10 verrassende weetjes over je lichaam

· 14 januari 2016
Wist je dat als je vingers gerimpeld uit het water komen, dit eigenlijk dient om je een betere houvast te geven? Een handige eigenschap die we erfden van onze voorouders, maar die niet echt meer noodzakelijk is vandaag de dag.

Deze blog streeft ernaar een plek te zijn waar je gratis informatie vindt over zorgen voor je gezondheid en verantwoordelijkheid nemen voor je algemeen welzijn en geeft bovendien eenvoudige, natuurlijke tips voor een stralend uiterlijk. We houden ervan je steeds de nieuwste tips en trucjes te kunnen aanbieden. Dit artikel beschrijft enkele verrassende weetjes over het lichaam, die je vast en zeker nog niet kent.

Het menselijk lichaam wordt soms vergeleken met een fijn afgestemd instrument dat heel wat mysteries bevat. Het is ongetwijfeld uniek en bijzonder. Daarom nemen we hier een kijkje naar sommige heel speciale en merkwaardige eigenschappen.

1. Jouw spijsvertering

Spijsvertering

Gemiddeld blijft onze maaltijd twee tot zes uur aanwezig in de maag. Dit orgaan kan tot twee liter voeding ineens opnemen en dit verklaart waarom het soms zo lang kan duren tot we ons verzadigd voelen. Verrassender is echter dat nadien het voedsel nog acht tot twintig uur in de dikke darm kan blijven. Wat betekenen deze grote verschillen? Bij sommige mensen verloopt het verteringsproces, dat het transport, de vertering en opname van nutriënten omvat, veel trager. Daardoor blijft het voedsel veel langer in de maag of dikke darm.

2. Hoe lang kunnen we overleven zonder voedsel en water?

Waarschijnlijk heb je je dit ooit als eens afgevraagd. Wat lijkt jou het ergste? Hoe zou het zijn om te moeten overleven zonder voedsel of water? Feit is dat het lichaam beter bestand is om zonder eten te functioneren, dan zonder water. Daarom is het ook zo belangrijk ervoor te zorgen dat het lichaam steeds gehydrateerd blijft. Onvoldoende wateropname kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam.

Het lichaam kan namelijk zeven dagen overleven zonder voedsel, afhankelijk van de conditie van je gezondheid, maar zonder water kan het lichaam niet langer functioneren na twee of drie dagen. Zodra het lichaam uitgedroogd raakt, treden er ernstige gezondheidsproblemen op.

3. Het mysterie van je huid

De huid is een zeer merkwaardig onderdeel van je lichaam. Ken jij de hoeveelheid dode huidcellen die we gedurende ons hele leven afstoten? Gemiddeld tot ongeveer vijftien kilo! Zie dit echter niet als een vieze bedoening, maar bedenk dat dit een bijzonder proces is dat onze gezondheid beschermt. Door het afstoten van oude huid en het genereren van nieuwe cellen kunnen we namelijk jarenlang onze gezonde en stralende huid behouden.

4. Waarom krijgen je vingers rimpels als ze lang onder water blijven?

Als je kinderen hebt, dan heb je vast en zeker deze vraag al meer dan eens gehoord. Als je lang in het bad of zwembad blijft, merk je op dat de huid van je vingers en zelfs je voeten deze merkwaardige, gerimpelde structuur krijgt. Deze eigenschap erfden we van onze voorouders!

Een gerimpelde huid op de vingertoppen bood immers een betere houvast om zaden en planten te plukken in een vochtige omgeving. Waarom probeer je het zelf niet uit? Strooi enkele knikkers in de badkuip en probeer ze vast te grijpen. Moeilijk? Probeer het dan eens opnieuw na een minuutje of tien als de huid op de vingers al flink gerimpeld is. Merk je het verschil?

5. Een vreemde eigenschap van de tong

Tong

Wist je dat elk individu een unieke tong heeft? Geen twee tongen zijn dezelfde. De gemiddelde lengte van de tong is ongeveer tien centimeter, maar de vorm, de groeven en lijntjes zijn even uniek zoals vingerafdrukken. Weet je wat bovendien nog bijzonderder is aan de tong? Bij de geboorte heeft elk individu miljoenen smaakpapillen, die we echter na verloop van tijd verliezen. Smaken die je kende uit je vroege kindertijd, kunnen nu reeds volledig verdwenen zijn.

6. De wereld van een baby

Onvoorstelbaar is dat elke baby geboren wordt met 300 beenderen in het lichaam. Dat is heel wat! Na verloop van tijd groeien heel wat beenderen samen en blijven er nog ongeveer 260 over in je lichaam op het moment dat je een volwassen leeftijd bereikt.

Een ander verrassend weetje over baby’s is dat vrijwel elke baby kalm wordt door het horen van een kloppend hart. Het is het geluid dat hen negen maand lang vergezelde in de baarmoeder tijdens elk stadium van ontwikkeling. Raakt je baby moeilijk in slaap? Leg de baby met het hoofdje op je borst en merk op hoe het geluid van je hartslag meteen ontspannend werkt.

7. Het groeien van je haar

Lang Haar

Je hebt al vaak genoeg gehoord dat het belangrijk is elke nacht voldoende lang te slapen. Tijdens de slaap is het lichaam namelijk in detox en worden groeihormonen afgescheiden bij kinderen. Als je als volwassene reeds volledig volgroeid bent, zal je lengte natuurlijk niet meer veranderen. Dat geldt echter niet voor de haren, want die blijven twee tot drie nanometer per week groeien.

8. Je produceert drie gram antilichamen per dag

Misschien toch een van de wonderbaarlijkste eigenschappen van ons lichaam. Jouw afweersysteem maakt elke dag ongeveer drie gram antilichamen aan om je te beschermen tegen micro-organismen, virussen en bacteriën. Bedenk dat zonder deze ongeloofelijke eigenschap we vrijwel doorlopend ziek in bed zouden liggen.

9. Bloos je vaak?

Blozen

Ben jij ook iemand die zo vaak bloost en meestal een roze gekleurde gloed op de wangen heeft? Bedenk dan dat op het moment je bloost, de maagwand eveneens een roze kleur aanneemt. Wordt ook niet gezegd dat de maag ons tweede brein is, omdat je emoties er zo vaak in weerspiegeld worden?

10. Je navel is een broeihaard van bacteriën!

Is het je ooit al verteld dat de navel een volledig ecosysteem van bacteriën bevat? Houd dit weetje in gedachten en zorg ervoor dat je de navel steeds hygiënisch en netjes houdt. Denk eraan voldoende aandacht te besteden aan dit aantrekkelijke deel van je middel!