6 gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken

Het droog en geventileerd houden van je vrouwelijke delen is essentieel voor het voorkomen van vaginale schimmelinfecties, omdat schimmels van warme en vochtige omstandigheden houden.
6 gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het vaginale gebied is één van de meest gevoelige gebieden bij vrouwen. Eén van de meest voorkomende problemen in dit gebied zijn vaginale schimmelinfecties. Het is essentieel om te weten welke gewoontes vaginale schimmelinfecties kunnen veroorzaken, zodat je ze kunt vermijden.

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie die diverse klachten kan geven zoals:

  • irritatie
  • afscheiding
  • intense jeuk in de vagina, vulva en de vaginale opening

Vaginale schimmelinfecties staan ook bekend als candidiasis en kunnen elke vrouw op elk moment van haar leven treffen. Het echt belangrijk om het vaginale gebied te verzorgen, om het zodoende gezond te houden en ongemak te voorkomen.

Symptomen van vaginale schimmelinfecties

Voordat we beginnen te praten over de gewoonten die dit probleem kunnen veroorzaken, moet je eerst de symptomen van deze aandoening kennen. Ze kunnen variëren van mild tot gematigd en omvatten onder andere:

  • Jeuk en irritatie van de vagina en vaginale opening.
  • Een branderig gevoel, vooral tijdens de geslachtsgemeenschap of het plassen.
  • Roodheid en zwelling van de vulva.
  • Vaginale pijn.
  • Een vaginale uitslag.
  • Waterige vaginale afscheiding.
  • Dikke, witte, reukloze vaginale afscheiding.

Gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken

Nu je de symptomen van deze infectie kent, wordt het tijd om te praten over de oorzaken van dit probleem en te letten op de gewoontes die vaginale schimmelinfecties kunnen veroorzaken.

Je zult waarschijnlijk denken dat de meeste oorzaken onbeduidend lijken, dus is het essentieel om waakzaam te blijven en aanpassingen te maken om je risico’s te verminderen.

1. Het dragen van nauwsluitende of vochtige kleding

Strakke spijkerbroek dragen

Van de gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken, is de eerste het dragen van strakke kleding en ondergoed dat niet van katoen is gemaakt. Deze kledingstukken laten namelijk geen lucht rond de vagina circuleren.

Schimmels gedijen goed in een vochtige en donkere omgeving. Daarom creëert de vochtigheid die veroorzaakt wordt door deze kledingstukken de perfecte omgeving voor schimmels om te groeien.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Draag katoenen ondergoed en wissel af tussen spijkerbroeken en kleding die je lichaam in staat stelt om te ademen.
  • Doe na ongeveer 8 tot 12 uur andere kleren aan. Doe dit ook onmiddellijk na het sporten als je hebt gezweet.
  • Als je hebt gezwommen, trek dan zo snel mogelijk je natte badpak uit.

2. Uitvoeren van een vaginale douche

In elke supermarkt en apotheek vind je producten om de vaginale zone van binnenuit te wassen. Het probleem is dat een vaginale douche het natuurlijke evenwicht van de vaginale flora verandert en vaginale schimmelinfecties kan veroorzaken.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Het is het beste om geen vaginale douches te gebruiken, tenzij je arts het aanbeveelt. Je lichaam reinigt dit gebied namelijk op natuurlijke wijze, zonder dat daar extra hulp voor nodig is.

3. Zwemmen in openbare zwembaden

Zwemmen in publieke zwembaden

Zwembaden kunnen vaginale schimmelinfecties veroorzaken, omdat de chemicaliën die gebruikt worden om het water te behandelen de vaginale pH kunnen veranderen. Hoewel deze chemicaliën worden gebruikt om zwembaden schoon te houden, kunnen ze ervoor zorgen dat candida zich vermenigvuldigt.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Spendeer niet te veel tijd in zwembaden. Als je als sport aan het zwemmen bent, is het belangrijk dat je je natte badpak zo snel mogelijk uitdoet en de vaginale zone droogt met een schone katoenen handdoek.
  • Bij het drogen van het vaginale gebied moet je dit voorzichtig doen en dus niet te hard wrijven om irritatie te voorkomen.

4. Een stressvol leven leiden

Gestreste vrouw

Stress kan het immuunsysteem in gevaar brengen en de ontwikkeling van vaginale schimmelinfecties vergemakkelijken. Wanneer je deze factor met anderen combineert, zal je lichaam moeite hebben om candidiasis te bestrijden.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Hoewel stress tegenwoordig veel voorkomt, is het belangrijk om technieken te leren om de effecten ervan te verminderen.
  • Probeer meditatie, yoga en regelmatige lichaamsbeweging.

5. Het innemen van antibiotica

Medicatie

Het slikken van antibiotica kan vaginale schimmelinfecties veroorzaken. Dit komt omdat antibiotica niet alleen schadelijke micro-organismen doden, maar ook de vaginale pH minder zuur maken.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Om candidiasis bij het gebruik van antibiotica te voorkomen, kun je gedurende de behandeling en minstens een week na afloop van de behandeling, dagelijks probiotische supplementen in te nemen.

6. Het niet frequent vervangen van maandverband en tampons

Zoals we al zeiden, gedijen schimmels in vochtige omgevingen en maandverband en tampons houden vocht vast.

Hoe kun je problemen voorkomen?

  • Zorg ervoor dat je je maandverband en tampons regelmatig vervangt, vooral als het weer warmer wordt.
  • Sommige vrouwen doen dit niet omdat ze slechts licht vloeien, maar je moet ze idealiter om de 3 tot 5 uur vervangen.
  • We raden ook af om geparfumeerd(e) maandverband of tampons te gebruiken.

Wat te doen bij een vaginale schimmelinfectie

Onder normale omstandigheden is een vaginale schimmelinfectie niet ernstig en kan deze met medicijnen worden behandeld. Het is echter altijd een goed idee om naar de gynaecoloog te gaan, om de juiste behandeling te krijgen en elk ernstig probleem uit te sluiten.

Voorkomen is echter altijd beter dan genezen, dus probeer de bovenstaande gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken in gedachten te houden en wanneer mogelijk aan te passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.