5 manieren waarop stoppen met roken je uitstraling verbetert

Als aanvulling op het geld dat je gaat besparen, geeft het stoppen met roken voordelen voor je gezondheid op ontelbare manieren, die je zowel van binnen als van buiten merkt.
5 manieren waarop stoppen met roken je uitstraling verbetert

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stoppen met roken is moeilijk voor iedereen. Ondanks dat, is het belangrijk om vast te houden aan de gedachte dat als je het doet, je zoveel gezondheidsvoordelen gaat merken.

Bovendien verkleint het de kans op:

Ook geldt: je zult makkelijker ademhalen en minder hoesten, je bloeddruk zal afnemen, je huid zal er gezonder uitzien, je zult jonger lijken en zowel je tanden als nagels zullen minder geel zijn.

Stoppen met roken zal zeker weten je gezondheid en fysieke uitstraling verbeteren, terwijl het ook de kwaliteit van je leven verbetert, en dat van diegenen om je heen die je liefhebben.

Hier zijn vijf goede redenen om zo snel mogelijk te stoppen met roken.

1. Voortijdige veroudering

Het maakt niet uit hoe oud je vandaag de dag bent, op een bepaald moment in de toekomst zul je je zorgen gaan maken over ouder worden.

Roken vernauwt je bloedvaten, in het bijzonder in de buitenste huidlagen. Dit schaadt de bloedstroom veel sneller dan zou moeten.

Zonder de benodigde bloedvoorziening zal je huid niet genoeg zuurstof of andere belangrijke voedingsstoffen ontvangen. Samen met de duizenden chemicaliën die te vinden zijn in sigaretten, zorgt dit er ook voor dat de huid collageen verliest en, als resultaat daarvan, elasticiteit.

Als je niet stop met roken, betekent dit dat je meer van die onaantrekkelijke rimpels zal krijgen dan nodig is.

Vergeet niet om te lezen:
8 symptomen van baarmoederhalskanker

2. De gezondheid en uitstraling van je tanden

Of je het ermee eens bent of niet, een gezonde glimlach is belangrijk voor je gezondheid en fysieke uitstraling. Glimlachen speelt een belangrijke rol in je dagelijkse omgang.

Goede tandgezondheid is iets wat je nooit licht moet opvatten, maar roken kan je tanden verwoesten. De teer en nicotine in tabak veroorzaken dat je tanden geel worden. Roken versnelt het proces van geel worden, wat je ervan weerhoudt om je meest stralende, witte glimlach te laten zien.

Waarom zou je niet overwegen om je consumptie van producten die nicotine bevatten te minderen, door het gebruik van elektrische sigaretten? Gedurende deze tijd zal de gele glans op je tanden verholpen worden. Daarnaast helpt het je ook om helemaal te stoppen met roken.

3. Stoppen met roken: fijner haar

Alsof de eerste twee redenen nog niet genoeg waren: sigaretten roken doet ook de dikte van je haar afnemen.

Bij mensen die lange tijd gerookt hebben, zo laten onderzoeken zien, is het zo dat de chemicaliën en toxines in sigaretten uiteindelijk het DNA in de haarzakjes beschadigt. Dit betekent dat je haar niet alleen dunner zal worden, maar het zal ook fragieler worden en ongewenste haren zullen opkomen voordat je het weet.

Haarverzorging is niet alleen een probleem voor vrouwen. Als je een man bent, stel jezelf voor dat je er in de toekomst veel ouder uitziet, met slechte tanden en dunner wordend haar. Stoppen met roken lijkt niet zo’n slecht idee meer, of wel?

4. De uitstraling van je huid

Terwijl we al genoemd hebben dat als je niet kunt stoppen met roken, je niet kunt voorkomen dat je er voortijdig ouder uitziet, hebben we de verschrikkelijke effecten van roken op je huid nog niet besproken.

Als je een zware roker bent (het maakt niet uit hoe oud je bent), ga je waarschijnlijk merken dat de glans van je huid begint af te nemen.

Als je rookt, krijg je donkere plekken en pigmentvlekken op je huid. Dit kan de donkere kringen onder je ogen nog donker en dieper maken.

Wanneer je stopt met roken, ontvangt je huid meer bloed. Dit betekent dat je minder toxinen in je poriën behoudt en die plekken zullen uiteindelijk langzaam verdwijnen, terwijl je huid zichzelf herstelt. Dit zal het verschijnen van die wallen onder je ogen doen afnemen.

Zie ook:
Gezichtsmaskers om donkere vlekken in het gezicht te elimineren

5. Je capaciteit om te genezen neemt toe

Als je rookt, ontvangen je rode bloedcellen (hemoglobine) niet zo veel zuurstof als ze nodig hebben. Terwijl je aderen dichtslibben, wordt het moeilijker om zuurstof te leveren aan de weefsels die dit het meeste nodig hebben. Dit alles betekent dat het voor rokers moeilijker is om hun eigen lichaam te genezen.

Als je erover nadenkt om ooit iets van een operatie te ondergaan, of het nu om een medische of esthetische reden is, is het een goed idee om het te heroverwegen. De kans is groot dat je chirurg je zal vertellen dat je moet stoppen met roken voordat de ingreep plaatsvindt.

Stoppen met roken is geen gemakkelijke taak, maar dankzij de ontwikkelingen in technologie en medicijnen zijn er genoeg hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen terwijl je start met het proces om deze gevaarlijke gewoonte achter je te laten.

Met hulp en advies van je huisarts en bijvoorbeeld nicotinepleisters en elektronische sigaretten, zijn we er zeker van dat je zult kunnen stoppen met roken en zowel je gezondheid als uitstraling aanzienlijk zullen verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.