5 tips om het verlangen naar suiker te beheersen

De overmatige consumptie van suiker is schadelijk voor je gezondheid. Deze 5 tips kunnen je helpen om je onbedwingbare trek in suiker onder controle te houden en je algehele suikerinname te verminderen.
5 tips om het verlangen naar suiker te beheersen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Suiker heeft niet alleen invloed op je gewicht, maar ook op je humeur. Wanneer wordt overwogen om het suikerverbruik te verminderen, dan kan dit een grotere uitdaging zijn dan verwacht, omdat het gebruikelijk is om naar suiker te verlangen.

Geloof het of niet, iemand kan gemakkelijk een sterk verlangen naar suiker ontwikkelen. Dit heeft een enorme impact op zijn of haar gezondheid en wordt als een verslaving beschouwd.

Geraffineerde suiker kan namelijk een chemische afhankelijkheid creëren waarbij we de behoefte voelen om het dagelijks te consumeren. Daarom geven we je vandaag enkele tips voor het beheersen van het verlangen naar suiker.

De gevolgen van het niet beheersen van het verlangen naar suiker

1. Suiker beschadigt je tanden

Kiezen met een vulling

Carole Palmer, een professor aan de School of Dental Medicine van Tufts University (VS), legt uit dat de bacteriën die gaatjes in de tanden creëren, zich met eenvoudige suikers voeden. Vervolgens produceren ze een zuur dat tandglazuur kan vernietigen.

2. Het kan tot oncontroleerbare honger leiden

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat fructose (een soort eenvoudige suiker) leptine beïnvloedt, een hormoon dat het honger- en verzadigingsgevoel regelt.

Deze onderzoeken hebben aangetoond dat de regelmatige consumptie van fructose een weerstand tegen leptine veroorzaakt, wat ertoe bijdraagt dat iemand de controle over de honger verliest.

3. Het verhoogt de gewichtstoename

Het verlangen naar suiker een appel of een donut

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hoewel voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte ook veel calorieën bevatten, ze weinig vermogen hebben om honger te stillen. Omgekeerd vermindert voedsel dat weinig suikers bevat het gevoel van honger meer.

Volgens deze studies wordt mensen die willen afvallen geadviseerd om te beginnen met het verminderen van hun consumptie van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte.

Met dit in gedachten willen we wel benadrukken dat wetenschappers en medisch personeel het erover eens zijn dat obesitas een veelzijdige ziekte is en dat niet alleen de overmatige consumptie van suikers hieraan bijdraagt.

4. Het verhoogt je kansen op diabetes

Een belangrijke factor bij het ontwikkelen van diabetes is de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen zoals:

  • frisdranken
  • energiedranken
  • snoep
  • koek

Mensen die dagelijks een of twee suikerrijke dranken consumeren, lopen dus een veel hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2Afgezien van diabetes, veroorzaakt de consumptie van deze zeer suikerrijke dranken en snacks ook gewichtstoename.

5. Het kan tot ondervoeding leiden

Mensen die meer dan 18% van de calorieën die ze eten uit suikerhoudende consumpties halen, lijden aan tekorten aan essentiële elementen die het lichaam nodig heeft, zoals:

  • foliumzuur
  • calcium
  • ijzer
  • vitamine A en C

Tips voor het beheersen van je verlangen naar suiker

1. Eet meer eiwitten om het verlangen naar suiker onder controle te houden

Verschillende producten met eiwitten

Het vervangen van de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen door eiwitrijke producten is een van de beste manieren om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.Het eten van eiwitten helpt namelijk om het verlangen naar suiker onder controle te houden.

Afhankelijk van het voedsel kan een eiwitrijke maaltijd de suikerabsorptie verminderen en glucose-pieken voorkomen, waardoor je onbedwingbare trek vermindert.

Het eten van meer eiwitten betekent echter niet dat je de hele dag biefstuk moet eten. Je kunt ook voedingsmiddelen eten zoals:

  • peulvruchten
  • linzen
  • bonen
  • vis
  • eieren
  • zuivelproducten

2. Verhoog je vezelinname

Het is heel gemakkelijk om voor vezelrijk voedsel te kiezen. Om het verlangen naar suiker te verminderen, moet je echter voedingsmiddelen kiezen die veel natuurlijke oplosbare vezels bevatten, zoals noten, lijnzaad, fruit en groenten.

  • De vezels in deze voedingsmiddelen vertragen de spijsvertering, wat op zijn beurt dan de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dit vermindert effectief het verlangen naar suiker en ook het risico op diabetes.
  • Een ander voordeel van een vezelrijk dieet is dat je je langer vol zult voelen, omdat dit voedsel langzamer wordt verteerd.

3. Kies bitter voedsel om het verlangen naar suiker te verminderen

Als we naar iets zoets verlangen, dan is een van de beste manieren om dit verlangen te bestrijden door iets bitters te eten of te drinken. Veel bitter voedsel bevat namelijk veel probiotica of organische zuren, die goede bacteriën helpen om te groeien. Het toevoegen van citroen of limoen aan water kan ook een goede oplossing zij nom het verlangen naar suiker te voorkomen.

4. Rust en slaap goed om het verlangen naar suiker te voorkomen

Vrouw ligt in bed te slapen

Als we moe zijn, dan hebben we de neiging om suikerrijk voedsel te eten om het gevoel van de uitputting te bestrijden. Als je goed uitrust, dan zul je een factor elimineren die het verlangen naar suiker juist groter maakt.

5. Leid jezelf af

Ten slotte, probeer elke keer dat je zin hebt in iets zoets aan iets anders te denken. Deze verlangens duren over het algemeen 10 tot 20 minuten, dus als je erin slaagt jezelf af te leiden, dan zal het verlangen verdwijnen. Hoe vaker je deze tip in de praktijk brengt, hoe gemakkelijker het is om ongewenste verlangens te vergeten.

Over het algemeen is de overmatige consumptie van suiker schadelijk voor onze gezondheid. Deze 5 tips kunnen je helpen om je verlangen naar suiker onder controle te houden. Het zal je ook helpen je algehele suikerinname te verminderen en je gewicht op peol te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.