6 waarschuwingssignalen van je spieren
Alle bewuste en onbewuste bewegingen die je iedere dag maakt, worden veroorzaakt door samentrekkingen van je spieren.
Je complexe spiersysteem bestaat uit een totaal van meer dan 650 spieren. Deze werken samen met je botten om je lichaam te ondersteunen. Je spiersysteem is nauw verwant aan je metabole activiteit en verbrandt calorieën, zelfs als je niets doet.
Je spieren zijn essentieel voor iedere activiteit die beweging en kracht vereist. Dat maakt het belangrijk om ze in een goede conditie te houden. Als er iets mis is, zullen je spieren je waarschuwingssignalen sturen. Dit doen ze zodat jij ernstigere problemen kunt voorkomen. Hoewel veel mensen ze negeren, vertellen deze pijntjes en kwaaltjes je iets belangrijks over je gezondheid.
Ontdek wat dit kan zijn!
1. Je hebt een elektrolytendisbalans
Een elektrolytendisbalans wordt vaak gezien bij atleten en bij mensen die zwaar lichamelijk werk doen.
Het overmatige zweten dat bij deze activiteiten optreedt, betekent dat er veel mineraalzouten verloren gaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot disbalans in de elektrolytenhuishouding.
Water helpt om het verloren vocht aan te vullen, maar je moet ook altijd de verloren mineralen aanvullen door gezonde voedingsmiddelen te eten en voedzame dranken te drinken.
Als je de situatie negeert, loop je het risico om geblesseerd te raken. Ook kan er pijn en kramp optreden.
2. Je hebt een spier gescheurd
Plotselinge pijn bij het maken van een bepaalde beweging betekent over het algemeen dat je een spier hebt gescheurd.
Deze pijn treedt onmiddellijk op en alleen terwijl je bepaalde bewegingen maakt. Het lijkt dus niet op de normale pijnlijkheid na een goede training. Het varieert in intensiteit al naar gelang de ernst van de spierscheuring, maar over het algemeen wordt de pijn erger als je jezelf inspant.
3. Je immuunsysteem is verzwakt
Pijn en spierslapte zijn vaak de eerste tekenen van een onvoldoende actief immuunsysteem. Je spieren zullen vaak vermoeid aanvoelen als je immuunsysteem niet reageert op ziekteverwekkers.
Als je pijnlijke spieren hebt zonder dat je daar een oorzaak voor kunt vinden, kan het betekenen dat je op het punt staat om ziek te worden. Dat komt omdat je lichaam de ontstekingsprocessen begint te gebruiken om het virus aan te vallen. Dat tast je spieren aan.
4. Je bent uitgedroogd
Hoewel er honderden redenen zijn om genoeg water te drinken, drinken veel mensen nog steeds niet genoeg. Dit essentiële vocht speelt een rol in de meest vitale processen in je lichaam. Je spiersysteem is hier geen uitzondering op.
Water is nodig voor het op een goede manier voorzien van zuurstof van je lichaamscellen. Als je niet genoeg drinkt, loop je een groter risico om spierkrampen te krijgen. Hoewel spierkrampen ook door vele andere oorzaken kunnen optreden, is uitdroging meestal de reden dat ze optreden.
5. Je hebt rust nodig
Bij een training met hoge-intensiteitsoefeningen treden er microscheurtjes op in je spieren. Je voelt dit doordat je spieren pijnlijk zijn. Als de scheurtjes helen, bouw je spiermassa op. Tenminste, als je goed eet. Maar om dit proces goed te laten verlopen, heeft je lichaam wel rust nodig.
Als je blijft trainen ondanks de pijn, kun je geblesseerd raken. Ook kan het ernstige gevolgen hebben voor je kracht en mobiliteit.
We raden aan om te lezen: Pak je slaapproblemen aan! 8 doeltreffende adviezen
6. Je hebt bloedarmoede
Een tintelend gevoel, nachtelijke krampen en spierzwakte vormen een groep symptomen die kunnen wijzen op bloedarmoede. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door een te lage productie van rode bloedcellen. Het zorgt ervoor dat je lichaam minder goed in staat is om je weefsels van zuurstof te voorzien en dit heeft effect op je spieren.
Bloedarmoede wordt in verband gebracht met ijzertekorten, maar het kan ook ontstaan door tekorten aan andere belangrijke nutriënten.
Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer en essentiële aminozuren kunnen je helpen met herstellen. Sterker nog, deze voedingsstoffen verhogen het energieniveau in je hele lichaam. Dat helpt je om je spierkracht terug te krijgen.
Nu je weet wat deze waarschuwingssignalen die je spieren je sturen betekenen, moet je de tijd nemen om te ontdekken of jouw pijn je iets probeert te vertellen.
Hoewel het niets ernstigs is en vaak maar sporadisch optreedt, is het altijd een goed idee om je dokter te bezoeken om te bepalen of je behandeling nodig hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Noonan TJ, Garrett WE Jr. Muscle strain injury: diagnosis and treatment. J Am Acad Orthop Surg. 1999 Jul-Aug;7(4):262-9.
- Kwiecien SY, McHugh MP. The cold truth: the role of cryotherapy in the treatment of injury and recovery from exercise. Eur J Appl Physiol. 2021 Aug;121(8):2125-2142.
- Lanier JB, Park JJ, Callahan RC. Anemia in Older Adults. Am Fam Physician. 2018 Oct 1;98(7):437-442.
- Shieh PB. Muscular dystrophies and other genetic myopathies. Neurol Clin. 2013 Nov;31(4):1009-29.
- Dimachkie MM, Barohn RJ. Myopathies. Neurol Clin. 2014 Aug;32(3):xiii-xiv.
- Shapiro F, Specht L. The diagnosis and orthopaedic treatment of inherited muscular diseases of childhood. J Bone Joint Surg Am. 1993 Mar;75(3):439-54.