3 kruidenbehandelingen tegen haaruitval

Om je haar te versterken kun je kruidenbehandelingen gebruiken, die je normale haarverzorgingsroutine complementeren. Vergeet niet dat je ook een evenwichtige dagelijkse voeding nodig hebt, die je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen en vitaminen die het nodig heeft om een gezonde haargroei te bevorderen.
3 kruidenbehandelingen tegen haaruitval
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 31 oktober, 2018

Iedereen ervaart op zijn minst enige haaruitval, dat is volledig natuurlijk. Maar soms kunnen we schrikken als we zien dat een overmaat van onze haren uitvallen, of het nu het gevolg is van een verandering in het klimaat, een gevolg van stress of het ervaren van hormonale veranderingen. Wat kun je tegen haaruitval doen?

Goede voeding is altijd essentieel – met name het verkrijgen van mineralen zoals ijzer en zink. In aanvulling daarop kunnen de kruidenbehandelingen in dit artikel echt helpen haaruitval te bestrijden. Lees verder om meer te weten te komen!

De beste kruiden om haaruitval te bestrijden

Zo nu en dan kun je bijvoorbeeld een beetje tekort hebben aan ijzer. Dit is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Andere keren kan het worden veroorzaakt door veranderingen in het metabolisme, ziekten of aandoeningen zoals hypothyreoïdie, erfelijkheid of zelfs alleen het verstrijken van de tijd.

Al deze factoren maken het moeilijk een dikke bos mooi haar te behouden en je moet met al deze mogelijkheden rekening houden bij het zoeken naar een oplossing.

Maar kunnen kruidenbehandelingen echt helpen? Uiteraard zijn we hier om ze te presenteren als een aanvulling. Ze kunnen nuttig zijn, maar ze zijn niet in staat om je haar helemaal vanzelf weer voller te maken.

Kruidenbehandelingen stimuleren en voeden echter wel de haarzakjes. Ze kunnen ook het haar behandelen en herstellen en zo veel voordelen bieden. Het is de moeite waard, dus kijk goed naar de volgende recepten.

1. Rozemarijn-en-brandnetelcrème

Netel

Deze behandeling is gewoonweg geweldig. Het is een klassiek middel dat wordt gebruikt om haaruitval bij oudere mannen te beperken. Brandnetelwortel blokkeert namelijk de productie van het hormoon bekend als DHT, dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid.

Hoe kun je deze crème bereiden? Het is heel eenvoudig.

 • Het enige wat je hoeft te doen is het verzamelen van een aantal brandnetelwortels en twee takjes rozemarijn.
 • Kook ze in twee kopjes water.
 • Als je eenmaal deze infusie hebt bereid, laat je het afkoelen.
 • Dan breng je de vloeistof aan op nat haar met behulp van een zachte massage, voordat je het met warm water uitspoelt.

2. Behandeling met paardenstaart en geranium

Haren Wassen

Verrast deze combinatie je? Het is echt zeer nuttig. De doeltreffendheid is vooral te wijten aan het feit dat paardenstaart cysteïne, seleen en silica bevat, die allemaal het haar versterken en de groei bevorderen. In combinatie met geranium voedt het de haarzakjes en produceert het nieuwe haren.

Om dit te kunnen gebruiken, hoef je alleen maar:

 • Een liter water aan de kook te brengen en 7 eetlepels gedroogde paardenstaart met 5 geraniumbladeren toe te voegen. Zo makkelijk is het.
 • Laat het mengsel afkoelen alvorens het aan te brengen op vochtig haar.
 • Gebruik een krachtige massage en spoel het niet uit.

Gebruik ook geen föhn, maar laat het uit zichzelf drogen. Als je dit drie keer per week doet, zul je resultaat beginnen te zien.

Misschien ook interessant om te lezen: 14 tips om gezonder haar te krijgen

3. Thee van appelazijn en salie

Appelazijn

Dit is de derde kruidenbehandeling die je moet proberen. Appelazijn bevat zwavel, dat een essentieel onderdeel is van gezond haar. In combinatie met de kracht van salie voedt het de hoofdhuid en stimuleert het de groei van nieuw haar.

Je hoeft alleen maar:

 • Een thee te zetten van drie eetlepels gedroogde salie met twee kopjes kokend water.
 • Laat het even trekken en voeg dan een half kopje appelazijn toe.
 • Masseer dit mengsel in het vochtige haar en spoel het uit met warm water.
 • Was het dan op de normale manier.

En maak je geen zorgen, je haar zal niet naar azijn ruiken. Integendeel: het zal je haar laten glanzen en het ziet er veel mooier uit. Zullen we het maar proberen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Shen, Y.-L., Li, X.-Q., Pan, R.-R., Yue, W., Zhang, L.-J., & Zhang, H. (2018). Medicinal Plants for the Treatment of Hair Loss and the Suggested Mechanisms. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612824666180911114810
 • Lourith, N., & Kanlayavattanakul, M. (2013). Hair loss and herbs for treatment. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12051
 • Pekmezci, E., Dündar, C., & Türkoğlu, M. (2018). A proprietary herbal extract against hair loss in androgenetic alopecia and telogen effluvium: A placebo-controlled, single-blind, clinical-instrumental study. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2018.13
 • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2013). Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4712

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.