5 veelvoorkomende symptomen van vochtretentie

Wist je dat het ervaren van acute vermoeidheid en een gevoel van luiheid, evenals gezwollen ledematen, te maken kan hebben met vochtretentie?
5 veelvoorkomende symptomen van vochtretentie

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vochtretentie is een van die aandoeningen waar onze huidige samenleving het meeste last van heeft. Als je last hebt van deze aandoening, dan houdt je lichaam op abnormale wijze vocht vast in de weefsels onder je huid of in andere delen van je lichaam. Maar hoe weet je of je er last van hebt? Wat zijn de symptomen van vochtretentie?

Vochtretentie doet zich het vaakst voor in de onderste ledematen. Maar je kunt er ook last van hebben in je handen, armen, gezicht en buik.

Hoewel het niet als een ziekte is geclassificeerd, doet het zich wel voor als een waarschuwing voor andere, meer ernstige aandoeningen. Dit kunnen problemen met de bloedsomloop zijn, obstructies in het lymfestelsel en hormonale onevenwichtigheden.

Hoewel het soms onopgemerkt blijft, veroorzaakt het bijna altijd een reeks reacties in het lichaam. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan controle in de ontstekingsprocessen.

Om die reden, en om complicaties te voorkomen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze aandoening ontstaat en wat je kunt doen om het onder controle te houden.

Hieronder delen we daarom wat de voornaamste symptomen van vochtretentie zijn en geven we verschillende tips om dit probleem te voorkomen.

Symptomen van vochtretentie die we niet mogen negeren

Milde gevallen van vochtretentie blijven meestal onopgemerkt of worden verward met lichte gewichtstoename.

Wanneer het echter ernstiger wordt, veroorzaakt het een reeks symptomen die het moeilijk kunnen maken om dagelijkse taken normaal uit te voeren.

1. Zwelling in ledematen

Vrouw met opgezwollen ledematen

Duidelijke zwelling in de onderste en bovenste ledematen kan voldoende zijn om te wijzen op problemen als vochtretentie.

De ledematen zullen groter lijken dan normaal. Bovendien kun je last krijgen van problemen met de bloedsomloop. Dit komt doordat het overtollige vocht druk legt op de vaatkleppen.

Andere lichaamsdelen waar je last kunt hebben van zwelling zijn:

  • Buik
  • Borst
  • Gezicht

2. Gevoel van luiheid

Het is normaal om een ​​sterk gevoel van luiheid in je lichaam te ervaren als gevolg van deze aandoening. Dit is vooral merkbaar bij het doen van fysieke activiteiten.

De abnormale ophoping van vocht zorgt er namelijk voor dat je iets zwaarder wordt. En dit heeft vervolgens een negatieve invloed op de gezondheid van je spieren, lymfestelsel en bloedsomloop.

3. Cellulitis

Vrouw met cellulitis

Er zijn veel factoren die de verschijning van cellulitis op de billen en benen kunnen beïnvloeden. Wanneer het wordt veroorzaakt door vochtretentie, kan het echter duidelijker zichtbaar en moeilijker te behandelen zijn.

Hoewel er genoeg uitwendige behandelingen bestaan om cellulitis te verminderen, is het erg belangrijk om de ophoping van vocht te behandelen om verbetering te kunnen zien.

4. Vermoeidheid en algemeen ongemak

Vanwege de gevolgen die vochtretentie heeft voor de bloedsomloop, brengt dit probleem vaak fysieke vermoeidheid en algemeen ongemak met zich mee.

Het gebrek aan controle verstoort namelijk het zuurstoftransport en het transport van voedingsstoffen naar lichaamscellen. Dit heeft een negatieve invloed op je fysieke en mentale prestaties.

5. Minder vaak hoeven plassen

Meisje dat op de wc zit

Omdat de nieren het vocht in het lichaam niet correct kunnen verwerken, zul je vervolgens minder vaak hoeven te plassen. Helaas verhoogt dit ook het risico op infecties in het urinestelsel.

Hoe kun je vochtretentie voorkomen?

Er zijn veel gewoonten en middeltjes die je kunnen helpen om dit probleem te voorkomen en te behandelen. Hoewel er ook genoeg factoren zijn die de verschijning ervan kunnen veroorzaken, kan het verbeteren van je levensstijl het risico op vochtretentie gelukkig aanzienlijk verminderen.

Probeer minder zout te consumeren

Een overmatige zoutconsumptie veroorzaakt onevenwichtigheden in het lichaam die uiteindelijk kunnen leiden tot vochtretentie.

Daarom is het belangrijk om je consumptie ervan te beperken. Probeer niet alleen het gebruik van keukenzout te vermijden, maar ook minder vaak dingen te consumeren als:

  • Worst
  • Voedsel uit blik
  • Kaas
  • Verpakte voedingsmiddelen
  • Koolzuurhoudende dranken

Drink meer water

Vrouw me teen glas in haar handen

Niet genoeg gezonde dranken en water drinken is een van de voornaamste oorzaken van vochtretentie. Het drinken van water reguleert namelijk de bloedsomloop en optimaliseert de nierfunctie door afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Consumeer vochtafdrijvende voedingsmiddelen

Er bestaat een grote verscheidenheid aan vochtafdrijvende voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het uit het lichaam verwijderen van overtollig vocht.

De meest aanbevolen zijn:

  • Ananas
  • Artisjok
  • Bieten
  • Asperges
  • Watermeloen
  • Meloen
  • Paardenstaart
  • Gember

Vermijd het dragen van strakke kleding

Vrouw die zichzelf in een te strakke broek wurmt

Kleding die te strak zit, belemmert een goede bloedsomloop en kan daardoor het ontstaan van oedeem, spataderen en andere problemen veroorzaken.

Lichaamsbeweging

Een sedentaire levensstijl leiden, of te lang in dezelfde positie zitten of staan, kan leiden tot inflammatoire onevenwichtigheden in het lichaam. Bovendien kan het problemen met de bloedsomloop en vochtretentie veroorzaken.

Regelmatig bewegen, minstens twintig tot dertig minuten per dag activeert de bloedsomloop. Daarnaast verbetert het de zuurstofvoorziening aan lichaamscellen. Bovendien ondersteunt het de processen die helpen om het lichaam schoon en in balans te houden.

Heb je last van symptomen van vochtretentie? Begin dan door enkele van je gewoonten te veranderen en neem de nodige maatregelen om dit probleem onder controle te houden.

Als het probleem echter aanhoudt of verergert, raadpleeg dan je huisarts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
  • Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
  • Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.