5 eetwaren die ervoor zorgen dat je er moe uitziet

Wist je dat wat je eet en wat je drinkt er echt kan voor zorgen dat je er moe uitziet? Bovendien zal je je ook vermoeider voelen. Ontdek in dit artikel over welke eetwaren en dranken het gaat.
5 eetwaren die ervoor zorgen dat je er moe uitziet

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe zie je eruit de laatste tijd? Zeggen anderen dat je een vermoeide indruk maakt? Of had je zelf al gemerkt dat je er meer moe uitziet dan gewoonlijk? Eet je eigenlijk wel goed, denk je?

Het is mogelijk dat jij zelf je schoonheid aan het saboteren bent. Zonder het te beseffen eet je allerlei voeding die ervoor zorgt dat je er vermoeider uitziet. 

Voeding en vermoeidheid

Misschien ga je er vanuit dat dit je ergste vijanden zijn: te veel werken en onvoldoende slapen. Maar eigenlijk is je voeding de grootste bepalende factor die je in het oog moet houden als je er goed wil uitzien.

Daarom willen we het in dit artikel hebben over vijf voedingsmiddelen die ervoor zorgen, dat je er echt moe uitziet. Schrap toch tenminste één item van de lijst uit je dagelijkse voedingsplan. Je schoonheid zal je dankbaar zijn!

Vermoeidheid

1. Gebakken etenswaren

Gebakken voedingsmiddelen zijn de grootste en meest voorkomende boosdoeners. Jammer genoeg zijn ze ook het gemakkelijkst te verkrijgen. Popcorn in de bioscoop, de beroemde gebakken kip van je moeder… gebakken etenswaren zijn er altijd en overal.

Wat voor voeding het ook is, gebakken eten bevat transvetten en oliën. Zodra ze opgenomen zijn, maken ze het lichaam trager. Dat zorgt ervoor dat je lichaam meer energie moet inzetten om het voedsel te verwerken.

Verstoppingen en overgewicht

Bovendien is het een van de grootste oorzaken van verstopping van de slagaders en overgewicht. En alsof al die gevolgen nog niet genoeg zijn, onthou dit: overmatig gebruik van olie heeft een rechtstreekse invloed op je gelaat. We leggen je hier uit hoe dit komt:

 • Het breekt het collageen af in de huid.
 • Zelfs als je voldoende water drinkt, droogt het de huid uit.
 • Het stimuleert de ontwikkeling van puistjes en mee-eters.

2. Moe van koffie

Koffie

We weten dat dit nogal tegenstrijdig klinkt: beweren dat koffie een drank is, die er kan voor zorgen dat je er vermoeider uitziet, want koffie is toch algemeen bekend als een energiestimulerende drank. Maar heb je je al eens afgevraagd wat die boost van energie betekent?

Cafeïne blijkt voor- en nadelen te hebben. Een voorbeeld: een kop koffie drinken één uur voor je gaat fitnessen, helpt je lichaam om verder te gaan en meer calorieën te verbranden.

Anderzijds zal overmatig gebruik van cafeïne je lichaam in een voortdurend actieve toestand brengen, ook al zijn zijn bronnen uitgeput.

Cafeïne

Wat betekent dit in de praktijk? Als je koffie drinkt zonder daarna te bewegen of als je ‘s nachts koffie drinkt, dan zal je niet kunnen slapen. Dit zijn de gevolgen:

 • Wallen onder de ogen
 • Vermoeidheid
 • Stress

Cafeïne droogt je bovendien uit. Dus als je niet genoeg water drinkt in de uren na je kop koffie, zal je volgende effecten ervaren:

 • Uitdroging
 • Traagheid
 • Gebrek aan energie

3. Te sterk gekruid voedsel

Voeding die te veel gekruid is, kan er ook voor zorgen dat je er moe uitziet, want het veroorzaakt huidvlekjes en veranderingen van de huidskleur. De reden dat dit gebeurt, is dat kruiden het bloedsysteem beïnvloeden en zo de bovenvermelde symptomen doen ontstaan.

Maar dat is nog niet alles. Erg pikant eten kan ook verwijde aders veroorzaken en de aders vergroten. Waarom is dit negatief? De aders worden zo groot dat ze te zien zijn op de huid.

Het kan je ook een opgeblazen en gezwollen uiterlijk geven.

4. Alcohol

Zoals het geval is bij gebakken voeding, kan je ook het gebruik van alcohol opgeven zonder je levensstijl te veranderen. Als je het echter niet volledig wil opgeven, omdat je graag geniet van een paar drankjes tijdens sociale bijeenkomsten, wees je er dan bewust van dat alcohol op de lijst voorkomt van voedingsmiddelen die je er moe doen uitzien.

Alcohol

Alcohol en koffie hebben een aantal gemeenschappelijke effecten. De meest opmerkelijke is uitdroging.

 • Het probleem bij alcohol is dat de uitdroging erger is. En je verliest heel vlug het overzicht over hoeveel je aan het drinken bent.
 • Gedurende een gehele dag mag je twee tot drie koppen koffie drinken, maar tijdens een sociale samenkomst drink je al gauw een vijftal biertjes.
 • Om de uitdroging tegen te gaan, is het verstandig twee glazen water voor elk alcoholisch drankje te drinken.

5. Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten en welke soort koolhydraten eet jij per dag? Veel mensen hebben het besluit genomen om koolhydraten volledig te schrappen uit hun dieet, want ze denken dat koolhydraten slecht zijn. Als jij een van die mensen bent, dan moet je weten dat dit niet waar is.

Sommige koolhydraten zou je eigenlijk wel moeten eten omdat ze je heel veel energie geven.

Een voorbeeld zijn peulvruchten. Anderzijds moet je die koolhydraten verwijderen die je er moe doen uitzien en alleen lege calorieën bevatten: verwerkte bloem en suiker.

Lege koolhydraten

Lege koolhydraten zorgen ervoor dat je er moe uitziet, omdat ze moeilijk te verteren zijn en veel energie vragen om te verwerken. Dat is ook de reden dat je je slaperig voelt na het eten van pasta.

Wat kan ik eten in plaats van deze voedingsmiddelen?

Dit is de beste truc om te vermijden dat je er moe gaat uitzien door dat soort voeding te eten: zorg ervoor dat je altijd iets gezond bij de hand hebt.

Je kan in plaats van koolhydraten, pikante voeding of gebakken eten de volgende dingen eten:

 • Fruit
 • Noten
 • Zaden
 • Groenten

De beste manier om koffie en alcohol te vervangen, is water drinken. Als je gewoon water niet lekker vindt, probeer dan groene thee, kruidenthee of smoothies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Deshidratación por consumo de bebidas alcohólicas. (2016), 1744, 2016.
  Augusto Ramírez-Montes1, C., & Osorio2, J. H. (2013). Uso de la cafeína en el ejercicio físico: ventajas y riesgos Using caffeine for physical exercise: advantages and risks. Rev. Fac. Med, 61(4), 459.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.