12-jarige ontwikkelt app om met haar oma met Alzheimer te communiceren
Emma Yang is een bijzonder meisje. Op 12-jarige leeftijd ontwikkelde ze een app om met haar oma met Alzheimer te communiceren. Op deze leeftijd leerde ze kennis te maken met iets waren miljoenen mensen ter wereld dagelijks mee bezig zijn.
Emma’s grootmoeder, die in Hong Kong woont, kreeg vijf jaar geleden te horen dat ze aan Alzheimer lijdt. Emma merkte al gauw dat haar grootmoeder steeds meer en meer begon te vergeten, wanneer ze haar bezoekje bracht of wanneer ze via afstand contact hadden.
Emma’s oma begon onder meer te vergeten hoe oud ze was en waar ze woonde. Nog later begon het erg pijnlijk te worden voor Emma, wanneer haar oma Emma begon te verwarren met andere familieleden.
Het is niet gemakkelijk om met zulke situaties om te gaan. Wanneer je een nauwe band hebt met iemand die Alzheimer heeft, kan dit je emotioneel heel erg raken. Het is zwaar voor de Alzheimerpatiënt, hun familieleden en zeker ook voor kinderen die met een Alzheimerpatiënt geconfronteerd worden.
Het verhaal van Emma Yang is bijzonder vanwege een speciaal aspect. Het is iets dat niet alleen haar grootmoeder helpt, maar ook vele andere Alzheimerpatiënten ten goede kan komen.
‘Timeless’: een mobiele applicatie voor mensen met Alzheimer
Emma Yang’s grootste angst is dat haar grootmoeder haar op een dag niet meer zal herkennen en dat het geheugen van haar dierbare familielid ophoudt te bestaan.
Vroeg of laat zal dit moment komen. Emma’s oma zal steeds minder heldere momenten kennen, waarbij ze echt aanwezig is in de echte wereld met haar geliefde familieleden.
Alzheimerpatiënten kunnen erg intens en positief reageren op liefde en affectie, maar dit is niet genoeg voor dit bijzondere 12-jarige meisje. Ze wil haar grootmoeder niet aan haar lot overlaten en haar herinneringen aan haar kleinkind laten vervagen, en gaat verder dan dat om de speciale band die ze hebben te kunnen behouden.
Om tegen deze vergetelheid te vechten, ontwikkelde Emma dus de mobile applicatie ‘Timeless’ om bijzondere momenten levende te houden. Het zorgt ervoor dat de mooiste en belangrijkste herinneringen vereeuwigd kunnen worden.
Een applicatie voor Alzheimerpatiënten
Samen met Dr. Melissa Kramps, een dokter die is gespecialiseerd in de ziekte van Alzheimer, ontwikkelde Emma Yang een mobiele applicatie die gericht is op twee specifieke doeleinden:
De eerste functie is ‘updates’ en heeft tot doel dat Alzheimerpatiënten altijd in contact kunnen zijn met hun familieleden en vrienden.
Hun kinderen, kleinkinderen, vrienden en andere dierbaren kunnen via de app in verbinding staan met hen door middel van het versturen van video’s en foto’s. De applicatie toont hen dan met wie ze contact hebben en wat de band is die ze samen hebben.
De andere functie is ‘identiteit’, een functie die de familiestamboom en belangrijke momenten in hun leven bevat en herinneringen levend houdt door onder andere foto’s die hieraan gekoppeld zijn.
Dankzij de camera op hun telefoon kunnen ze dan achterhalen wie iemand is, gewoon door even de camera op hen te richten.
Een extra en zowel handig als interessant detail is de agenda en tijdfunctie. De Alzheimerpatiënt zal een waarschuwing krijgen als hij een vriend of familielid meer dan twee keer gebeld heeft (om hen eraan te herinneren dat ze al gebeld hebben).
Het kan ook herinneringen aan verjaardagen en speciale dagen zoals Pasen en Kerstmis versturen aan de patiënt.
Lees ook:
Zes geweldige hersenoefeningen
Een jong wonderkind met een duidelijke droom
Emma Yang heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van de mobiele applicatie. Naast de professionele begeleiding van dr. Kramps kon ze ook rekenen op financiële steun door middel van een studiebeurs.
Emma’s ouders zijn computerdeskundigen en werken voor een bedrijf gespecialiseerd in gezichtsherkenningstechnologie. Haar passie voor technologie is haar dus met de paplepel ingegoten. Toen Emma slechts acht jaar oud was, was ze al een expert in:
- HTML
- CSS web
- Java
- MIT Appcreatie
Haar professionele carrière is nu pas begonnen. Emma Yang heeft slechts één doel: technologie en de virtuele realiteit zo optimaal mogelijk gebruiken om mensen met Alzheimer te helpen om hun geheugen te behouden.
In de toekomst zal Emma’s strategie misschien gecombineerd worden met andere strategieën om haar doel te bereiken. Momenteel is de applicatie enkel nuttig voor patiënten die nog kunnen werken met een mobiele telefoon.
De applicatie zorgt ervoor dat het verlies aan cognitieve vaardigheden afgeremd wordt, maar zodra de patiënt zich in een gevorderd stadium bevindt, zal hij of zij dagelijkse hulp nodig hebben van zijn of haar familie en vrienden en professionele hulpverleners.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
- Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
- Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
- Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
- Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407