4 huismiddeltjes om korstjes rond je neus te verwijderen

Door omstandigheden zoals weer en vochtigheid of een verstopte neus kan het neusslijmvlies korstjes ontwikkelen die ongemak en pijn veroorzaken.
4 huismiddeltjes om korstjes rond je neus te verwijderen

Laatste update: 31 maart, 2021

Ben jij op zoek naar een manier om korstjes rond je neus te verwijderen? Dit vervelende en pijnlijke probleem kan incidenteel voorkomen. Sommige mensen hebben er echter vaak last van vanwege verschillende redenen.

In dit artikel zullen we de oorzaak van korstjes rond je neus uitleggen, evenals enkele effectieve huismiddeltjes om ze te elimineren. Lees verder om deze natuurlijke oplossingen te ontdekken!

Korstjes rond je neus

Korstjes in en rond je neus ontstaan als je tijdens het genezingsproces een klein wondje oploopt. Hoewel deze korstjes hinderlijk zijn, vergemakkelijken ze wel het herstel van de huid.

4 huismiddeltjes om korstjes rond je neus te verwijderen

Maar waarom hebben we soms uitwendige neuswondjes? De meestvoorkomende oorzaak is een droge huid, die mogelijk verband houdt met warm weer of allergische rhinitis. In sommige gevallen kan het ook te wijten zijn aan het herpes simplex-virus. Hoewel dit vaak de lippen aantast, kan het ook de neus aantasten.

Als je vragen hebt, dien je je arts te raadplegen, vooral als een droge neus gepaard gaat met andere symptomen. Zodra je arts je heeft onderzocht en een behandeling heeft voorgeschreven, volg je zijn of haar instructies zodat je op een veilige manier verlichting hebt. Je kunt je arts ook vragen welke huismiddeltjes je behandeling kunnen aanvullen en hoe.

Natuurlijke remedies om korstjes rond je neus te verwijderen

Volgens sommige mensen kunnen deze huismiddeltjes de genezing van wonden helpen versnellen en daardoor korstjes rond de neus elimineren, met name aan de buitenkant. Toch moet je ze pas gebruiken na overleg met je arts, om allergieën en andere bijwerkingen te voorkomen.

Geen van deze stoffen mag aan de binnenkant van de neus worden aangebracht, omdat dit irritatie en andere ongemakken kan veroorzaken.

1. Aloëvera

4 huismiddeltjes om korstjes rond je neus te verwijderen zoals aloëveragel

Aloëvera is een zeer populaire medicinale plant. De stroperige, geleiachtige substantie die uit de bladeren wordt gewonnen, heeft tal van gunstige gezondheidseigenschappen (Engelse link), zowel intern als extern.

Volgens gangbare opvattingen helpt de plaatselijke toepassing van aloëvera de regeneratie van de huid te bevorderen en de huid te hydrateren. Dankzij deze twee deugden is deze natuurlijke remedie zeer effectief bij het verwijderen van korstjes rond de neus.

  • Als de gel natuurlijk is, moet je het afspoelen om de gele laag (salie) te verwijderen.
  • Voordat je het op het getroffen gebied aanbrengt, is het raadzaam om eerst een allergietest uit te voeren. Om dit te doen breng je wat van de gel aan op een kleine plek op je onderarm en observeer je de reactie gedurende 30-40 minuten.
  • Als er geen ongunstige reacties zijn, kun je de aloëvera-gel (natuurlijk of uit een verpakking) meerdere keren per dag op de aangetaste plekken aanbrengen.
  • In sommige apotheken en reformwinkels kun je ook aloëvera-druppels vinden om verlichting te krijgen.

2. Rozenbottelzaadolie voor korstjes rond de neus

Sommigen beweren dat de olie die uit rozenbottel wordt gewonnen uitstekend is voor hydratatie en elasticiteit van de huid (Engelse link). Dit kan helpen bij het voorkomen van wonden en dus korstjes rond de neus.

Het regeneratieve effect van deze olie is zo positief dat men het gebruikt om allerlei cosmetische producten te maken, inclusief producten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van onder andere rimpels en het corrigeren van striae en puistjes. Het is echter vrij dik, vooral voor de zeer droge en rijpe huid.

Om het toe te passen neem je een kleine hoeveelheid (een of twee druppels is al voldoende) en breng je het aan op het aangetaste gebied om het te hydrateren en het herstel te bevorderen.

3. Goudsbloem

Gewone goudsbloemen (Spaanse link) zijn bekend omdat ze veel eigenschappen hebben om bepaalde dermatologische problemen te behandelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verlichten van blauwe plekken en het kalmeren van je huid als er sprake is van zwelling.

Daarom wordt het ook beschouwd als een goede remedie om korstjes rond je neus te verwijderen, of het nu gaat om rhinitis of herpes. Je kunt verschillende producten vinden op basis van goudsbloem, zoals onder andere olie, extract of crèmes. Het zijn allemaal goede opties om in je EHBO-doos te hebben.

4. Extra vierge kokosolie om korstjes rond je neus te behandelen

Kokosolie helpt ook de neus te verzachten

Extra vierge kokosolie (Engelse link) wordt beschouwd als een soort polyvalent vet. Om deze reden wordt het vaak gebruikt om verschillende cosmetische producten van te maken.

Het is ook een cosmetisch product dat goed voor onder ander je huid, lippen en haar is. Door wat kokosolie aan te brengen voed je je huid en bevordert dit de genezing, wat laesies helpt te voorkomen.

Voordat je een remedie kiest, raadpleeg eerst je arts

Onthoud dat het belangrijk is dat je je arts raadpleegt voordat je een huismiddeltje toepast. Dit is niet alleen het geval als je een huidaandoening hebt of allergisch bent, maar in het algemeen. Zo vermijd je het gebruik van een optie die mogelijk contraproductief is in jouw geval.

Je huisarts zal je altijd kunnen vertellen wat het beste voor je is en waarom, zodat je het meeste uit de remedies kunt halen. Neem zijn of haar advies dus serieus!

Als je arts aangeeft dat je een remedie kunt gebruiken, volg dan zijn of haar aanbevelingen. Dit is vooral belangrijk voor een gebied dat zo kwetsbaar is als je neus. Onthoud dat slijmvliezen gemakkelijk geïrriteerd en beschadigd kunnen raken als je niet oppast.

Zoals je kunt lezen zijn gewone goudsbloem, aloëvera, rozenbottel en kokosolie enkele van de meestvoorkomende opties om korstjes rond je neus op natuurlijke wijze te verwijderen.

Ze zijn echter niet de enige! Andere samenstellingen gemaakt met natuurlijke ingrediënten kunnen bijdragen aan de gezondheid van de huid en ongemak helpen verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Deen, A., Visvanathan, R., Wickramarachchi, D., et al. (2021). Chemical composition and health benefits of coconut oil: an overview. Journal of the Science of Food and Agriculture101(6), 2182-2193. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/
  • Di Sotto, A., Gullì, M., Percaccio, E., et al. (2022). Efficacy and Safety of Oral Green Tea Preparations in Skin Ailments: A Systematic Review of Clinical Studies. Nutrients14(15), 1-21. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370301/
  • Givol, O., Kornhaber, R., Visentin, D., et al. (2019). A systematic review of Calendula officinalis extract for wound healing. Wound Repair and Regeneration27(5), 548-561. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31145533/
  • Hashemi, S. A., Madani, S. A. & Abediankenari, S. (2015). The review on properties of Aloe vera in healing of cutaneous wounds. BioMed research international2015, 1-6 Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452276/
  • Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., et al. (2019). Rosehip oil promotes excisional wound healing by accelerating the phenotypic transition of macrophages. Planta Medica85(07), 563-569. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/
  • Sand, M., Sand, D., Thrandorf, C., et al. (2010). Cutaneous lesions of the nose. Head & Face Medicine6(1), 1-16. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903548/
  • Trookman, N., Rizer, R. & Weber, T. (2011). Treatment of minor wounds from dermatologic procedures: a comparison of three topical wound care ointments using a laser wound model. Journal of the American Academy of Dermatology64(3), 8-15. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21247665/
  • Varma, S. R., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., et al. (2019). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of traditional and complementary medicine9(1), 5-14. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.