Het leven van een stel na het hebben van een kind

Een baby is een kostbaar geschenk dat een stel met blijdschap zegent. Intimiteit en de relatie van het stel kunnen er echter onder lijden als ze de liefde en volwassenheid missen om de veranderingen te accepteren.
Het leven van een stel na het hebben van een kind

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

“Het lijkt helemaal niet zo moeilijk”. Veel stellen denken dit wanneer ze een pasgeboren baby ontmoeten. Wanneer de tijd echter voor hen is aangebroken om te proeven van hoe het leven na het hebben van een kind er in werkelijkheid uitziet, beginnen de kleine veranderingen hun relatie zoals hij eerst was te verstoren.

Voor veel stellen betekent het hebben van een kind dat ze hun liefde en relatie gewoon voortzetten. Voor anderen zou het een motief voor scheiding kunnen zijn als ze de veranderingen die het moederschap en vaderschap met zich meebrengt niet aan kunnen.

De eerste nacht met de baby thuis is meer dan genoeg om te beseffen dat het leven als ouders heel anders zal zijn. Na het hebben van een baby moet de relatie van het stel rekenen op inspanningen van beide kanten.

Het belang van wederzijdse ondersteuning

In het ergste geval moeten baby’s om de drie uur of zelfs sneller worden gevoed en worden ze continu wakker. Als je slecht slaapt leidt dit tot spanningen tussen het koppel die er voorheen nooit waren.

Terwijl mama voor de baby zorgt blijven veel vaders erbuiten. Natuurlijk is de baby in de eerste dagen van hun leven zo gehecht aan de moeder dat er even geen plaats is voor een ander. De verantwoordelijkheden als moeder absorberen een vrouw. Er is dan geen tijd voor de partner.

Het hebben van een kind en het belang van wederzijdse ondersteuning

Als de man helpt met de klusjes in huis is dit een enorme hulp voor zijn partner. Zo kan zij haar deel als moeder beter doen. Sommige vrouwen leren hoe ze klusjes moeten aanwijzen terwijl anderen leren hoe ze iemand gewoon kunnen vertrouwen.

Als we nog een stapje verder gaan en de man helpt met de baby, dan zal hij nieuwe vaardigheden ontwikkelen waar iedereen baat bij heeft. De ontberingen die soms komen kijken als het gaat om voor de baby te zorgen kunnen gemakkelijker zijn als beide ouders bereid zijn om er tijd en energie in te steken.

Het leven na het hebben van een kind

Als je ouder van een kind wordt dan verandert de relatie van een koppel als je kind door de verschillende levensfases gaat. Ouders zijn van een baby is niet hetzelfde als ouders zijn van een kind of tiener.

Het is nodig om enkele gewoonten op te geven na het hebben van een kind. Als je bijvoorbeeld iedere vrijdagavond wilt gaan dansen of in het weekend wilt gaan kamperen, dan zal dit moeten wachten tot je kind wat ouder is. Maar wees niet verdrietig, je kind zal opgroeien en deze dagen zullen weer komen.

Leven nah het hebben van een kind

Met bereidheid, snel denken en creativiteit kan een paar de grote en onvermijdelijke veranderingen integreren die horen bij de komst van een kind. Hun plannen omvatten nu ook een andere persoon die afhankelijk is van hun liefde en steun.

De passie bewaren

Nieuwe ouders maken gebruik van elke kans om zichzelf te vergelijken met andere ouders en ze voeden zich met de ervaringen van anderen. Hoewel dingen met elkaar te delen en om onszelf te lachen geen slechte zaak is, zal de relatie van een paar de inspanning van beide partners nodig hebben om in vuur en vlam te blijven.

Soms lijkt de passie wat zwak of zelfs helemaal uitgebrand. Een beetje geduld, creativiteit en liefde is het antwoord op deze kleine slaapkamercrisis.

Genot zorgt voor intimiteit naast het loslaten van de stress van het ouderschap. Tegelijkertijd kunnen koppels zich opladen met de warmte en tederheid die het gevolg zijn van het opvoeden van een baby.

Groei met je kinderen

Samen een baby krijgen verrijkt een relatie. De connectie tussen een koppel groeit elke dag als het gaat om opvoeding. Een kind opvoeden is het werk van liefde. Het is hard werken maar het kan ook zeer de moeite waard zijn voor diegenen die er klaar voor zijn.

Het hebben van een kind en het belang om samen te groeien met je kind

De eerste baby krijgen is misschien wat chaotischer dan de komst van de tweede of derde. Het is een nieuwe ervaring die, hoe goed een koppel zich ook probeert voor te bereiden, voor vele verrassingen zal zorgen.

Beter te erkennen en accepteren dan weg te rennen

Een relatie kan na het hebben van een kind rommelig worden. We moeten dit erkennen en accepteren. Voordat we weglopen van de relatie moeten we accepteren dat de prioriteiten zijn veranderd. Het is een kwestie van volwassen worden, zowel individueel en als koppel.

Beide partners zullen de romantische dagen missen. Maar maak je geen zorgen, het hoort er allemaal bij. Kinderen groeien op en terwijl ze dat doen omarmen koppels de momenten die ze met elkaar hebben. Je moet profiteren van alle ogenblikken die je samen kunt krijgen en je moet er ook ruimte voor maken.

Kinderen krijgen is een manier om als koppel sterker te worden. Koppels houden niet op een koppel te zijn en ze zullen er ook nooit mee stoppen als ze maar besluiten samen te werken tijdens het ouderschap. Het is gewoon zo dat ze nu in plaats van een koppel te zijn een familie geworden zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.