4 ideeën om thuis een wierookhouder te maken

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om een wierookhouder te gebruiken bij het branden van wierook. Vandaag vertellen we je hoe je er thuis zelf een kunt maken.
4 ideeën om thuis een wierookhouder te maken

Laatste update: 07 november, 2022

Wierook is het geurige resultaat van het mengen van de natuurlijke, gomachtige, olieachtige en geurige bestanddelen die door bepaalde planten worden geproduceerd, met wat aromatische oliën van plantaardige of dierlijke oorsprong. Door dit product aan te steken in een zelfgemaakte wierookhouder, wordt je huis gevuld met een aangenaam geurende rook.

Het gebruik ervan in huis  is een wijdverbreide gewoonte geworden. Om tijdens het gebruik echter geen ongelukken te veroorzaken, is een wierookhouder vereist. Dit voorwerp helpt je om het brandende stokje vast en rechtop te houden. Laten we een paar eenvoudige opties bekijken om dit zelf te maken.

1. Zelfgemaakte wierookhouder met magnoliabladeren

Deze grote ovale bladeren zijn een goede basis om je wierookstokjes in te plaatsen. Om deze milieuvriendelijke optie te maken, heb je niet veel nodig. Je hebt namelijk alleen magnoliabladeren die pas een paar uur eerder zijn afgevallen of geplukt, penselen met fijne punt en verf of pennen met gel-inkt nodig.

  • Selecteer een magnoliablad dat in goede staat is en versier het met ontwerpen en kleuren naar keuze.
  • Je kunt berichten of woorden schrijven, zoals ‘relax’ of ‘vrede’.

Houd er rekening mee dat het de bedoeling is om je ontwerpen aan de holle kant te maken, zodat de wierookas daar valt. Wacht vervolgens tot de verf droog is en prik aan het hoogste uiteinde van het blad een gaatje met de punt van het wierookstokje.

2. Gebruik boomtakjes

4 ideeën om thuis een wierookhouder te maken

Probeer een tak te krijgen die ongeveer 25 cm lang is en niet meer dan 10 cm dik. Snij dan de tak van begin tot eind in de lengte doormidden. Je hebt nu twee potentiële zelfgemaakte wierookhouders. De platte kant richt je naar boven, terwijl de gebogen kant als basis zal dienen.

Boor vervolgens met een kleine boor of een spijker van dezelfde grootte door het midden of in de buurt van een van de randen. Dit is het gaatje waar je je wierookstokje in kunt zetten.

Je kunt een klein richeltje snijden in de platte kant om als asopvanger te dienen. Probeer je wierookhouder te decoreren met een vernis of spuitverf in de kleur van je keuze. Je kunt dit ook samen doen met je kinderen.

Als je tak erg dik is kun je ook een schijf zagen en hier een gaatje in boren. Het stokje zal dan wel redelijk rechtop moeten staan om te voorkomen dat je as naast de houten schijf valt.

3. Zelfgemaakte wierookhouder met oude cd’s

Om dit idee te maken, heb je klei nodig om een zonnebloem, een maan of een ander figuur naar keuze te maken. Dan, als de klei nog vers is, moet je het houten uiteinde van de wierook erin steken om verschillende gaatjes te maken.

Zodra je ontwerp klaar is, bak je het in de oven om de klei hard te maken, zodat er geen risico op vervorming is. Lijm vervolgens het ontwerp met behulp van siliconen op het midden van de cd. Om te voorkomen dat je zelfgemaakte wierookhouder krassen maakt, knip je een stuk vilt ter grootte van de cd en plak je dit aan de onderkant van de cd.

Houd er rekening mee dat het beste van het maken van knutselwerkjes is dat je het naar wens kunt ontwerpen. Je kunt je nieuwe wierookhouder versieren en schilderen zoals je wilt. Een van de leuke dingen van dit ontwerp is dat je meerdere sticks tegelijk kunt gebruiken.

4. Wees creatief en probeer eens een voorversnelde hars

Het klinkt misschien een beetje intimiderend, maar het is eigenlijk een gemakkelijk materiaal om te gebruiken en vereist niet veel vaardigheid. Zorg ervoor dat je het volgende bij de hand hebt:

  • 1 pipet
  • bakolie
  • voorversnelde hars
  • heldere lijm
  • een pigment naar keuze
  • 1 stuk katoenen doek
  • 1% harskatalysator (Engelse link video)
  • 1 mal van elk ontwerp dat je leuk vindt
  • een bak en stok om te mixen
  • keramische kralen met een gat ter grootte van het wierookstokje

Stap voor stap instructies

Laten we aan de slag gaan! Neem de bak en bestrijk deze met een beetje bakolie. Verwijder het overtollige materiaal met een schone doek, giet de hars die je denkt nodig te hebben in de bak en zet deze vervolgens in warm water.

Pas op dat de hars niet in contact komt met het water, anders zal het uitharden. Het warme water helpt je om de luchtbellen in het product te verminderen. Verwijder na 5 minuten de bak uit het water en laat de hars op kamertemperatuur komen.

Voeg dan het pigment toe. Roer met behulp van een stokje totdat de kleur uniform wordt. Voeg nu de katalysator toe (40 druppels per 100 gram hars). Roer dit goed door en giet in de mal die je wilt gebruiken. Laat dit dan 1 uur en 45 minuten staan.

Haal je creatie uit de mal en leg het op een schone doek of een glad oppervlak. Bevestig dan met behulp van de lijm de keramische kraal op de hars en zorg er hierbij voor dat het gaatje naar boven wijst. Als de lijm droog is kun je je zelfgemaakte wierookhouder gebruiken.

Aanbevelingen voor het aansteken van wierook

Wierookstokjes zijn erg populair

Een van de beste vormen van wierook zijn wierookstokjes. Door hun veelzijdigheid worden wierookstokjes het meest verkocht. Om een stokje aan te steken, hoef je hem alleen maar bij de houten punt vast te houden en er een vlam bij te houden. Er zijn ook soorten die helemaal bedekt zijn. In dat geval hou je hem bij een van de punten vast.

Met behulp van een brandende lucifer of aansteker steek je het wierookstokje aan en zie je hoe het wierookpoeder van kleur verandert. Haal de lucifer weg en zet het stokje in een wierookhouder zodat het op kan branden.

Er is ook wierook die niet in een stokje is verwerkt. Dit zijn kleine brokjes of korrels. Laten we dus hieronder eens kijken naar enkele aanbevelingen als je meer de neiging hebt om deze variëteit te gebruiken.

Als je ervoor kiest om houtskool te gebruiken om de wierook aan te steken

Zorg voor een bakje dat hoge temperaturen kan verdragen. Je kunt een bakje gebruiken die je in huis hebt, zolang deze van een resistent materiaal is, zoals klei of metaal. Zorg ervoor dat je keuze handvatten heeft of maak deze zelf.

Pak de houtskooltablet met een metalen tang vast en steek hem aan. Als je het moeilijk vindt houtskool aan te steken, kun je ook een aanmaakblokje gebruiken. Zodra het brandt, doe je het in de bak en strooi je er wat wierookkorrels op. Gebruik een waaier of stuk karton om het op te laaien. Als de wierook brandt, kun je geleidelijk meer toevoegen.

Als je besluit geen houtskool te gebruiken

In dit geval moet je een etherische oliebrander of een elektrische brander kopen en de instructies van de fabrikant volgen. Je kunt ook kiezen voor een meer traditionele manier, namelijk een oliebrander.

Gebruik een neutraal geurende olie en voeg dan wat wierookkorrels toe. Plaats daarna een brandende kaars in het onderste gedeelte van de brander. Naarmate de olie opwarmt zal de wierook zijn geur afgeven.

Conclusie over een zelfgemaakte wierookhouder

Het maken van een wierrookhouder is een goedkope en gemakkelijke manier om je huis een lekker luchtje te geven. De kwaliteit van het product dat je kiest is belangrijk. Hoe natuurlijker, hoe minder toegevoegde componenten het zou moeten hebben, in tegenstelling tot synthetische wierookstokjes.

Houd er rekening mee dat wierook gemaakt in Japan, Nepal en Tibet over het algemeen de beste op de markt is. Soms loont het om wat meer geld te investeren. Welke geur je kiest is aan jou, hoewel de meest populaire ontspannende lavendel en sandelhout zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.