5 redenen waarom bananen beter zijn dan pillen
Bananen zijn een tropische fruitsoort die energie, vitaminen en mineralen bieden. Ze zijn een gezonde toevoeging voor elk dieet, waaronder ook de diëten die ontworpen zijn voor gewichtsverlies. Ze zijn niet alleen een van de soorten fruit die wereldwijd het meeste gegeten wordt, maar ze zijn ook een van de gezondste.
Mensen vermijden vaak bananen, vooral wanneer ze gewicht proberen te verliezen. Ze hebben een slechte reputatie het fruit met de op één na hoogste hoeveelheid calorieën na avocado te zijn. Een banaan bevat echter maar 90 calorieën per portie (ongeveer een halve banaan).
Ze toevoegen aan je dieet met de juiste hoeveelheden zal je gewichtsverlies niet in de weg staan en op veel manieren voordelen voor je hebben. Blijf lezen om te ontdekken waarom bananen beter zijn dan pillen!
Wat voor gezondheidsvoordelen bieden bananen?
Bananen zijn ook een significante bron van suikers en mineralen, zoals:
- Kalium
- Magnesium
- IJzer
- Bètacaroteen.
Ook bevatten ze naast vezels een grote hoeveelheid vitaminen, zoals foliumzuur, vitamine B en vitamine C en E.
Ze zijn rijk aan koolhydraten en een van de beste bronnen om het lichaam energie te bieden. Dankzij deze eigenschappen zijn bananen sterk aanbevolen voor kinderen.
Aangezien ze rijk zijn aan kalium, helpen ze ook om overtollig water uit het lichaam te verwijderen, wat helpt om het lichaam gebalanceerd te houden en werkt tegen aandoeningen zoals hypertensie en jicht.
Hoge bloeddruk
Wanneer een persoon te veel natrium en niet genoeg kalium consumeert, dan is de kans groot dat de bloeddruk hoger wordt. Het is belangrijk om ons lichaam genoeg kalium te geven en bananen zijn een geweldige bron van dit broodnodige mineraal.
We raden aan om elke ochtend een banaan te eten. Met deze gezonde gewoonte zal je bloeddruk op een optimaal niveau zitten.
Depressie
Veel personen die last hebben van depressie gaven aan dat ze zich veel beter voelden na het eten van een banaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit komt vanwege het feit dat bananen tryptofaan bevatten, een essentieel aminozuur.
Aangezien ons lichaam niet in staat is om voldoende hoeveelheden van deze component te synthetiseren, is het belangrijk dat we genoeg aan ons dieet toevoegen.
Tryptofaan wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor gevoelens van welzijn en blijdschap. Eén banaan is al genoeg om van dit voordeel te genieten. Binnen een paar minuten zal je je al meer ontspannen voelen en een betere gemoedstoestand hebben.
Stress
Stress kan het metabolisme veranderen en de kaliumwaarden verminderen. Bananen eten is een goede manier om dit mineraal te herstellen, omdat zoals we al weten dit een van de beste bronnen van kalium is die je kan vinden.
De voordelen gaan echter verder dan het zijn van een goede bron van kalium, want ze kunnen ons ook helpen om ons beter en meer ontspannen te voelen.
Misschien ook interessant om te lezen:
7 praktische adviezen om stress te verminderen
Constipatie
Bananen zijn een van de beste voedingsmiddelen voor het verbeteren van de spijsvertering vanwege hun pectinegehalte. Pectine is een voedingsvezel die de spijsvertering versnelt en helpt om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor het bestrijden van constipatie of een trage spijsvertering.
Daarnaast zijn de probiotische eigenschappen van bananen echt bevorderlijk voor het spijsverteringsstelsel, waarbij darmgas, krampen en druk verlicht worden.
PMS (premenstrueel syndroom)
Bananen zijn rijk aan vitamine B6 en hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Vitamine B helpen in het algemeen om sommige symptomen van het premenstrueel syndroom bij vrouwen te verminderen.
Elke dag een banaan eten kan helpen om krampen en vochtretentie te verminderen, wat vaak geassocieerd wordt met PMS. Een extra voordeel is dat ze ook de gemoedstoestand kunnen verbeteren en de zenuwen kalmeren, die vaak erg gespannen zijn bij het premenstrueel syndroom.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Geleijnse, J. M., Kok, F. J., & Grobbee, D. E. (2003). Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. Journal of human hypertension, 17(7), 471-480. Available at: https://www.nature.com/articles/1001575. Accessed 27/03/2020.
- Lara-Espinoza, C., Carvajal-Millán, E., Balandrán-Quintana, R., López-Franco, Y., & Rascón-Chu, A. (2018). Pectin and pectin-based composite materials: beyond food texture. Molecules, 23(4), 942. Available at: https://doi.org/10.3390/molecules23040942. Accessed 27/03/2020.
- Dreher, M. L. (2018). Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients, 10(12), 1833. Available at: https://doi.org/10.3390/nu10121833. Accessed 27/03/2020.
- Someya, S., Yoshiki, Y., & Okubo, K. (2002). Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish). Food chemistry, 79(3), 351-354. Available at: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00186-3. Accessed 27/03/2020.
- Higgins, J. A. (2014). Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical reviews in food science and nutrition, 54(9), 1158-1166. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.629352. Accessed 27/03/2020.