4 oefeningen om scoliose te voorkomen

Scoliose heeft in de meeste gevallen meestal een goede prognose. Verbetering hangt samen met wanneer de diagnose wordt gesteld en de toegepaste behandeling. Hoe eerder het wordt gedetecteerd en behandeld, hoe beter. Ontdek in dit artikel vier oefeningen die kunnen helpen om scoliose te voorkomen!
4 oefeningen om scoliose te voorkomen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn oefeningen die mogelijk kunnen helpen om een scoliose te voorkomen. Ze kunnen ook worden gecombineerd met een beugel of een operatie. In dit artikel zullen we vier oefeningen aan je voorstellen om te proberen om deze aandoening te voorkomen.

Als je ze goed doet, kan dat helpen om je wervelkolom, ribbenkast, schouders en bekken te corrigeren en een normale houding bereiken. We raden je echter aan altijd je arts te raadplegen, zeker als je symptomen zeer ernstig zijn.

Wat is een scoliose?

Scoliose is een aandoening die een zijdelingse kromming van de wervelkolom veroorzaakt. Het grootste deel van de bevolking heeft echter een kromming van minder dan of gelijk aan 5%. Deze afwijking wordt niet als een probleem beschouwd. Om de diagnose scoliose te stellen moet de zijwaartse kromming van de wervelkolom dit cijfer overschrijden.

Een lichte mate van scoliose zal iemand dus niet verhinderen een normaal leven te leiden. Is de kromming ernstiger zal men bepaalde richtlijnen moeten opvolgen of zal men uiteindelijk een operatie moeten ondergaan om het te corrigeren.

Oorzaken

Oefeningen om een scoliose te voorkomen

Hoewel scoliose zich meestal al in de kindertijd manifesteert, kan het ook op volwassen leeftijd tot uiting komen. Tot op heden zijn de exacte oorzaken onbekend, hoewel het kan optreden vanwege een aantal redenen. Een paar van deze oorzaken zijn:

Deze aandoening heeft meestal een goede prognose. Verbetering hangt samen met het tijdstip waarop de diagnose gesteld wordt en de toegepaste behandeling. Hoe eerder het wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter de vooruitzichten.

Handige tips om scoliose te voorkomen

Als je een scoliose hebt, moet je je bewust zijn van je lichaam, vooral je wervelkolom. Op deze manier kun je je houding corrigeren tijdens je dagelijkse activiteiten. Ook zijn er gewoontes die je toe kunt passen. We benoemen hieronder een paar van deze tips.

 • Zwemmen. Dit is een van de beste sporten die kan helpen om het verergeren van deze aandoening te voorkomen. Het veroorzaakt axiale tractie van de hele wervelkolom en helpt daardoor de wervelkolom recht te houden.
 • Mindfulness. Het is in diverse onderzoeken aangetoond dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van pijn.
 • Houding. Je moet op je houding letten bij de verschillende activiteiten die je elke dag doet: wanneer je zit, op je werk, wanneer je iets pakt of optilt, enzovoort. Besteed hier ook aandacht aan als je aan lichaamsbeweging doet en tijdens het sporten.
 • Stressmanagement. Let op je stressniveaus en zorg goed voor je geestelijke gezondheid. De reden hiervoor is dat zaken zoals stress scoliose kunnen verergeren.
 • Bewegen. Train regelmatig, door je spieren te strekken of aan krachttraining te doen.

Oefeningen om scoliose te voorkomen

Voordat je begint met het doen van oefeningen om scoliose te corrigeren of te voorkomen, moet je er rekening mee houden dat een gespecialiseerde behandeling nodig is om het probleem te verhelpen, afhankelijk van de afwijking in je wervelkolom.

Deze oefeningen zijn bijzonder geschikt om scoliose te behandelen vóór het einde van de groeiperiode van een kind. Ze kunnen volwassenen echter ook helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Het doel is om deze oefeningen drie keer per week te doen om het verergeren van de scoliose zo goed mogelijk te voorkomen. De duur van de oefeningen is 20 minuten en je kunt ze thuis doen.

1. De heuplift

De heuplift

Een van de beste oefeningen voor mensen die last hebben van scoliose is het kanten van het bekken. Je kunt dit doen door het uitvoeren van heuplifts, die ook zullen zorgen dat je spieren sterker worden.
 • Om deze oefening te doen, moet je op de grond liggen en je knieën buigen. Je armen moeten ontspannen langs je lichaam liggen.
 • Span vervolgens de spieren van je buik aan om de spanning in je onderrug te verminderen.
 • Daarna til je met een natuurlijke beweging je bekken richting het plafond.
 • Houd als je rug recht is de positie vijf seconden vast.
 • Keer dan rustig terug naar de startpositie.

2. De Superman

Deze oefening kan je zowel op je buik liggend doen als op handen en knieën. De laatstgenoemde vorm is in dit geval de beste keuze. Dit is wat je moet doen:

 • Ga op de grond zitten op handen en knieën. Houd je armen recht en je knieën in een hoek van 90°.
 • Til vervolgens tegelijkertijd je rechterbeen en linkerarm op door ze naar achter en voren uit te strekken. Houd je been en arm omhoog en in een rechte lijn met je ruggengraat.
 • Houd deze positie gedurende 10 seconden vast.
 • Breng ze dan rustig en gecontroleerd terug naar de beginpositie.
 • Til dan langzaam tegelijkertijd je linkerbeen en rechterarm op en breng ze vervolgens terug naar de startpositie.
 • Doe 12 herhalingen.

3. De plank

De plank

De derde oefening die je kunt doen om te proberen om een scoliose te voorkomen is de plank. Dit is een oefening met veel voordelen voor je rug en houding.

Het hoort bij een groep isometrische oefeningen, wat betekent dat je daarvoor een spier in een bepaalde positie moet aanspannen. Als je het goed hebt gedaan, merk je bij deze oefening het resultaat in de spieren van je schouders, buik en natuurlijk je rug.

 • Vergeet niet dat je lichaam volledig recht en parallel aan de grond moet zijn.
 • Je moet je knieën niet buigen en ook oppassen dat je je rug niet overbelast.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Problemen van de wervelkolom als gevolg van stress

4. De kattenpose

De kattenpose is een van de gemakkelijkste oefeningen om je rug te rekken en om te proberen om het erger worden van een scoliose mogelijk te voorkomen.

 • Ga ten eerste op de grond zitten op je handen en knieën.
 • Plaats de palmen van beide handen op de vloer en strek je armen. Je knieën moeten de grond raken en een hoek van 90° vormen.
 • Buig vervolgens je rug als een boze kat door je buikspieren aan te spannen.
 • Strek je heup iets naar voren en kantel je kin naar je borst, waarbij je wat lucht inademt.
 • Kijk dan omhoog, trek je schouderbladen naar elkaar toe en breng je buik naar de grond tijdens het uitademen, als een kat die zich uitrekt.

De oefeningen die we hier hebben beschreven kunnen mogelijk helpen om het toenemen van de scoliose te voorkomen. Als je echter merkt dat je rugpijn erger wordt, moet je naar je arts gaan. Deze kan je vertellen wat de beste behandelingsopties zijn voor je aandoening in jouw situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.