7 giftige ingrediënten om te vermijden in cosmetica
De meeste cosmetica zitten vol met giftige ingrediënten, waarvan vele namen hebben die we niet eens kunnen uitspreken. Ontdek vandaag de dag welke make-up je moet vermijden op basis van de ingrediënten die op de etiketten staan vermeld.
Giftige ingrediënten om te vermijden in cosmetica
Je hebt misschien al wel eens een allergische reactie gehad door cosmetica, maar je wist niet wat het was. Misschien was het het feit dat de make-up die je gebruikte enkele van de volgende giftige ingrediënten bevatte.
1. Parabenen
Parabenen zijn meestal aanwezig in onder andere:
- deodorants
- tandpasta
- conditioners
- shampoos
Ook al zijn ze niet giftig in kleine hoeveelheden, toch kan cumulatieve blootstelling aan deze chemische stoffen door de verschillende producten die je kunt gebruiken, je lichaam overbelasten en bijdragen aan een breed scala aan gezondheidsproblemen.
Bovendien kan dit soort bestanddelen bij een gevoelige huid of hoofdhuid een allergische reactie veroorzaken. Het product dat je gebruikt bevat parabenen als een van de volgende benamingen op de verpakking staat:
- methylparaben ethylparaben
- propylparaben
- butylparaben
- isobutylparaben
2. Lood
Wist je dat veel lippenstiften lood bevatten? Als we lippenstift kopen, kijken we meestal niet naar waar het van gemaakt is. Bovendien gebruiken we deze producten vaak zonder te weten dat veel van deze producten een giftig ingrediënt bevatten.
Het is waar dat de hoeveelheid lood die ze bevatten zeer klein is. Recent wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat er geen veilig niveau van blootstelling aan lood is.
Lood is een neurotoxine en kan zelfs in kleine doses gevaarlijk zijn. Medische deskundigen zijn duidelijk in die zin dat elk niveau van blootstelling aan lood ongezond is.
Lees dit artikel ook:
14 middelen om je lever te ontgiften van zware metalen
3. Siliconen
Een ander ingrediënt dat je in cosmetica moet vermijden zijn siliconen. Helaas worden deze in veel make-up gevonden. Ook al is het niet zo giftig als lood, ze hebben wel een negatief effect op je huid.
Siliconen maken de huid gladder, waardoor het er veel gezonder en egaler uitziet. Op hetzelfde moment, zorgt het er echter ook voor dat de poriën verstopt raken, wat slecht is voor de huid.
4. Ammoniak
Ammoniak wordt veel gebruikt bij het kleuren en bleken van het haar, omdat het de kleurstof helpt zich aan het haar te hechten. Hoewel de samenstelling ervan in de loop der jaren echter is aangepast zodat het minder slecht is voor je hoofdhuid, veroorzaakt het nog steeds problemen.
Van alle chemicaliën die cosmeticabedrijven gebruiken, onderscheidt ammoniak zich als een van de meest schadelijke. Bovendien reageert ammoniak zodra het de huid of ogen raakt met het vocht in de huid of ogen, waardoor het verandert in ammoniakhydroxide.
Dit doodt op zijn beurt de cellen door hun membranen te beschadigen. Dit kan leiden tot een ontsteking, die nog meer schade veroorzaakt.
Dit ingrediënt veroorzaakt irritatie op de hoofdhuid en het kan ook haaruitval veroorzaken. Ook wordt het ten zeerste afgeraden voor mensen die lijden aan een vorm van eczeem of seborroïshe dermatitis.
5. Ftalaten
Dit is een ander ingrediënt dat je moet vermijden in cosmetica. Deze stof is aanwezig in nagellak en dient om de nagellak aan de nagels te hechten. Het kan ook worden gevonden in producten zoals:
- blush
- badolie
- babylotion
- poeder
- shampoo
Het probleem met ftalaten is dat ons lichaam ze, net als lood, absorbeert via in dit geval de nagels. Bovendien leiden ftalaten tot veranderingen in het hormonale systeem.
Bovendien vonden onderzoekers van de universiteit van Rochester een verband tussen blootstelling aan ftalaten en buikvet. Ook stelden ze ook vast dat de insulineresistentie toeneemt door middel van blootstelling aan deze stof. Daarom is er een hoger risico op diabetes.
6. Formaldehyde
Deze stof is geclassificeerd als hoog risico. Veel bedrijven hadden het in hun producten opgenomen. Deze bedrijven hebben het echter geëlimineerd toen de Wereldgezondheidsorganisatie het als kankerverwekkende stof aanduidde.
Formaldehyde werd toegevoegd aan nagellak en stylinggel en is al gevaarlijk bij zeer lage concentraties. Het Environmental Protection Agency (EPA) zegt dat slechts één deel op 10 miljoen bij mensen klachten kan veroorzaken zoals:
- waterige ogen
- een branderig gevoel in ogen en keel
- misselijkheid
- ademhalingsproblemen
Tegenwoordig wordt dit ingrediënt eigenlijk niet meer gebruikt. Houd het echter in gedachten, voor het geval dat.
7. Ethanolamineverbindingen
DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine) en TEA (triëthanolamine) zijn chemische verbindingen die worden toegevoegd aan:
- zepen
- shampoos
- haarverzorgers en kleurstoffen
- lotions
- scheerschuim
- paraffine en was
- huishoudelijke schoonmaakmiddelen
- farmaceutische zalf
- oogschaduw
- mascara
- oogschaduw
- blush
- make-up
- foundations
- geuren
- zonnebrandmiddelen
Niet alleen zijn deze ingrediënten mogelijk kankerverwekkend, maar uit onderzoek is ook gebleken dat ze de reproductieve gezondheid van mannen kunnen beïnvloeden. Dit komt doordat ze de structuur van het sperma veranderen.
Bovendien hopen deze stoffen zich op in de lever en de nieren, waardoor het toxiciteit van organen en mogelijke neurotoxische effecten, zoals trillingen, kan veroorzaken.
Een ander onderzoek suggereert dat de geheugenfunctie en de ontwikkeling van de hersenen bij baby’s permanent kunnen worden beïnvloed door de blootstelling van moeders aan DEA.
Conclusie
Welke prijs ben je bereid te betalen voor je schoonheidsproducten? Er zijn nog veel meer giftige ingrediënten die je beter kunt vermijden in cosmetica.
Helaas kijken de meesten van ons niet vaak naar de ingrediënten en het kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en de gezondheid van de kleintjes die zichzelf nog niet kunnen beschermen. Wees voorzichtig en lees de etiketten voordat je de producten koopt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bocca, B., Pino, A., Alimonti, A., & Forte, G. (2014). Toxic metals contained in cosmetics: A status report. Regulatory Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2014.02.003
- Chiari, B. G., José de Almeida, M. G., Corrêa, M. A., & Isaac, V. L. B. (2012). Cosmetics Quality Control. In Latest Research into Quality Control. https://doi.org/10.5772/51846
- Saillenfait, A. M., & Laudet-Hesbert, A. (2005). Phthalates | Phtalates. EMC – Toxicologie-Pathologie. https://doi.org/10.1016/j.emctp.2004.10.003