4 voordelen van lachen volgens de wetenschap

Lachen versterkt de sociale en emotionele relaties tussen mensen. De voordelen van lachen variëren van een verbeterde cohesie tussen mensen tot een aanzienlijke versterking van de gezondheid.
4 voordelen van lachen volgens de wetenschap

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn veel mythes over de voordelen van lachen wat betreft de gezondheid. Tegelijkertijd ondersteunen echter talloze onderzoeken deze theorie. Lachen is onder alle omstandigheden positief.

Er is echter een groot verschil tussen dat feit en beweren dat lachen kanker geneest, zoals sommigen doen. Daarom willen we je uitnodigen om te kijken wat wetenschappelijk bewijs hierover te zeggen heeft.

Eén ding is zeker: elke prettige, gezonde ervaring heeft een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid. Emotioneel evenwicht helpt om een beter fysiek evenwicht te bereiken en vice versa. Daarom zou het dwaas zijn om de voordelen van lachen voor het welzijn te ontkennen. We moeten deze voordelen echter ook niet overdrijven.

Oude Chinese en Romeinse culturen gebruikten kietelen als martelmethode. Ze wisten dat alle overdaad, zelfs lachen, negatief is. Aan de andere kant heeft de wetenschap ontdekt dat gezond en veelvuldig lachen grote voordelen kan opleveren. We zullen er hieronder een paar delen.

4 voordelen van lachen volgens de wetenschap

1. Afgifte van endorfine

De voordelen van lachen volgens de wetenschap

Lachen biedt op veel manieren voordelen voor de hersenen

Het vrijkomen van endorfine in het lichaam is het grootste voordeel van alle voordelen van lachen. Endorfines staan bekend als gelukshormonen omdat ze een gevoel van lichamelijk en emotioneel welzijn veroorzaken.

Psychologen Tara Kraft en Sarah Pressman van de University of Kansas publiceerden in 2012 een studie in het tijdschrift Psychological Science (Engelse link). Daarin toonden ze aan dat lachen chemische veranderingen in het lichaam veroorzaakt en dat dit leidt tot een gevoel van welzijn dat tot wel 24 uur kan aanhouden.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat lachen zorgt voor een verhoging van de productie van dopamine, een andere stof die bijdraagt aan een goed humeur. Tegelijkertijd remt het de productie van cortisol , een stof die bekend staat als “het stresshormoon.”

2. Lachen versterkt het cardiovasculaire systeem

Een studie uitgevoerd door professor Michael Miller, van de Universiteit van Maryland (Verenigde Staten), wijst erop dat een ander voordeel van lachen de versterking van het cardiovasculaire systeem is. Miller experimenteerde met een groep van 20 vrijwilligers om deze hypothese te bewijzen.

De vrijwilligers keken naar een trieste film en daarna naar een komedie. Na het trieste filmpje werd duidelijk dat de doorbloeding bij 70% van de deelnemers afnam. Na het bekijken van de komedie nam de bloedstroom bij alle vrijwilligers echter met gemiddeld 20% toe.

Miller concludeerde dat de beste manier om goed voor het cardiovasculaire systeem te zorgen, is door minstens drie dagen per week 30 minuten te bewegen en dagelijks 15 minuten te lachen.

3. Pijnverlichting is een van de voordelen van lachen

Lachende moeder en zoon

Lachen is ook een geweldige manier om een gezonde band met anderen te vormen

In 1976 publiceerde Norma Cousins een studie in The New England Journal of Medicine (Engelse link). Cousins, die later een boek over het onderwerp schreef, beweerde dat ze een zeer pijnlijke ziekte (spondylitis ankylopoetica) behandelde met het kijken van afleveringen van Candid Camera en video’s van The Marx Brothers, en vitamine C.

Tegelijkertijd voerde psychiater Margaret Stuber, van de University of California UCLA, experimenten uit met kinderen. Ze vroeg hen om hun handen in koud water te steken. Ze ontdekte dat als ze naar grappige video’s keken, ze de kou beter tolereerden en minder stress voelden.

Juist de productie van een hoger volume aan endorfine zorgt ervoor dat fysieke pijn afneemt. Daarom kunnen we zeggen dat endorfines natuurlijke pijnstillers zijn. Kortom, het is in feite bewezen dat een verhoogde pijntolerantie een van de voordelen van lachen is.

Ontdek meer in dit artikel:
5 redenen waarom je meer moet lachen

4. De voordelen van lachen voor het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een van de meest gevoelige systemen voor stemmingswisselingen. Onderzoeken hebben onder andere aangetoond dat een goed humeur de afweer van het lichaam versterkt. Dat zou dan ook de reden zijn dat lachen bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem en het voorkomen van infecties.

Onbewezen voordelen van lachen

Er zijn ook onbewezen aanwijzingen voor andere voordelen van lachen. Hoewel er geen bewijs is, is het zeer aannemelijk dat lachen hier gedeeltelijk aan bijdraagt. Velen beweren bijvoorbeeld dat lachen:

  • helpt bij het afvallen.
  • het uiterlijk van de huid verbetert.
  • het ademhalingssysteem versterkt.
  • slapeloosheid kan helpen voorkomen.
  • de verbeelding stimuleert.
  • het geheugen verbetert
  • nog duizend andere dingen doet.

Mensen ontwikkelen het vermogen om te lachen kort nadat ze zijn geboren. Helaas verliezen we dit vermogen naarmate we ouder worden ook geleidelijk. Terwijl een kind gemiddeld 300 keer per dag lacht, lachen volwassenen tussen de 15 en 100 keer. Misschien moeten we van tijd tot tijd weer kind worden om onze gezondheid te verbeteren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, E. A. L., Valle, J. F. T., & Bermúdez, C. A. R. (2011). Risa y salud: abordajes terapéuticos. MedUNAB, 14(1), 69-75.
  • Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and bear it: The influence of manipulated facial expression on the stress response. Psychological science23(11), 1372-1378.
  • Ripoll, R. M. (2010). Medicina y terapia de la risa.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.