6 diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen

Heb je er ooit bij stil gestaan dat het voedsel dat je eet je lever kan beïnvloeden? Zorg met je dieet voor de gezondheid van je lever!
6 diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De lever is een van de grootste organen in het menselijk lichaam. Het is ook verantwoordelijk voor het helpen van je lichaam om voedsel te verteren, energie op te slaan en gifstoffen te verwijderen. Om deze reden raden experts aan om een dieet te volgen dat voor de gezondheid van je lever zorgt.

Wil je meer over deze diëten voor je lever weten? Voordat je enige verandering in je eetgewoonten aanbrengt, dien je echter altijd eerst je arts of een voedingsdeskundige te raadplegen.

Diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen

De lever is een sleutelorgaan bij het functioneren van het spijsverteringssysteem. We houden echter zelden rekening met al het werk dat het doet. In feite komen ziekten die de lever aantasten steeds vaker voor.

De Canadian Liver Society heeft gemeld dat binnenkort een op de vier Canadezen een leveraandoening zal hebben, zoals niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). De sterftecijfers door leverkanker (Spaanse link), een ziekte die jaarlijks meer dan 700.000 mensen wereldwijd treft, zijn bovendien sinds 2000 elk jaar met 3% gestegen.

Volgens gegevens van de American Cancer Society is leverkanker een van de belangrijkste doodsoorzaken door kanker in de wereld, aangezien het jaarlijks meer dan 600.000 sterfgevallen veroorzaakt.

Vanwege deze alarmerende feiten is het mogelijk dat je veranderingen in je voedingspatroon moet aanbrengen om je lever en daarmee je gezondheid te beschermen. Ontdek hieronder de diëten die je kunt volgen om voor de gezondheid van je lever te zorgen.

Diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen

1. Het mediterrane dieet

Voedingsmiddelen voor het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet voorziet je lichaam van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Van de beste diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen, valt het mediterrane dieet op.

Het wordt zelfs als een van de gezondste diëten ter wereld beschouwd. Gebaseerd op de dagelijkse en overvloedige consumptie van groenten en fruit, ‘goede’ vetten zoals olijfolie, granen en zuivelproducten, is dit dieet ideaal om je lever te beschermen.

Deze voedingsmiddelen, samen met de regelmatige consumptie van vis en de matige consumptie van rood vlees, helpen je lichaam om de mineralen en vitamines binnen te krijgen die het nodig heeft. Je lever heeft deze vitamines nodig om vetten te metaboliseren, naast vitamine C, dat de levercellen tegen aanvallen van gifstoffen beschermt.

Kies volkoren granen om je vezelinname te verhogen. Onthoud dat vezels de spijsvertering bevorderen en de gal stimuleren die dit orgaan aanmaakt. Zo draagt het bij aan het voorkomen van galstenen en de opbouw van cholesterol.

2. Macrobiotisch dieet

Het macrobiotische dieet is gebaseerd op de belangrijkste inname van volkoren granen, gevolgd door fruit, groenten en peulvruchten. Als het macrobiotische dieet goed is georganiseerd en gepland, dan kan het je lichaam en lever van alle voedingsstoffen voorzien die het voor een goede werking nodig heeft. Vraag ernaar bij je arts!

3. Een dieet voor mensen met leververvetting

Plank met rauw vlees

Het is essentieel om je consumptie van rood vlees te matigen om voor je lever te zorgen. Mensen die aan leververvetting lijden, moeten minder calorierijk voedsel en gerechten eten om te voorkomen dat ze vet in hun levercellen op blijven slaan. Het is ook een goed idee om vezelrijk voedsel te gebruiken om de galproductie te stimuleren.

4. Een dieet voor mensen met cirrose

Als je lever al beschadigd is, dan moet je je dieet aanpassen om ervoor te zorgen dat de situatie niet verslechtert. Om dit te doen, moet je de consumptie van eiwitten in je dieet matigen en je zoutconsumptie beperken.

Raadpleeg je arts zodat deze jouw specifieke toestand kan beoordelen en op basis van je voedingsbehoeften een menu kan samenstellen dat voor jou gezond is.

5. Een dieet als je aan hemochromatose lijdt

Iemand die zout strooit

Verminder je zoutinname om je lever en je algehele gezondheid te beschermen! Hemochromatose is de ophoping van ijzer in de lever. Als je aan deze ziekte lijdt, dan moet je het gebruik van ijzer vermijden. Om deze reden moet je voedingsmiddelen zoals lever, bloedworst, snijbiet, spinazie, schaaldieren en noten uit je dieet verwijderen.

6. Een dieet als je hepatitis C hebt

Het hepatitis C-virus valt de lever aan. Dus als je aan deze aandoening lijdt, dan moet je je eetgewoonten veranderen om je consumptie van ijzer en zout te verminderen. Om je zoutinname te minimaliseren, kun je kruiden en specerijen in je recepten opnemen. Praat voor meer informatie met je arts.

Voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen om voor de gezondheid van je lever te zorgen

Koffie voor de gezondheid van je lever

Koffie zou helpen bij het elimineren van stoffen die kanker zouden veroorzaken. We hebben besloten om twee speciale voedingsmiddelen te noemen, vanwege de gezondheidsvoordelen voor de lever die verschillende onderzoeken eraan toeschrijven.

1. Koffie

Een recente studie concludeerde dat een matige koffie-inname het risico op leverziekte kan helpen verminderen (Engelse link). Een andere studie die in 2014 in de Journal of Clinical Gastroenterology werd gepubliceerd, bepaalde dat koffie de vetophoping in de lever kan helpen verminderen.

Het consumeren van koffie kan tegelijkertijd antioxidanten bieden. Koffie kan ook helpen om de lever van stoffen te ontdoen die uiteindelijk kanker kunnen veroorzaken.

2. Vette vis

Een ander voedingsmiddel dat je in je dieet moet opnemen om voor de gezondheid van je lever te zorgen, is vette vis, evenals visolie-supplementen. Volgens een studie gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology, kan de consumptie ervan leveraandoeningen helpen voorkomen.

Vette vis, zoals zalm of haring, is rijk aan omega 3-vetzuren. Deze helpen om ontstekingen te verminderen en ze kunnen met name de ophoping van overtollige vetten in de lever voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven geweldige ontbijttips voor je lever

Voedsel om te vermijden, zodat je je lever niet beschadigt

Alcohol produceert gifstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de lever. Je moet daarom het verbruik ervan matigen en zelfs volledig elimineren als je aan een ziekte lijdt.

Tot slot, alleen met de diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen, moeten we de voedingsmiddelen noemen waarvan de gewone of overmatige consumptie schadelijk voor je lever kan zijn.

1. Alcohol

Niemand zal je verbieden om alcohol te drinken. Deskundigen raden echter aan om het bewust en met mate te consumeren. Overmatig alcoholgebruik kan de cellen van je lever beschadigen en vervolgens cirrose veroorzaken.

2. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers, vetten en zout

Overmatige consumptie van vetten, zout en suikers kan stofwisselingsproblemen veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat verzadigde vetten de opslag van lipiden in de lever kunnen verhogen, wat op lange termijn tot een aandoening die bekend staat als leververvetting kan leiden?

Zorg voor je dieet door ‘slechte’ vetten te verminderen en door regelmatig fastfood en kant-en-klaarmaaltijden te vermijden. Zo bescherm je niet alleen je lever, maar ook je algehele gezondheid!

Over het algemeen zijn diëten om voor de gezondheid van je lever te zorgen uitgebalanceerd en ze voorzien je lichaam ook van de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te kunnen presteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.