6 natuurlijke zoetstoffen om je suikerinname te beperken
Talrijke studies over suiker en de gezondheidseffecten ervan hebben geleid tot de zoektocht naar nieuwe manieren om voedsel te zoeten zonder je toevlucht te nemen tot witte suiker. Hieronder bespreken we zes natuurlijke zoetstoffen, die ook natuurlijk zijn, om je suikerinname te beperken.
Om je suikerconsumptie te verminderen, kan het een goed idee zijn om je te wenden tot enkele van de zoete alternatieven die je op de markt kunt vinden. Van honing tot stevia, er zijn talloze suikervervangende opties!
Waarom houden mensen zo van zoete smaken?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt volwassenen en kinderen aan om hun dagelijkse inname van suikers te beperken tot minder dan 10% van hun totale energie-inname, omdat een overmatige consumptie van suiker schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Ook voorziet suiker het lichaam van lege calorieën die gewichtstoename en lichaamsvet bevorderen (Engelse link) en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen. Waarom eten we eigenlijk zoveel suiker?
We houden van de zoete smaak van suiker omdat het ons een gevoel van genot geeft. De consumptie ervan stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor we ons goed voelen. Dit genot maakt dat we er steeds meer van willen eten omdat onze hersenen minder gevoelig worden voor dit hormoon.
Suiker is dus een verslavende stof. Suiker activeert ook het beloningscentrum van de hersenen, waardoor het zeer verslavend is (Engelse link).
Als we met al het bovenstaande rekening houden, is het eerste wat je moet doen je smaakpalet opnieuw leren wennen aan de zoete smaken die in de natuur aanwezig zijn.
Het beste is om de hoeveelheid suiker die iemand nodig heeft om zijn thee, yoghurt of desserts te zoeten, te verminderen. Om dit doel te bereiken, kun je kiezen voor meer natuurlijke oplossingen die we hieronder beschrijven.
Lees ook het volgende artikel:
Risico’s van een dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap
6 natuurlijke zoetstoffen om je suikerinname te beperken
1. Stevia
Deze zoete Zuid-Amerikaanse plant, die vooral erg bekend is in Japan, is een van de meest krachtige natuurlijke zoetstoffen. In tegenstelling tot witte suiker, bevat stevia geen calorieën. Zoals sommige studies (Engelse link) aantonen, is het geschikt voor diabetici, omdat het geen hoge bloedsuikerpieken veroorzaakt.
Als het op de keuze van stevia aankomt, raden we je aan om zuivere stevia te kiezen en geen zoetstoffen op basis van stevia, want sommige die je in de supermarkt vindt, zijn een mengsel van natuurlijke zoetstoffen met gezuiverd stevia-extract.
2. Honing
Als je je niet druk maakt over suiker omdat je er dik van wordt, maar omdat je er alleen maar lege calorieën van binnenkrijgt, dan is honing de beste natuurlijke zoetstof voor jou.
Honing is niet alleen een zoetstof, maar wordt ook beschouwd als een functioneel voedingsmiddel, omdat het onder andere de volgende stoffen bevat:
- vitaminen
- mineralen
- aminozuren
Ook beschikt het over antibiotische en bacteriedodende eigenschappen, zoals blijkt uit deze studie van de Universiteit van de Balearen (Engelse link).
Als je voor honing kiest, voeg je dus essentiële voedingsstoffen toe aan je dieet met minder calorieën. Natuurlijk, om ervoor te zorgen dat het zijn eigenschappen behoudt, kies biologische honing die niet geraffineerd is.
3. Xylitol
Het bijzondere van xylitol (Engelse link) is dat het geen insulinepieken veroorzaakt, dus het houdt je suikerspiegel stabiel. Dit maakt het de ideale natuurlijke zoetstof voor diabetici en om gewicht onder controle te houden, omdat het het hongergevoel tegengaat dat optreedt wanneer de insulinewaarden veranderen.
Als je vaak last hebt van tandbederf, is het ook een aanrader om voor dit soort zoetstof te kiezen, omdat het bacteriën op afstand houdt zodat ze niet aan je tanden vreten.
4. Agave-siroop
Deze stof is afkomstig van het sap van een Mexicaanse plant. Deze zoetstof smaakt naar honing, maar heeft een lichtere consistentie. In tegenstelling tot gewone suiker bevat agavesiroop essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Deze suikervervanger is vloeibaarder dan honing. Daardoor lost het beter op in eten en drinken.
Misschien vind je dit ook interessant:
Je eigen zoetstof: hoe je zelf stevia kunt kweken
5. Ruwe rietsuiker
Dit product wordt bereid uit rietsuikerstroop. Het wordt geweekt, gekookt, gekneed en gedroogd. Daarna wordt het gezuiverd en eindigt het als bruine suiker. Bovendien ondergaat het geen enkel chemisch raffinageproces.
In tegenstelling tot suiker (dat voornamelijk uit sacharose bestaat) bevat het:
- glucose
- fructose
- eiwitten
- calcium
- ijzer
- fosfor
- vitaminen (A, C, D, E en B)
Dit blijkt uit deze studie van de FASTA-universiteit (Engelse link). Daarom beschouwen deskundigen het als een betere optie dan suiker, omdat het minder calorieën bevat dan geraffineerde suiker.
Onder de voordelen kan het helpen het immuunsysteem en het skelet te stimuleren en het helpt bij het reguleren van de hartslag en de overdracht van zenuw- en spierimpulsen.
6. Kokossuiker
Ondanks zijn naam wordt deze suiker niet gewonnen uit de vrucht, maar uit het sap van de bloem, dat verhit wordt tot al het water verdampt is. Door dit verwerkingsproces is het mogelijk sommige van zijn eigenschappen te behouden.
Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, geloven deskundigen dat kokossuiker ons mineralen verschaft, zoals:
- ijzer
- kalium
- zink
- polyfenolen
- antioxidanten
- kleine hoeveelheden aminozuren
Omdat kokossuiker een relatief lage glycemische index heeft voor een zoetstof, veroorzaakt het geen plotselinge bloedsuikerpieken.
Kortom, deze zoetstoffen kunnen gezonder en natuurlijker zijn dan suiker. We raden je echter aan om deze vervangers nog steeds spaarzaam te gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nicole M. Avena, Pedro Rada, Bartley G. Hoebel. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019.
- Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr. 2004 Apr;79(4):537-43. Review. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1090. PubMed PMID: 15051594.
- Salvador-Reyes, Rebeca, Sotelo-Herrera, Medali, & Paucar-Menacho, Luz. (2014). Estudio de la Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) como edulcorante natural y su uso en beneficio de la salud. Scientia Agropecuaria, 5(3), 157-163.
- Organización Mundial de la Salud. 1Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1
- Neurosci Biobehav Rev. 2008; 32(1): 20–39. Published online 2007 May 18. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. doi: 10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
- Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Volume 32, Issue 1, 2008, Pages 20-39. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763407000589
- Scientia Agropecuaria vol.5 no.3 Trujillo 2014. Estudio de la Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) como edulcorante natural y su uso en beneficio de la salud. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2077-99172014000300006&script=sci_arttext&tlng=en
- Universitat de les Illes Balears. La miel: Beneficios nutricionales y efectos terapéuticos en pacientes con heridas crónicas. https://dspace.uib.es/xmlui/bitstream/handle/11201/146070/tfm_2015-16_MNAH_ijg524_58.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Revista Brasileira de Ciências FarmacêuticasBrazilian Journal of Pharmaceutical Sciencesvol. 38, n. 4, out./dez., 2002. https://www.scielo.br/pdf/rbcf/v38n4/v38n4a03
- Clin Cosmet Investig Dent. 2014; 6: 89–94. Published online 2014 Nov 10.
The effect of xylitol on dental caries and oral flora. doi: 10.2147/CCIDE.S55761 - Med Food. 2014 Sep;17(9):1017-21. Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice. doi: 10.1089/jmf.2013.0162. Epub 2014 Jul 10.
- Universidad Fasta. PANELA: Propiedades, información y aceptación. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/771/2014_N_020.pdf?sequence=1
- Jaffé, Walter. (2012). Health Effects of Non-Centrifugal Sugar (NCS): A Review. Sugar Tech. 14. 10.1007/s12355-012-0145-1.