6 belangrijke onregelmatigheden in de menstruatiecyclus
Vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van onregelmatigheden in de menstruatiecyclus. Hoewel deze onregelmatigheden meestal geen teken zijn van ernstige gezondheidsproblemen, kunnen ze soms wel wijzen op hormonale onevenwichtigheden, voedingstekorten of andere aandoeningen die de juiste aandacht dienen te krijgen.
Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt tussen de 28 en 35 dagen, afhankelijk van de leeftijd, hormoonhuishouding en gewoonten van een vrouw. Als de menstruatiecyclus dus langer of korter is of als er zich andere afwijkingen voordoen, is het goed om een arts te raadplegen om te zien of er sprake is van een probleem.
Omdat veel vrouwen niet weten hoe ze een regelmatige menstruatiecyclus kunnen onderscheiden van een onregelmatige, delen we in dit artikel een lijst met zes onregelmatigheden in de menstruatiecyclus die je als vrouw niet mag negeren.
6 onregelmatigheden in de menstruatiecyclus
1. Het uitblijven van de menstruatie
Het uitblijven van de menstruatie is een aandoening die ook wel bekend staat als amenorroe. Als een vrouw drie maanden of langer niet ongesteld is geworden en er geen reden is om te denken aan een zwangerschap, dan kun je zeggen dat ze last heeft van amenorroe.
Deze aandoening komt vaak voor bij:
- Topatleten
- Professionele dansers
- Vrouwen die een streng dieet aanhouden
- Vrouwen met anorexia
2. Bloedpropjes
Kleine bloedpropjes tijdens de menstruatie zijn eigenlijk vrij normaal. Als echter de hele menstruatie alleen maar uit bloedpropjes bestaat dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts. Het is ook niet normaal dat menstruatiebloed plotseling heel veel grote bloedproppen bevat. Grote bloedproppen komen eigenlijk alleen vaak voor in de eerste dagen na de bevalling.
3. Langdurige en heftige menstruatie
Menorragie is de medische term die gebruikt wordt wanneer vrouwen tijdens hun menstruatie meer bloed verliezen dan normaal. Deze aandoening komt vrij vaak voor en waarschijnlijk zal elke vrouw er wel minstens één keer in haar leven last van krijgen. Toch is het iets dat je niet moet negeren als het zich vaak voordoet en de menstruatie langer duurt dan zeven dagen.
Vrouwen die veel bloed verliezen moeten hun tampons of maandverband vaker vervangen. Dit betekent natuurlijk ook dat ze er meer geld aan kwijt zijn. Nog belangrijker is echter, dat menorragie in ernstige gevallen zelfs kan leiden tot bloedarmoede.
Ook interessant: Zeven dingen die niemand je vertelt over je ongesteldheid
4. Pijnlijke menstruatie
Nog één van de onregelmatigheden in de menstruatiecyclus waar je voor moet uitkijken, is als de menstruatie zeer pijnlijk is. Natuurlijk is het niet ongebruikelijk dat een vrouw tijdens haar menstruatie pijn in haar onderbuik en onderrug kan ervaren. Als deze pijn echter zeer heftig is en zich bijna alle dagen voordoet dan kun je het beste even je huisarts raadplegen.
- Deze aandoening staat bekend als dysmenorroe en kan slopend zijn.
- Hoewel het soms het gevolg kan zijn van een baarmoederaandoening, lijkt het verband te houden met een verhoogde productie van een hormoon genaamd prostaglandine.
5. Tussentijds bloedverlies
Tussentijds bloedverlies, dat wil zeggen op dagen buiten de ongesteldheid om, is een duidelijk teken dat er iets niet klopt. Dit soort onregelmatigheden in de menstruatiecyclus kan bijvoorbeeld wijzen op een hormonale onevenwichtigheid. In ernstigere gevallen kan het zelfs wijzen op een probleem met de eierstokken of andere delen van het voortplantingssysteem.
Het is belangrijk om een arts te raadplegen om na te gaan of dit probleem gerelateerd is aan:
- Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
- Vleesbomen
- Poliepen
- Ontsteking van de baarmoederhals
- Voorstadium van kanker of baarmoederhals- of eierstokkanker
6. Andere afwijkingen
Bij sommige vrouwen daalt hun bloeddruk in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. Hoewel dit in principe volkomen normaal is, is het belangrijk om het in de gaten te houden. In sommige gevallen kan een dergelijke onevenwichtigheid namelijk gevaarlijk zijn.
Het zou verstandig zijn om een arts te raadplegen als je naast hypotensie ook last hebt van symptomen zoals:
- Veel zweten
- Ademhalingsproblemen
- Tachycardie
- Licht gevoel in het hoofd
- Duizeligheid en vermoeidheid
Wanneer zou je langs moeten gaan bij de dokter?
Raadpleeg dus je huisarts of gynaecoloog als je last hebt van één van deze onregelmatigheden in de menstruatiecyclus:
- Je verliest erg veel bloed.
- De menstruatie blijft zeer lange tijd uit.
- Het bloed dat je verliest heeft een sterke, onaangename geur.
- Je hebt last van heftige menstruatiekrampen en koorts.
- Er is sprake van erg veel bloedproppen.
- Je wordt veel te laat ongesteld.
- Tijdens je menstruatie heb je last van extreme vermoeidheid.
Heb je één van deze onregelmatigheden opgemerkt in je eigen menstruatiecyclus? Zelfs als je denkt dat je er wel mee kunt leven, zou je een dokter moeten raadplegen om ernstigere problemen uit te sluiten. Vraag om relevante medische onderzoeken en volg de instructies van je arts op.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Menstruación y problemas menstruales: Actividades de investigación y avances científicos (n.d.). NIH.
https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/menstruation/Pages/default.aspx< - Mayo Clinic Staff. (2013, April 16). Menstrual cycle: What’s normal, What’s not
http://www.mayoclinic.com/health/menstrual-cycle/MY01541 - Mayo Clinic Staff. (2014). Amenorrhea.
http://www.mayoclinic.com/health/amenorrhea/DS00581"