7 ingrediënten waar je haar lekker van gaat ruiken

Hoewel deze producten kunnen helpen bij het elimineren van nare geurtjes uit je haar en je haar lekker laten ruiken, is het belangrijk om je haar niet te overbelasten door ze te veel te gebruiken.
7 ingrediënten waar je haar lekker van gaat ruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om gezond, mooi en lekker ruikend haar te hebben, moet je het regelmatig wassen en het extra voedingsstoffen geven door middel van haarmaskers en hydraterende behandelingen.

Zoals veel mensen al weten, wordt je haar dagelijks blootgesteld aan gifstoffen uit de omgeving. Zoals sigarettenrook, zweet en veel andere factoren die het uiterlijk kunnen verslechteren.

Daarbij heb je misschien niet altijd tijd om je haar te wassen en langzaam beginnen die restjes olie, stof en andere stoffen die je misschien op het eerste gezicht niet ziet zich op te hopen.

Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nare geurtjes die je dan moeilijk kunt neutraliseren. Hoewel je ze wel kunt verhullen met shampoo. Gelukkig zijn er cosmetische producten en luchtjes ontwikkeld waardoor je haar de hele dag lekker blijft ruiken.

Als aanvulling op commerciële producten zijn er een aantal natuurlijke producten. Ze hebben eigenschappen die een zelfde soort effect kunnen bereiken zonder je haar bloot te stellen aan chemicaliën.

Vandaag willen we zeven van de meest interessante oplossingen met je delen. Zodat je ze meteen op kunt nemen in je dagelijkse haarverzorgingsroutine.

Natuurlijke middelen om je haar lekker te laten ruiken

1. Etherische mandarijnolie

Sinaasappelolie

Etherische mandarijnolie heeft een lichte citrusgeur die de hele dag op het haar blijft zitten. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van de geur van zweet of vet. Het zorgt ook voor vitamine E en B12, die noodzakelijk zijn voor gezonde haargroei.

Het bevat ook antioxidanten die de schadelijke effecten van vrije radicalen bestrijden om te voorkomen dat het haar droog en vroegtijdig grijs wordt.

Het beste is dat de olie de natuurlijke pH van je hoofdhuid niet verandert, dus het heeft geen invloed op de talgproductie.

2. Etherische jasmijnolie

Deze etherische olie heeft een geweldige geur die, in combinatie met andere voedingsstoffen, een van de beste opties voor haarverzorging is.

De eigenschappen maken een einde aan onder andere:

  • De overmatige productie van talg.
  • Verminderen de opbouw van roos.
  • Repareren de beschadigde vezels om haaruitval te voorkomen.

3. Rozenwater

Rozenwater

Rozenwater is een bloemige vloeistof waarvan de samentrekkende en hydraterende eigenschappen de pH van de hoofdhuid reguleren en de overmatige productie van talg tegengaan. Het heeft een delicaat en vrouwelijk aroma dat je dan een aangenaam gevoel geeft gedurende de dag.

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine B en E wordt rozenwater beschouwd als een van de meest geschikte producten voor het behoud van de zachtheid en de jeugdige uitstraling van het haar.

4. Lavendelthee

Lavendel is een kruid dat over krachtige reinigende en ontspannende eigenschappen beschikt. Naast het geconcentreerde aroma voorkomt het ook haaruitval en verlies van natuurlijke oliën.

Je kunt lavendelthee gebruiken:

  • Als een toner om eventuele geuren die je aantrekt uit de omgeving te bestrijden en het geeft je haar ook meer glans.
  • Als een natuurlijke conditioner om die vervelende klitten die het haar moeilijk te kammen maken te voorkomen.

5. Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie wordt beschouwd als een van de beste producten voor haarverzorging en heeft een zoete geur die je zal fascineren. De belangrijkste voordelen kunnen worden toegeschreven aan het hoge gehalte aan vetzuren met middellange ketens, die na aanbrengen op het haar schade herstellen en ook droogheid voorkomen.

Kokosolie bevat namelijk antibacteriële, antifungale en regeneratieve eigenschappen die schimmels die roos veroorzaken elimineren en tegelijkertijd droog of dof haar revitaliseren.

Het biedt ook een aanzienlijke hoeveelheid eiwit en dient om de wortels te versterken, waardoor buitensporige haaruitval wordt voorkomen.

6. Amandelolie

De zachte geur van amandelolie is nuttig voor haar dat lijdt aan extreme droogheid, breekbaarheid en haaruitval.

De vetzuren in amandelolie vervangen verloren olie uit de hoofdhuid en helpen het haar bij het behouden van vocht en het herstellen van de natuurlijke kracht en glans.

Het gehalte aan vitaminen en mineralen maken het een goede optie voor het verzachten van de haarzakjes. Het voorkomt ook pluizig haar.

7. Etherische citroenolie

Citroenolie

Etherische citroenolie heeft een langdurige citrusgeur die andere geuren maskeert die ontstaan door vocht, olie en stoffen die zich ophopen in het haar. De toepassing verhoogt de capillaire kracht en vermindert de doordringbaarheid voor een betere controle van haaruitval en verzwakking.

Welk product je ook kiest, zorg ervoor dat je het in kleine hoeveelheden gebruikt om te voorkomen dat je haar erdoor overrompeld wordt. Wij raden aan degene te gebruiken die je aandacht trekt en je zult zeker je beter voelen zodra je haar weer lekker ruikt.  Wellicht ook interessant voor jou

Problemen met je haar? Ontdek 6 natuurlijke behandelingen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Problemen met je haar? Ontdek 6 natuurlijke behandelingen

Heb je problemen met je haar en ben je op zoek naar natuurlijke remedies? In dit artikel stellen we je enkele middeltjes voor die je zelf kan maken...