12 tips om veilig te blijven tijdens het reizen in het buitenland

Het artikel van vandaag bevat enkele tips over hoe je veilig kunt blijven tijdens het reizen naar het buitenland, zodat je eventuele ongemakken kunt minimaliseren. Lees het!
12 tips om veilig te blijven tijdens het reizen in het buitenland

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weten hoe je veilig kunt blijven tijdens het reizen naar het buitenland is belangrijk. Er zijn inderdaad veel voordelen aan het verbinden met culturen die anders zijn dan de onze, omdat het onze geest opent en vooroordelen wegneemt.

De smaken en aroma’s die we in andere manieren van leven vinden, leren ons om andere manieren van leven te waarderen. We leren ook de vele dingen die we allemaal gemeen hebben. De realiteit van het leven is echter heel anders op andere plaatsen, en daarom is het een goed idee om te weten hoe je veilig kunt blijven.

Veilig blijven tijdens het reizen is het eerste waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van een bestemming en bij het bezoeken ervan. Het scala aan voorzorgsmaatregelen is breed en je moet rekening houden met de beperkingen en vereisten van elk land, evenals hun tradities, gastronomie en inwoners.

Dit artikel bevat 12 tips om veilig te blijven tijdens het reizen naar het buitenland om je gemoedsrust te behouden. De meeste hiervan gaan slechts om gezond verstand. Iedereen weet echter dat dit gezonde verstand het minst gebruikt wordt (Engelse link) en dingen worden daardoor vaak over het hoofd gezien of als vanzelfsprekend aangenomen. Laten we er eens naar gaan kijken!

12 tips om veilig te blijven tijdens het reizen in het buitenland

1. Laat je over de bestemming informeren

Probeer zoveel mogelijk informatie over de bestemming te vinden waar je naartoe wilt reizen. Bekijk in het ideale geval betrouwbare bronnen, zoals de pagina’s van de regering van dat land, of de officiële pagina’s van je eigen overheid. Het is eigenlijk vrij eenvoudig om informatie over elk deel van de wereld online te vinden.

Denk onder andere aan de visum- en officiële documentvereisten, de gezondheidssituatie van het land, de verplichte vaccinaties, het type valuta en uitwisseling, en eventuele belangrijke telefoonnummers.

Misschien zijn er geen ziekten zoals cholera, buiktyfus, gele koorts, hondsdolheid of Zika waar jij woont. Je moet echter weten dat bepaalde ziektes in andere landen een probleem vormen. Je kunt deze informatie onder andere vinden op de pagina van Centers for Disease Control and Prevention vinden (Engelse link).

2. Zorg voor de juiste documentatie

Kompas op een wereldkaart

Naast een identiteitsbewijs heb je in sommige landen ook een paspoort, een visum of zelfs een internationaal rijbewijs nodig. Raadpleeg het consulaat of de ambassade van het land dat je gaat bezoeken. Het is van het grootste belang om de vervaldatums van al je documenten te controleren. Het lijkt logisch, maar mensen zien het vaak over het hoofd.

3. Sluit een reisverzekering af

Een reisverzekering is niet onderhandelbaar als je naar een ander land reist, hoe optimaal je gezondheid ook is. De verzekeringspolis moet zelfs zo uitgebreid mogelijk zijn en medische evacuatie via de lucht omvatten. Velen van hen omvatten ook gemiste vluchten of aansluitingen, diefstal, familienoodgevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Houd daarnaast altijd de contactgegevens van het consulaat of de ambassade van je land van herkomst bij de hand. Dit is omdat je via deze organisaties een noodsituatie of een andere onvoorziene gebeurtenis kunt beheren, aanslagen, natuurrampen, staatsgrepen, enz. We zijn hier niet fatalistisch of negatief, alleen realistisch.

4. Het hebben van de juiste valuta en een mobiele telefoon zijn belangrijk om tijdens het reizen naar het buitenland veilig te blijven

We raden je aan om je land van bestemming met lokale valuta binnen te gaan, omdat je buiten de luchthaven wellicht beter kunt wisselen. Creditcard- en debetkaarttransacties zijn inderdaad over de hele wereld gebruikelijk, maar op veel plaatsen is contant geld vereist.

Wat betreft je telefoon, schakel deze in voor datagebruik in het buitenland. Controleer altijd vooraf de kosten van deze service, want in een aantal gevallen is het vrij duur. Maak zoveel mogelijk gebruik van de lokale wifi.

5. Let op je omgeving

Laten we de bureaucratische problemen opzij zetten en ons met het meer praktische deel van veilig blijven tijdens het reizen naar het buitenland bezighouden. Let altijd op je omgeving.

Ja, een aantal monumenten en toeristische bezienswaardigheden zijn behoorlijk oogverblindend en je wilt ze 100% van je aandacht geven. Je moet echter altijd op de hoogte zijn van wat er bij je in de buurt gebeurt.

Menigten zijn bijzonder handig voor criminelen om hun ding te doen en ze hebben de neiging om achter de onoplettende mensen aan te gaan. Het is geen kwestie van paranoïde zijn, alleen een basale staat van alertheid handhaven en iemand in de gaten houden die te dicht bij je in de buurt komt.

6. Je houding kan je beschermen

Lichaamstaal is de sleutel als het om het aantrekken of afweren van mogelijke aanvallen gaat. Volgens een onderzoek (Engelse link) kiezen criminelen hun slachtoffers op basis van hun mate van kwetsbaarheid uit, wat weerspiegeld wordt in de manier waarop ze lopen en zich gedragen.

Hoeveel angst of onzekerheid je ook voelt, houd het voor jezelf. Handel en loop alsof er niets aan de hand is. Je bent je er misschien niet van bewust, maar de meeste criminelen bestuderen hun potentiële slachtoffers van tevoren, terwijl jij afgeleid bent en van je omgeving geniet.

7. Laat het gewoon gaan

Oké, dus al je voorzorgsmaatregelen hebben niet geloond en je bent het slachtoffer van een overval geweest. Ga de dief niet confronteren of achtervolgen, begin geen gevecht en verzet je niet. Je leven is waardevoller dan alle voorwerpen die ze van je kunnen stelen. Onthoud: je hebt de beste reisverzekering afgesloten en zij regelen alles.

8. Geld en documentatie zijn belangrijk om tijdens het reizen veilig te blijven

Bewaar nooit al je geld, betaalkaarten en documenten op één plek. Dit is omdat je alles verliest als iemand ze steelt. Wees je bewust van de betalingsvoorkeuren op je bestemming en weet van tevoren precies hoe je voor hotels, restaurants en excursies betaalt.

  • Je kunt bijvoorbeeld contant geld en kaarten over je handtas, rugzak, koffer en zelfs je waszakken verdelen.
  • Een andere suggestie is om twee tassen of portemonnees bij je te houden.

Plaats een klein bedrag aan contant geld en enkele verlopen kaarten in de ene en verberg de goede kaarten en de rest van het geld in de andere. Geef dan de nutteloze portemonnee aan de dief als je het slachtoffer van een overval bent.

Maak bovendien kopieën van al je documentatie (visum, paspoort, vaccinatiekaart, rijbewijs, identiteitskaart) en bewaar deze op een usb-stick of in een van je e-mails. Op deze manier kun je er gemakkelijk bij als je het nodig hebt.

9. Hou je gedeisd

Neem je camera en mobiele telefoon niet zichtbaar overal mee naartoe, maar houd ze verborgen tot het moment dat je ze gebruikt. Hetzelfde geldt voor dure horloges, laptops en andere elektronische apparaten die voor het verkeerde type persoon interessant zijn.

10. Wees voorzichtig met je rugzakken en tassen

Een vrouw op reis

Probeer ook geen rugzakken met gemakkelijk te openen ritsen aan de achterkant te dragen. Dit is omdat iedereen ze in een seconde kan openen zonder dat je het merkt. Gebruik een hangslotje voor de sluiting van die compartimenten waarin je belangrijke voorwerpen bewaart.

11. Pas op voor landspecifieke oplichting

Elk land heeft zijn eigen vormen van oplichting en je dient je hiervan van tevoren bewust te zijn. Een straatbedelaar kan je bijvoorbeeld alleen benaderen om je te laten onthullen waar je portemonnee zit of om je af te leiden terwijl iemand anders iets van je steelt. Ze kunnen oprecht om hulp vragen, dus vertrouw op je instinct en neem geen risico’s.

12. Gebruik je eigen instinct om tijdens het reizen veilig te blijven

Zoals we hierboven net vermeldden, luister naar je gevoel om veilig te blijven. Luister altijd naar dat kleine innerlijke stemmetje dat je vertelt dat er iets mis is of dat het te mooi is om waar te zijn. Je zesde zintuig faalt nooit!

Het is mogelijk om veilig te blijven tijdens het reizen naar het buitenland

Reizen is een zeer verrijkende activiteit die stress en angst vermindert en een gezondere relatie met jezelf en de mensen om je heen bevordert. Laat angst voor het onbekende je verlangen om te reizen nooit wegnemen (Engelse link). Angst is niet slecht, zolang je maar weet hoe je het moet beheersen en onder controle kan houden zodat dat het je overweldigt.

Je hoeft niet iedereen te wantrouwen of vrienden met iedereen te zijn die je benadert, maar het is belangrijk om te weten hoe je de vriendschap met vreemden in evenwicht kunt houden. Ontspan, maar houd je ogen te allen tijde open.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wenge, C. O. (2007). Razones para viajar. Factótum. Revista de Filosofía5, 88-91.
  • Chen, C. C., Petrick, J. F., & Shahvali, M. (2016). Tourism experiences as a stress reliever: Examining the effects of tourism recovery experiences on life satisfaction. Journal of Travel Research55(2), 150-160.
  • Wong, C., & Simons, H. (2012). Health advice for older people travelling overseas. Nursing older people24(8).
  • Marcos, G. R., Mena, M. N., & Gutiérrez, C. H. (2019). Preparando un viaje al trópico: consejos para el viajero adulto. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(92), 5385-5393.
  • Espín, P. M. (2012). El seguro de viaje. Revista CESCO de Derecho de Consumo, (2), 142-145.
  • Albuquerque, M. Á. P. (2005). Contenido del contrato de seguro de asistencia en viaje(Doctoral dissertation, Universidad de Extremadura).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.