5 zelfgemaakte behandelingen tegen een hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk, een aandoening die in medische termen bekend staat als hypertensie, is een van de grootste vijanden als het gaat om de cardiovasculaire gezondheid. Vandaar dat we het vandaag over 5 zelfgemaakte behandelingen tegen een hoge bloeddruk gaan hebben.
Het wordt veroorzaakt door een verdikking of obstructie van de slagaders, wat betekent dat het hart gedwongen wordt om harder te werken om bloed naar alle delen van het lichaam te pompen. Als gevolg hiervan wordt de hartspier overbelast en wordt het functioneren van de nieren, de hersenen en de alvleesklier mogelijk aangetast.
Deze complicaties kunnen echter worden voorkomen als de ziekte snel wordt behandeld, omdat behandelingen gericht zijn op het verlagen van de druk en deze op een stabiel niveau te houden.
Hoewel het noodzakelijk is om aandacht te besteden aan het advies van medische professionals, kun je ook profiteren van enkele natuurlijke behandelingen die helpen om je bloeddruk onder controle te houden.
Vandaag delen we hier 5 geweldige alternatieven om te overwegen als je op zoek bent naar aanvullende behandelingen tegen een hoge bloeddruk. Let dus goed op!
5 natuurlijke behandelingen tegen een hoge bloeddruk
1. Basilicum
Deze thee van basilicum heeft zowel vochtafdrijvende als ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om de hoge bloeddruk onder controle te houden.
Het drinken ervan vermindert het vasthouden van vocht en verlaagt de natriumspiegel. Dit zijn twee van de factoren die het risico op hypertensie namelijk kunnen verhogen.
Ingrediënten
- 5 gram verse basilicum (1 theelepel)
- 250 ml water (1 kopje)
Bereidingswijze
- Verhit eerst een kopje water en voeg, zodra het kookt, de verse basilicum toe.
- Dek het drankje vervolgens af en laat het 10 minuten rusten.
Hoe te drinken?
- Drink minstens 3 keer per week 2 of 3 kopjes basilicumthee per dag.
2. Kaneel
Kaneel is een specerij dat rijk is aan etherische oliën, antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen die de bloedsomloop en de gezondheid van onze bloedvaten helpen verbeteren.
Het wordt sterk aanbevolen voor mensen met diabetes die hun bloeddruk willen beheersen, omdat het onder andere ook kan helpen bij het reguleren van de glucosespiegel.
Ingrediënten
- 5 gram gemalen kaneel (1 theelepel)
- 250 ml water (1 kopje)
Bereidingswijze
- Voeg het kaneelpoeder toe aan een kop kokend water, dek het af en laat het vervolgens 10 minuten staan.
Hoe te drinken?
- Drink een kopje van deze thee voor het ontbijt en, als je wilt, halverwege de middag.
3. Kardemom
De eigenschappen van kardemom maken het een essentieel onderdeel van de voeding voor iedereen die zijn zenuwstelsel wil ontspannen en zijn bloeddruk wil verlagen.
De essentiële mineralen die het bevat, helpen bij het reguleren van hoge natriumgehaltes en helpen bovendien om de bloedsomloop te stimuleren.
Ingrediënten
- 5 gram kardemom (1 theelepel)
- 250 ml water (1 kopje)
Bereidingswijze
- Voeg een theelepel kardemom toe aan een kopje water en breng het vervolgens aan de kook.
- Zodra het begint te koken, haal je de drank van het vuur en laat je het 5 of 10 minuten rusten tot hij op kamertemperatuur is.
- Zeef het drankje met een theezeefje en drink het daarna meteen op.
Hoe te drinken?
- Drink 2 of 3 kopjes kardemominfusie per dag, na elke maaltijd.
4. Lijnzaad
Vanwege het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren, aminozuren en voedingsvezels, kan lijnzaad nuttig zijn om het risico op chronische hart- en vaatziekten te verminderen.
De verbindingen die het bevat, kunnen helpen een verhoogd cholesterolgehalte en bloeddruk te verlagen. Daardoor daalt het risico op hartaanvallen, arteriosclerose en andere ernstige aandoeningen.
Ingrediënten
- 10 gram lijnzaad (1 eetlepel)
- 125 ml water (½ kopje)
Bereidingswijze
- Voeg een eetlepel lijnzaad toe aan een half kopje heet water en laat het daarna een nacht weken.
- De volgende ochtend, wanneer de vloeistof enigszins dik is, zeef je het en drink je het vocht op.
Hoe te drinken?
- Drink dit mengsel elke ochtend op een lege maag.
- Voeg eventueel een scheutje citroensap toe om het een beetje extra smaak te geven.
Lees ook:
Tien gezonde voordelen van lijnzaad
5. Gember
Gember is een traditionele en natuurlijke remedie voor het beheersen van hypertensie. De voordelen worden toegeschreven aan zijn anticoagulantia en vaatverwijdende verbindingen, die de doorstroming van bloed door de slagaders kunnen helpen verbeteren.
Het bevat ook veel antioxidanten, vitamines en mineralen die samen kunnen helpen om de schadelijke gifstoffen en vloeistoffen die bijdragen aan een verhoogde bloeddruk te elimineren.
Ingrediënten
- 5 gram geraspte gember (1 theelepel)
- 250 ml water (1 kopje)
Bereidingswijze
- Breng eerst een kopje met water aan de kook.
- Zodra het kookt, voeg je de geraspte gember toe.
- Zet het vuur daarna lager en laat 2 minuten sudderen.
- Laat de drank daarna afkoelen tot het lauw is.
Hoe te drinken?
- Zeef het mengsel en drink het dan op een lege maag.
- Drink 2 of 3 keer per dag.
Heb je last van een hoge bloeddruk? Heb je een familiegeschiedenis van hypertensie? Als je risicofactoren hebt die verband houden met deze aandoening, ga je gang en maak deze remedies een onderdeel van je routine. Zo profiteer je tegelijk van de geweldige voordelen die ze met zich meebrengen.
Als je al medicijnen gebruikt, raadpleeg dan natuurlijk eerst je arts om ervoor te zorgen dat deze natuurlijke behandelingen tegen een hoge bloeddruk er geen invloed op hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ileana Anika Domondon, Samantha Alexis Dueñas, Hazel Joy Dungo, Rafael Luis Encarnacion, Kimberly Esteban, Ma. Presentacion Estrada, Alan Evangelista, Izach Evangelista, Michael Jason Fadul, Kenneth Martin Falloria, Reyna Marie Federo, Jose Ronilo Juangco, MD, MPH (Faculty Adviser). The effectiveness of Ocimum basilicum (basil) tea as an adjunct to medications in decreasing the blood pressure of hypertensive individuals. VOL. 6 NO. 2 • JULY – DECEMBER 2017 • UERM Health Sciences Journal. https://uerm.edu.ph/Forms/research/UERM%20Health%20Sciences%20Journal%20Vol.6%20No.2%20July%20-%20December%20%202017.pdf#page=21
- Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, MM, Khattak, KN y Anderson, RA (2003). La canela mejora la glucosa y los lípidos de las personas con diabetes tipo 2. Diabetes Care, 26 (12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
- Ortigado Matamala, A. (2008). Hipertensión arterial. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(09)71095-9
- Rajendra Nath. (2011). Un estudio experimental para evaluar el efecto preventivo de Zingiber officinale (jengibre) sobre la hipertensión y la hiperlipidemia y su comparación con Allium sativum (ajo) en ratas. Revista de investigación de plantas medicinales, 6 (25). https://doi.org/10.5897/jmpr12.323
- Saman Khalesi, Christopher Irwin, Matt Schubert. El consumo de linaza puede reducir la presión arterial: una revisión sistemática y metanálisis de ensayos controlados, The Journal of Nutrition , volumen 145, número 4, abril de 2015, páginas 758–765, https: // doi.org/10.3945/jn.114.205302
- Wagner-Grau, P. (2011). Fisiopatología de la hipertensión arterial. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v71i4.99
- Umar A, Imam G, Yimin W, Kerim P, Tohti I, Berké B, Moore N. Antihypertensive effects of Ocimum basilicum L. (OBL) on blood pressure in renovascular hypertensive rats. Hypertens Res. 2010 Jul;33(7):727-30. doi: 10.1038/hr.2010.64. Epub 2010 May 7. PMID: 20448636.
- Valero Zanuy, M. Á. (2013). Nutrición e hipertensión arterial. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.09.004
- Tagle, R. (2018). DIAGNÓSTICO DE HIPERTENSIÓN ARTERIAL. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.12.005