11 strategieën om je te helpen om slimmer te worden

Intelligentie heeft een erfelijke component, maar er zijn ook strategieën om slimmer te worden. We leggen ze in dit artikel uit.
11 strategieën om je te helpen om slimmer te worden
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 november, 2022

Vaak denken mensen dat intelligentie een unieke kwaliteit is die nauw verband houdt met cognitieve en taalkundige vaardigheden. Experts hebben echter aangetoond dat het veel meer is dan dat. Sterker nog, als je slimmer wilt worden dan moet je aan verschillende vaardigheden werken.

Intelligentie kan worden gedefinieerd als het vermogen om goed in de omgeving om je heen te functioneren. De slimste mensen zijn degenen met de flexibiliteit om zich aan veranderingen aan te passen en om op omgevingseisen te reageren. Hier zijn enkele strategieën om je te helpen om je intelligentie te vergroten.

Strategieën om je te helpen om slimmer te worden

Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit

Vrouw slaapt met een koptelefoon op

Terwijl je slaapt, vinden er in de hersenen veel belangrijke processen plaats. Het verwerkt en ordent de informatie die je gedurende de dag hebt ontvangen. Vervolgens verwijdert het bepaalde informatie en consolideert het andere kennis.

Daarnaast wordt de mentale energie hersteld en werk je onbewust aan oplossingen voor vraagstukken die jou bezighouden. Het is daarom essentieel om van voldoende kwaliteitsrust te genieten om goed te kunnen functioneren.

Zorg goed voor je lichaam

Je weet vast wel dat voeding en lichaamsbeweging een grote invloed op de gezondheid hebben. Wist je dat ze je ook kunnen helpen om slimmer te worden? Studies tonen bijvoorbeeld aan (Spaanse link) dat een voeding rijk aan vitamines en mineralen niet alleen de alertheid, concentratie en geheugen verhoogt, maar ook cognitieve achteruitgang voorkomt.

Het is ook aangetoond (Spaanse link) dat lichaamsbeweging effectief is bij het verbeteren van intellectuele functies door de bloedcirculatie te verbeteren. Het verhoogt namelijk de toevoer van zuurstof en glucose die de hersenen ontvangen. Het is dus belangrijk om regelmatig matige lichamelijke activiteit te nemen.

Train je hersenen om slimmer te worden

De hersenen hebben, net als spieren, training en oefening nodig om niet te atrofiëren. Om slimmer te worden, is het belangrijk om nieuwe uitdagingen aan te gaan die het cognitieve vermogen uitdagen.

Door tien minuten per dag bezig te zijn met activiteiten zoals het oplossen van puzzels, sudoku-puzzels of raadsels, blijf je mentaal actief. Er zijn daarnaast tal van apps die deze taak kunnen vergemakkelijken.

Streven naar een dieper begrip

Over het algemeen worden kinderen op scholen op hun prestaties op een specifieke test beoordeeld. Ze vergeten echter snel wat ze geleerd hebben, omdat ze het niet goed begrijpen.

Om slimmer te worden moet je veel leren door actief informatie uit te werken en in de praktijk te brengen. Als je begrijpt hoe de wereld werkt, dan kun je er effectiever door heen navigeren.

Schrijf op en bekijk alles wat je hebt geleerd

Dagboek

Wat leren betreft, is het opschrijven van wat je leert een geweldige manier om die kennis te consolideren. Allereerst handel je actief in plaats van de informatie passief te ontvangen. Het is ook een kans om de informatie te herzien en vers in je geheugen te bewaren.

Doe elke dag andere dingen

Routines zorgen voor een prettig gevoel van vertrouwdheid en veiligheid. Door echter elke dag dezelfde taken uit te voeren, handel je uiteindelijk op de automatische piloot.

Het is daarom goed om kleine variaties in het dagelijks leven te introduceren om je scherp te houden. Elke dag kun je een andere route kiezen om naar je werk te gaan, met verschillende groepen vrienden te praten of verschillende lessen te volgen die je aandacht trekken.

Lees elke dag

Lezen is een uitstekende gewoonte die de taalvaardigheid verbetert en de creativiteit vergroot (Engelse link). Het bevordert bovendien de sociale en emotionele intelligentie.

Dit komt doordat je jezelf in de schoenen van elk personage plaatst. Het is ook een geweldige manier om verschillende onderwerpen te verkennen, wat de nieuwsgierigheid en ruimdenkendheid vergroot.

Houd je ideeën bij

Wanneer je je geest met nieuwe informatie en gewoonten begint te voeden, dan zul je merken hoe dat je hersenen begint te activeren. Sterker nog, je creativiteit zal toenemen en je zult merken dat je veel nieuwe en originele gedachten hebt.

Schrijf de ideeën op die je aandacht trekken en kom er later op terug, polijst en geef die ideeën die uit het niets komen vorm. Het worden dan nieuwe manieren om je geest te verruimen.

Doe dingen anders om slimmer te worden

Yoga om slimmer te zijn

Normaal gesproken, als je iets efficiënt hebt leren doen, dan stop je met het verkennen van de mogelijkheden en blijf je doen wat je al weet. Waarom zou je iets veranderen dat goed werkt?

Het zoeken naar nieuwe manieren om dezelfde activiteit te benaderen, helpt ons echter om nieuwe neurale paden in onze hersenen te creëren. Het kan bijvoorbeeld erg stimulerend zijn om voor alledaagse taken zoals eten of schoonmaken je niet-dominante hand te gaan gebruiken.

Praat met jezelf en ondervraag jezelf

Denk je dat praten tegen jezelf een teken van waanzin is? Niets is minder waar: het is een zeer gezonde oefening die ertoe kan leiden dat je intelligenter wordt. Wanneer je je zorgen, je gedachten en je emoties uitspreekt, verwerk je ze op een dieper niveau.

Daarnaast activeer je nieuwe probleemoplossende strategieën. Wen er dus aan om tegen jezelf te praten, stel jezelf vragen en je zult daadwerkelijk psychisch een stuk flexibeler worden.

Leer een andere taal om slimmer te worden

Ten slotte zal het leren van een andere taal je cognitieve vaardigheden aanzienlijk vergroten. Tweetaligheid verbetert vaardigheden zoals de verbale vloeiendheid, de aandachtsspanne, concentratie en geheugen. Aan de andere kant helpt het om andere perspectieven te ontwikkelen als het om het waarnemen van de wereld gaat, waardoor je een breder gezichtspunt krijgt.

Hoe slimmer te worden

Om slimmer te worden, moet je je geest koesteren, uitdagingen aangaan en bovendien actief blijven. De ergste vijanden van hersenplasticiteit zijn routine en comfort. Zorg er daarom voor dat je steeds kleine uitdagingen in je dagelijks leven introduceert.

Onthoud dat intelligentie niet alleen een score op papier is. Het is zelfs je beste bondgenoot als het gaat om je succesvol aan te passen aan de realiteit. Het is zonder twijfel de moeite waard om aan te werken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez García, R. M., Jiménez Ortega, A. I., López Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria35(SPE6), 16-19.
  • Chavarría, Y. A., & Rojas, W. S. (2001). Efecto agudo del ejercicio físico en la inteligencia y la memoria en hombres, según la edad. Pensar en Movimiento: Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud1(2), 1-11.
  • Anderson, A. (2011). La importancia de aprender una segunda lengua.
  • Sanz, E. (2019, octubre 30). ¿En qué trabaja el cerebro mientras dormimos? Recuperado 7 de diciembre de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/en-que-trabaja-el-cerebro-mientras-dormimos/
  • Cunningham, A. E., & Stanovich, K. E. (2007). Los efectos de la lectura en la mente. Estudios públicos108, 207-228.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.