11 redenen waarom je last van zweetvoeten hebt

Soms kan het te wijten zijn aan een medisch probleem. Dan moet er een diagnose gesteld worden en een behandeling opgemaakt. Maar gewoonlijk is de transpiratie van de voeten een gevolg van problemen die gemakkelijk opgelost kunnen worden.
11 redenen waarom je last van zweetvoeten hebt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zweten je voeten veel? Maak je dan geen zorgen! We hebben allemaal weleens last van zweetvoeten gehad. Iedereen weet dat dat nogal vervelend kan zijn.

Gelukkig is het voor de meeste mensen slechts een eenmalig probleem als gevolg van een lange wandeling of van erg warm weer.

Maar als zweetvoeten een voortdurend probleem worden, dan moet je weten dat er verschillende oorzaken kunnen zijn. In het algemeen is het echter alleen maar een alledaagse aandoening.

In uitzonderlijke gevallen kan het te wijten zijn aan een medische aandoening of aan onvoldoende hygiëne.

Hier leggen we je uit wat de redenen kunnen zijn waarom je voeten overmatig zweten. Let goed op en bekijk welke situatie bij jou van toepassing is.

Als je niet in staat bent om het onder controle te houden, raadpleeg dan een podoloog. Die zal je kunnen helpen om een oplossing te zoeken.

1. Last van zweetvoeten door verkeerde soort schoenen

Last van zweetvoeten door verkeerde soort schoenen

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom je voeten overmatig zweten. Maar het is ook één van de gemakkelijkste om aan te pakken.

Schoenen zijn erg belangrijke items. Maar we geven ze zelden de aandacht die ze verdienen. Als je normaal gesproken schoenen draagt die gemaakt zijn van synthetische materialen of met strakke veters, dan zal je last krijgen van de gevolgen.

 • Schoeisel dat onvoldoende ventilatie biedt of dat van ongeschikte materialen gemaakt is, verhoogt de transpiratie van je voeten.
 • Het zou ideaal zijn om schoenen te kiezen van natuurlijke materialen en met een goede ventilatie.
 • Bovendien moeten ze aangepast zijn aan wat jij nodig hebt en geen ingegroeide nagels veroorzaken.

2. Last van zweetvoeten door sokken van slechte kwaliteit

Het gebruik van synthetische en plastic vezels in sokken is heel gewoon geworden. Misschien heb je financiële redenen om dit soort sokken te kopen of misschien heb je een stijl van sokken gevonden waarvan je de textuur prettig vindt.

 • Het slechte nieuws is dat synthetische vezels de temperatuur van je voeten verhogen.
 • Tijdens de koude seizoenen of tijdens de nacht zal dit geen problemen geven. Maar in warm weer of wanneer je sport, kan dit wel een probleem vormen.

3. Last van zweetvoeten doordat je voeten zitten gevangen in je schoenen

Misschien heb jij het altijd erg druk en zitten je voeten de hele dag opgesloten in schoenen. Als je de tijd niet neemt om sandalen of gemakkelijke schoenen te dragen, dan zal je tot de vaststelling komen dat je voeten overmatig zweten.

 • Probeer om ‘s middags en ‘s avonds je schoenen enkele uren uit te doen.
 • Om blessures te vermijden kun je het best ook een stevig paar slippers dragen in de douche. Het is ook een goed idee om één of meer dagen per week open schoenen te dragen.

4. Last van zweetvoeten door je voedingsgewoonten

Last van zweetvoeten door je voedingsgewoonten

Waarschijnlijk heb je hierover nog nooit nagedacht. Wellicht geloof je het zelfs niet. Maar bepaalde voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je voeten meer gaan zweten. Dat is het geval met pikante voeding, frisdranken en cafeïne.

 • Als je last hebt van zweetvoeten, dan raden we om een aantal dagen of weken dit soort voeding te vermijden.
 • Als je een verbetering merkt, zorg er dan in de toekomst voor dat je het gebruik van deze voedingsmiddelen tot het minimum beperkt.

5. Last van zweetvoeten door gezondheidsproblemen

Ook ziektes kunnen de oorzaak zijn dat je voeten overmatig zweten. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Diabetes
 • Ziekten die het zenuwstelsel beïnvloeden
 • Leverproblemen
 • Constipatie

Heb je ervoor gezorgd dat je schoenen en sokken van een goede kwaliteit zijn en dat je menu geen enkele van de hierboven vermelde voedingsmiddelen bevat? Blijft het probleem nog steeds voortduren? Laat je dan medisch onderzoeken om uit te sluiten of er sprake is van één van deze aandoeningen.

6. Last van zweetvoeten door hyperhidrose

Hyperhidrose is een aandoening die alleen door een arts vastgesteld kan worden.

Het wordt veroorzaakt door het feit dat de zweetklieren in sommige gebieden van het lichaam niet goed werken. Het gevolg is dat er een overmatige hoeveelheid zweet geproduceerd wordt terwijl er geen duidelijke reden voor is.

Er zijn behandelingen beschikbaar om ernstige gevallen van hyperhidrose onder controle te houden. Maar bij extreem erge gevallen zal een eenvoudige chirurgische ingreep wellicht nodig zijn.

7. Last van zweetvoeten door slechte hygiëne

Dit is uiteraard een vanzelfsprekende oorzaak van overmatige transpiratie. Als de noodzakelijke hygiënische handelingen niet uitgevoerd worden, dan is de kans groot dat je voeten overmatig zullen zweten.

Door middel van zweet scheidt het lichaam gifstoffen af. Als deze gifstoffen vast zitten in de voeten, dan zoeken ze naar een uitweg. Het gevolg is dat ze het lichaam zullen verlaten via overmatig zweten.

Het is verstandig om de volgende dingen te doen:

 • Was altijd je voeten
 • Droog ze grondig af
 • Draag elke dag een ander paar sokken
 • Gebruik eventueel talkpoeder

8. Last van zweetvoeten door emotionele factoren

Last van zweetvoeten door emotionele factoren

Je emotionele toestand kan ook een reden zijn dat je voeten overmatig zweten.

Wanneer je je zenuwachtig, kwaad, bang, gestrest of opgewonden voelt, dat gaan je voeten waarschijnlijk nat aanvoelen.

Als je een periode meemaakt waarbij je je gevoelens niet onder controle krijgt, probeer dan om tot rust te komen. Dat is dan de manier om overmatig zweten te voorkomen.

9. Last van zweetvoeten door erfelijke factoren

Soms is overmatige transpiratie erfelijk.

Heb je al gemerkt dat andere gezinsleden veel zweten? Als dat zo is, dan heb je eigenlijk niet veel mogelijkheden. De enige oplossing is op zoek gaan naar verzorgingsproducten om het probleem te beperken.

10. Last van zweetvoeten door infecties

Voor infecties zijn voeten met een slechte hygiëne een perfecte plaats om te verblijven.

 • De snelle toename van schimmel is het resultaat van een onuitputtelijke hoeveelheid bacteriën, die zowel de teennagels als de rest van de voet kunnen aantasten.
 • Als je aan deze aandoening lijdt, dan kan je crèmes gebruiken. Je vindt ze in de apotheek en ze zijn zeer betaalbaar.

11. Last van zweetvoeten door steeds dezelfde schoenen te dragen

Heb je een paar schoenen die je niet weg wilt doen omdat het je favoriete stel is? Draag jij meer dan twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen?

Als je schoenen hebt die je echt leuk vindt, koop dan meer dan één paar.

Op die manier kan je uit verschillende kleuren kiezen, wat het gemakkelijker maakt om ze te laten passen bij je  verschillende outfits. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asensio E. Principales problemas podológicos originados por el calzado de seguridad. Universidad de Barcelona. 2014.
 • Benson R, Palin R, Holt P, Loftus I. Hiperhidrosis. BMJ. 2013; 347:f6800.
 • Zamarín J, Egaña J, Berríos R. Calidad de vida en pacientes con hiperhidrosis primaria sometidos a simpatectomía videotoracoscópica. Rev Chil Cir. 2011;63(5):498-503.
 • Román C, Garavís J, Unamuno P. Tratamiento de la hiperhidrosis. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2001;8(8):553-557.
 • González D, Pérez O. Actualización en hiperhidrosis focal primaria. Med Cutan Iber Lat Am 2012;40(6):173-180.
 • López D, Palomo P, Morales A, Sánchez R. Aproximación al manejo de la hiperhidrosis en el pie. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. 2013;7(2):89-97.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.