4 ochtendgewoontes die je helpen afvallen

Als we ’s ochtends vroeg opstaan, hebben we de tijd om te sporten, wat ervoor zorgt dat onze stofwisseling direct op gang komt. Ook hebben we de tijd om rustig te ontbijten, wat ons de kracht en energie zal geven die we nodig hebben om de dag te doorstaan. 
4 ochtendgewoontes die je helpen afvallen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 06 november, 2018

We weten allemaal wat ervoor nodig is om af te vallen. Meer nog dan lastige opofferingen, vereist het verliezen van die kilo’s vooral een verandering in onze leefstijl en onder andere ochtendgewoontes. Dit zal niet alleen ons figuur verbeteren, maar ook onze levenskwaliteit.

Ochtendgewoontes die je helpen met afvallen

In dit artikel vertellen we je hoe je kunt afvallen door vier simpele veranderingen van je ochtendgewoontes. Probeer ze eens uit!

1. Afvallen door vroeger op te staan

Afvallen door vroeger op te staan

Het is niet makkelijk en het vereist een hoop moeite om een uur eerder op te staan dan je normaal zou doen… maar weet je wel hoeveel voordeel je kunt halen uit dat extra uurtje in de vroege ochtend? Ontzettend veel!

Door vroeger op te staan hebben we de tijd om beter te ontbijten, te sporten en de dag op een rustigere manier te beginnen. Wie heeft niet zo nu en dan van die gehaaste ochtenden, waarop we nergens genoeg tijd voor hebben en uiteindelijk de deur uit rennen zonder überhaupt te hebben ontbeten. Dit is natuurlijk helemaal niet goed.

Ook al kijk je er ontzettend tegenop om je wekker een uur vroeger te zetten, probeer het toch en neem onderstaand advies ter harte. Begin er morgen nog mee. Het is de moeite waard. Je zult zien hoe je langzaam maar zeker die ongewenste kilo’s zult kwijtraken!

2. Afvallen met een natuurlijk drankje

Gember citroen munt

Goed zo! Het is je gelukt om een uur eerder op te staan. Wat doen we nu om die extra kilootjes te laten verdwijnen? Als eerste maken we een natuurlijk drankje, dat zal helpen het lichaam te ontgiften en onze stofwisseling te versnellen. Je kunt kiezen uit onderstaande opties:

Warm citroenwater: Voor deze drank heb je slechts het sap van één citroen en een glas water nodig. Wees er zeker van dat het water niet te koud en niet te warm is, want het lichaam haalt namelijk de meeste voordelen uit lauwwarm water.

Infusie of thee van gember: Ben jij een fan van geneeskrachtige planten? Dan zou gemberwortel bovenaan je lijstje moeten staan. De wortel is erg goed om af te vallen, ontstekingen te remmen, het lichaam te ontgiften of om hoofdpijn, die soms komt opzetten na het opstaan, te verlichten.

Infusie van cayennepeper, groene thee en honing: Deze thee is wel vaker voorbijgekomen in onze artikelen. De combinatie cayennepeper en groene thee is een uitstekende opkikker voor ons lichaam en zal ervoor zorgen dat je langzaamaan zult afvallen. Je zult er dol op zijn.

Oolongthee: Deze thee, soms ook wel blauwe thee genoemd, is in de laatste jaren erg populair geworden voor gewichtsverlies. Je kunt de thee gemakkelijk verkrijgen bij reformwinkels.

Hoewel deze thee niet zo voordelig is als groene thee, zullen de resultaten die extra kosten zeker waard zijn. Je kunt oolongthee drie keer per week drinken. De thee is rijk aan antioxidanten en zal helpen ons figuur te verbeteren.

Ananassap met aloë vera: Dit is een uitstekende combinatie om de dag mee te beginnen. Het mengsel helpt het lichaam te reinigen en gifstoffen te elimineren. Je kunt dit middel gemakkelijk ’s ochtends maken en je zult je er daarnaast uitstekend door voelen.

3. Afvallen met ochtendgymnastiek

Mentale vermoeidheid verlichten met wandelen

Je bent hartstikke goed op weg! Nu we vroeg zijn opgestaan en dat eerste zuiverende drankje in de maag zit, zijn we klaar om deze goede start voort te zetten. Straks zullen we ons tegoed doen aan een gezond ontbijt, maar het is nu eerst tijd om even lekker te bewegen. Kies hiervoor uit onderstaande opties:

10 minuten joggen: Als je de mogelijkheid hebt om te gaan joggen, twijfel er dan niet over dit te doen. Slechts tien minuten joggen in de ochtend is al genoeg. Daarnaast is dit een bezigheid die je kunt uitvoeren door bijvoorbeeld joggend naar de winkel te gaan voor brood,  al joggend de hond uit te laten of door af te spreken met een vriend(in) om samen te gaan joggen.

20 minuten wandelen: Als joggen voor jou geen optie is, dan is het even goed voor het lichaam om in plaats daarvan 20 minuten te wandelen, waarbij je er stevig de pas in zet. 

Oefeningen voor thuis: Misschien heb je de ene dag zin in een wandeling en ga je de andere dag joggen, maar andere dagen heb je misschien meer zin om thuis wat oefeningen te doen.

Probeer in dit geval 20 minuten tijd vrij te maken voor het doen van bijvoorbeeld push-ups, rekoefeningen, en oefeningen voor strakkere benen en billen. Het is alleen een kwestie van jezelf motiveren om aan de slag te gaan.

Als je er een gewoonte van maakt om elke ochtend oefeningen te doen, dan zal het met de tijd steeds makkelijker worden.

Neem na het doen van je oefeningen lekker een warme douche. Je zult zien hoe ontspannend dit is.

4. Afvallen met een fatsoenlijk ontbijt

Afvallen met een fatsoenlijk ontbijt

Nu is het eindelijk tijd om lekker en vooral goed te ontbijten. Dat wil zeggen: een uitgebreid, gebalanceerd en gevarieerd ontbijt. Onthoud dat mensen die het ontbijt overslaan doorgaans een langzamere stofwisseling hebben. Door het ontbijt over te slaan, vertragen ze hun stofwisseling, waardoor ze juist kunnen aankomen.

Lees ook dit artikel over het ontbijt:
Deze 6 voedingsmiddelen kan je beter niet bij het ontbijt eten

Laat het dus duidelijk zijn dat ontbijten ontzettend belangrijk is om gewicht te verliezen. We hebben ons ontgiftende drankje al binnen, we zijn klaar met onze ochtendgymnastiek en zijn net fris onder de douche vandaan gekomen. Dan is het nu tijd om rustig en ongehaast te ontbijten. Maar wat wordt verstaan onder een gezond ontbijt?

Hieronder vind je vijf opties. Elk van deze bevat genoeg vezels, vitamines en proteïnen om de spieren te versterken.

  • Een kom havermout met schijfjes groene appel en walnoten. Een gekookt ei doormidden gesneden en besprenkeld met een paar druppels olijfolie.
  • Een sandwich van volkorenbrood belegd met wat avocado en kalkoenfilet. Een glas verse sinaasappelsap.
  • Een kop koffie met havermoutwater. Een omelet met knoflook en een glas perensap.
  • Griekse yoghurt met walnoten en stukjes pruim. Volkorentoast met olijfolie en fijngesneden knoflook. En daarbij koffie, cranberrysap of granaatappelsap.
  • Een glas verse vruchtensap gemaakt van 8 druiven, 4 aardbeien en 1 pruim. Een kleine sandwich van volkorenbrood belegd met een hardgekookt ei en 2 cherrytomaatjes. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial L., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrients, 2017.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effect of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.