5 woorden om te leren aan je kinderen

Er is één ding duidelijk: er is niet zoiets als een perfecte ouder. Het komt simpelweg neer op het zijn van een goede ouder, gids en steun.
5 woorden om te leren aan je kinderen

Laatste update: 28 januari, 2021

Een kind opvoeden is niet makkelijk. Er is geen handleiding die je vertelt hoe je kinderen kunt opvoeden en ze kan leren om een gelukkig mens te zijn. Dat is zeker wat we allemaal hopen en wat elke ouder wil voor zijn of haar kind.

We maken allemaal fouten en soms voldoen we niet aan de verwachtingen die we onszelf stellen. Er is de angst dat we niet elke wens in het leven van het kind waar kunnen maken. Er is wel één ding duidelijk: er is niet zoiets als een perfecte ouder. Het komt simpelweg neer op het zijn van een goede ouder, gids en steun.

We kunnen ons niet druk maken over het oplossen van elk probleem dat je kind kan hebben. Soms is het beter om kinderen strategieën en manieren aan te leren waardoor ze zelf hun doelen kunnen bereiken.

Dat is waarom woorden zo belangrijk zijn bij het opvoeden van kinderen. Vandaag vertellen we je meer over geschikte woorden die elk kind zou moeten horen.

5 woorden om te leren aan je kinderen

1. Het woord vertrouwen

Je kind vertrouwen is essentieel om ze een gevoel van veiligheid en autonomie te geven. We hebben de risico’s van overbescherming al eens besproken op onze website. Het is een leerpatroon dat voorkomt dat kinderen hun eigen leermomenten hebben doordat we bijna alle aspecten van hun leven proberen te controleren.

De zin: ‘Ik vertrouw je’ zou al vanaf een vroege leeftijd herhaald moeten worden om ze verantwoordelijkheid te leren en ze er van te verzekeren dat je ze onvoorwaardelijke steunt om hun eigen beslissingen te nemen.

2. Voelen

Dans met Kinderen
  • ‘Hoe denk je dat een ander kind zich voelt als je hem belachelijk maakt?
  • ‘Denk je eens in hoe de ander zich voelt als je hem slecht behandelt’
  • Koester hoe gelukkig je bent als je iets doet voor jezelf’
  • ‘Hoe gelukkig voel je je als je je grootouders knuffelt en ze vertelt dat je van ze houdt’…

Het leven draait niet alleen maar om wat we willen en wat we niet hebben. Het gaat niet om het verzamelen van dingen, maar om tevreden te zijn met wat we dagelijks doen. Het genieten van onze vrienden, familie en huisdieren.

Breng je kinderen vroeg bij hoe belangrijk het is om het maximale te halen uit het leven met geluk en integriteit.

3. Begrijpen

Opa en Kind

Onze kinderen zouden op een vroege leeftijd al het belang van anderen begrijpen en je in een ander kunnen verplaatsen moeten leren. Het is belangrijk dat het verstand is gebalanceerd met emotionele intelligentie.

Het leven draait niet alleen maar om het begrijpen van concepten zoals vermenigvuldigen of het leren van feiten uit een boek.

We moeten onze kinderen ook de complexe wereld van emoties bijbrengen, ze respecteren en ze leren hoe ze hun gevoelens kunnen uiten en over hun gevoelens kunnen praten. Zo kunnen ze hun wensen en zorgen uitspreken.

4. Het belang van het woord delen

Kind en Hond

‘Deel je geluk, vorm positieve relaties met de mensen om je heen, deel wat je hebt en accepteer de goedheid van anderen.’ Als we dit onze kinderen bijbrengen, voorkomen we dat ze egoïstisch worden, alleen maar aan zichzelf denken en hun eigen behoeftes voor anderen plaatsen.

Als kinderen leren om te delen, hebben ze veiligere en nauwere relaties met anderen. Ze hebben betere vrienden en vormen gezondere relaties.

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer om egoïstisch te zijn

5. Het belangrijkste woord liefde

Kind en Verbeelding

Om er voor te zorgen dat kinderen gelukkig opgroeien, moet je ze niet alleen bijbrengen dat ze liefdevol moeten zorgen voor mensen om hen heen, maar het is ook belangrijk om ze te leren van zichzelf te houden. Zelfvertrouwen is zeer belangrijk voor zekerheid en volwassenheid.

Van jezelf houden en anderen kunnen laten zien wat liefde is, is ongetwijfeld een goede basis voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Twijfel daarom niet om deze woorden elke dag tegen je kinderen te zeggen. Liefde, vertrouwen, begrip en weten hoe je moet delen zijn belangrijk, zodat ze gelukkig opgroeien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.