaat als je niet voldoende rust krijgt en regelmatig blootgesteld wordt aan lichamelijke en mentale stress. Deze symptomen gaan samen met stemmingswisselingen, zoals depressie, angst en prikkelbaarheid.

Herken je enkele van deze tekenen? Als je er sinds kort aan lijdt, maak dan een afspraak met je huisarts en zoek naar hulp om je stress te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.