7 redenen om je lever te ontgiften
Je lever is een van de belangrijkste organen in je lichaam en is elke dag verantwoordelijk voor het uitvoeren van cruciale taken. Daarom is de lever van essentieel belang voor zowel je gezondheid als je levenskwaliteit. Het is dus belangrijk om je lever ontgiften.
Zo draagt dit orgaan de taak om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en het te beschermen tegen een groot aantal ziektes.
Gezegd wordt dat de lever meer dan 500 functies heeft en dat het orgaan van fundamenteel belang is voor het goed functioneren van:
- de stofwisseling
- het immuunsysteem
- het spijsverteringssysteem
- het natuurlijke ontgiftingssysteem
Velen van ons leggen echter een hoop druk op de lever. Dit zorgt ervoor dat de lever langzamer gaat werken, wat er weer toe leidt dat gifstoffen zich in het lichaam ophopen en zo de gezondheid negatief kunnen aantasten.
Daarnaast is de lever hierdoor niet meer in staat zijn dagelijkse taken naar behoren uit te voeren. Veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust hoe belangrijk dit orgaan is en deze mensen weten vaak dus ook niet hoe je de lever kunt ontgiften.
Daarom geven we je in dit artikel 7 redenen waarom je je lever zou moeten ontgiften.
Waarom is het belangrijk om de lever te ontgiften?
Je lever is het belangrijkste zuiveringsmechanisme in je lichaam. Overdag zorgt het orgaan ervoor dat je bloedbaan wordt gefilterd en gedurende de nacht verwijdert het gifstoffen uit je lichaam.
Ontgifting bestaat uit een reeks belangrijke processen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond en vrij van afvalstoffen blijft die ziektes kunnen veroorzaken.
De lever is ook verantwoordelijk voor het filteren en verwerken van alle hormonen in je bloed, waardoor de hormonen in balans blijven en goed blijven werken.
Elke keer dat de hormoonfunctie verstoord of belemmerd wordt, kan dit leiden tot een hormonale onbalans, zoals een teveel aan oestrogenen, een deficiënte insulineproductie en meer.
Wanneer je je lever ontgift, verwijder je gif- en afvalstoffen, ga je vrije radicalen tegen en elimineer je zware metalen. Daarnaast zijn er echter nog zeven redenen waarom je je lever zou moeten ontgiften.
Als je dieet overwegend rijk is aan verzadigde en verwerkte vetten
We kunnen onmogelijk ontkennen dat de voedselkeuzes van veel mensen tegenwoordig boordevol verzadigde vetten en verwerkte koolhydraten zitten, die uiteindelijk door het lichaam worden opgeslagen.
Het eten van het volgende zorgt ervoor dat je lever overuren moet draaien, waardoor het orgaan gemakkelijk uitgeput raakt:
- gebakken of gefrituurd voedsel
- niet-biologische dierlijke producten
- verwerkt vlees
- ingeblikt voedsel
Dit komt doordat je lever verantwoordelijk is voor het afbreken van het voedsel dat je in je lichaam stopt en de bovengenoemde voedingswaren zijn uiterst moeilijk te verwerken.
Als je dieet te rijk is aan verwerkte koolhydraten
Ook voedingswaren die veel verwerkte koolhydraten bevatten kunnen de lever overbelasten, zoals:
- wit brood
- pasta
- suikerhoudende dranken
- zoetigheden
Daardoor moet het orgaan harder moet werken om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Als je dieet over het algemeen rijk is aan dit soort voedingswaren, dan zou het heel verstandig zijn om je lever regelmatig te ontgiften.
Alcoholconsumptie of medicijnen op recept
Het is voor de lever lastig om alcohol en voorgeschreven medicijnen te verwerken.
Wanneer je dus te veel drinkt of voor langere periodes bepaalde medicijnen slikt, dan kun je last krijgen van bepaalde stoornissen zoals leververvetting en cirrose.
Het inademen van vervuilde lucht
Helaas zijn er vandaag de dag nog maar weinig plaatsen op aarde waar je geheel schone en gezonde lucht kunt inademen. Hierdoor ademen de meeste mensen de hele dag giftige deeltjes in die de gezondheid op de lange termijn kunnen aantasten.
Hoewel het inderdaad zo is dat je longen deze stoffen als eerste absorberen, draagt je lever de verantwoordelijkheid om deze stoffen te filteren en uit het lichaam te verwijderen.
Je krijgt niet voldoende slaap of rust
Het is misschien makkelijk om de tekenen te negeren die je lichaam je geeft wanneer je onvoldoende slaapt of uitrust. Uiteindelijk zal dit tekort een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Slaap is essentieel voor de lever om optimaal te kunnen functioneren.
Je lever is het actiefst tussen 1 en 3 uur ’s nachts. Daarom is het belangrijk om voldoende te rusten en je lever de tijd te geven die het nodig heeft om zijn taken uit te voeren.
Je doet te veel aan lichaamsbeweging
Hoewel lichaamsbeweging essentieel is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, kan een overdaad aan lichaamsbeweging echter juist schade aanrichten.
Een te veel aan lichaamsbeweging kan de invloed die vrije radicalen hebben versterken en ervoor zorgen dat je lever niet voldoende tijd heeft om deze vrije radicalen tegen te gaan. Als dit je bekend in de oren klinkt, geef je lever dan eens een pauze en voer een ontgiftingskuur uit.
Kijk ook hier eens naar:
Het 10-daagse suikerontgiftingsdieet
Een dieet aanhouden dat weinig voedingsstoffen bevat
De juiste voeding is essentieel voor een goede leverfunctie. Je dieet zou je lichaam moeten voorzien van een goede hoeveelheid vitamine C, B3, B6 en E en voldoende foliumzuur.
Je lichaam heeft ook veel calcium en essentiële aminozuren als glycine en taurine nodig.
Als je dieet niet voldoende van een of meer van deze voedingsstoffen bevat, dan is het belangrijk dat je je eetgewoontes aanpast of supplementen begint in te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pérez-Calvo, J. (2013). Nutrición energética para la salud del hígado y la vesícula (Vol. 1). Edaf.
- Williams, R., & Gimson, A. E. (1991). Intensive liver care and management of acute hepatic failure. Digestive diseases and sciences, 36(6), 820-826. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01311243
- Vienken, J., & Christmann, H. (2006). How can liver toxins be removed? Filtration and adsorption with the Prometheus system. Therapeutic Apheresis and Dialysis, 10(2), 125-131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-9987.2006.00353.x