10 tips voor het koken van pasta

Pasta koken is een plezierige taak die kan worden verbeterd door deze tien aanbevelingen op te volgen. Klaar om de beste pasta ooit te proberen? Blijf dan lezen!
10 tips voor het koken van pasta
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 07 november, 2022

Wie wil er geen geweldige tips voor het koken van pasta leren? Mamma mia, iedereen wil toch een lekker pastagerecht leren te bereiden?! Het is een van de meest veelzijdige ingrediënten die we kennen. Het is betaalbaar en is geschikt voor een oneindig aantal recepten.

En laat ons niet eens beginnen over hoe heerlijk het is! En weet je wat nog beter is? Zowel kinderen als volwassenen genieten van pasta (Engelse link)! Pas echter op, het is in veel huishoudens zo’n gangbaar gerecht dat het niet altijd op de juiste manier bereid wordt.

Er zijn namelijk veel fouten die je kunt maken zonder het te beseffen. Zelfs de meest prestigieuze Italiaanse chef-koks staan achter deze 10 aanbevelingen voor het koken van pasta (Spaanse link).

10 tips voor het koken van pasta

1. Begin met het kiezen van de saus

Hoewel het misschien lijkt alsof je bij het einde begint, begint een goed pastagerecht altijd met de saus. Zoals je later zult zien, zijn er diverse geschikte combinaties van sauzen en pasta’s. Om die reden is het belangrijk om, voordat je de pan op het vuur zet, het recept te kiezen dat je wilt bereiden en de geschikte pastasoort daarvoor te kiezen.

2. Kook in een grote, hoge pan

Om pasta te koken heb je een grote pan met hoge randen nodig. Zelfs als je maar één portie wilt maken, hoef je niet bij de kleinste pan in de keuken te pakken. Pasta heeft veel water en voldoende ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen en te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.

3. Slechts twee ingrediënten

Je hebt maar twee ingrediënten in de pan nodig om de pasta te koken: water en zout. Het lijkt eenvoudig, maar het is genoeg! Zoals je hebt gezien, moet er water in overvloed zijn. Als algemene regel kun je 1 liter water voor elke 100 gram pasta berekenen, dat komt overeen met een normale portie voor een persoon.

Je kunt daarnaast voor ongeveer 500 gram pasta een theelepel zout toevoegen. Als je een recept met zeer zoute ingrediënten gaat bereiden, zoals sardines, amatriciana-saus of met pecorino-kaas, zul je wat voorzichtiger moeten zijn met het zout bij het koken van de pasta.

4. Geen olie of boter

Het lijkt misschien alsof we onszelf herhalen, maar het kan geen kwaad om dit punt te herhalen, aangezien het een van de meest voorkomende fouten is. Je hoeft geen olie of boter aan het kokende water toe te voegen.

Het is een populaire overtuiging dat je op deze manier voorkomt dat het blijft plakken. Integendeel, je krijgt echter alleen een glibberige pasta die later niet goed bij de saus past. Als je een voldoende grote pan en voldoende water gebruikt, dan blijft de pasta niet plakken.

5. De juiste bereidingstijd voor het koken van pasta

Een goed pastagerecht moet al dente zijn: mals van buiten en een beetje harder in het midden. Zodra je de pasta in de pan hebt gedaan, dan laat je het op hoog vuur staan totdat het begint te koken. Roer dan een keer en zet het vuur lager tot medium. Het is goed dat de pasta in de pan beweegt, maar het is niet nodig dat deze er in stromen uitkomt.

Normaal gesproken staat de aanbevolen kooktijd op de verpakkingen van pasta. Dit is over het algemeen tussen de 8 en 12 minuten, afhankelijk van het soort pasta en de dikte. Het is belangrijk dat je het respecteert, omdat het anders te gaar wordt. We kunnen zelfs zeggen dat het punt om al dente te bereiken altijd de kortste tijd is (dat wil zeggen ongeveer 8 minuten).

6. Zeven en bewaren

Als de pasta gaar is, kun je hem het beste met een pollepel of schuimspaan uit de pan halen. Schep het rechtstreeks in de pan waar je de saus in hebt bereid of verwarmd. Je kunt het ook afgieten met een zeef en een beetje van het kookvocht bewaren.

  • Het is handig om het iets later aan de saus toe te voegen. Aangezien het een deel van het zetmeel uit de pasta bevat, geeft het het gerecht een glanzende finish en maakt het de saus een beetje dikker.
  • Je hoeft de pasta niet met koud water af te spoelen, ook niet als je een pastasalade wilt maken. Als de pasta warm is neemt het de smaken van de saus echt in zich op.

7. De saus voor de pasta

Pastaschotel

Hoewel we zijn begonnen met de aanbevelingen om de pasta te koken, moet het bereiden van een goed bord pasta beginnen met het maken van de saus. Hiervoor moet je een hele grote pan voor stoofschotels of paella kiezen, waar de saus in past.

Je moet er ook op letten dat er op het einde genoeg ruimte in de pan over is om de pasta toe te kunnen voegen. Zo kan alles samen geserveerd worden en niet de pasta in een schaal en de saus erop alsof het een topping is.

8. Rond het koken van pasta met het combineren met de saus

Zodra de pasta gaar is, giet je deze in de sauspan op middelhoog of laag vuur. Zo werk je de laatste seconden van het kookproces af met alle ingrediënten bij elkaar en warm je het gerecht op. Alle smaken worden perfect gemengd en alle pasta is met een laagje saus  bedekt. Als het eindresultaat iets te droog is, dan kun je beetje bij beetje wat kookwater toevoegen dat je opzij hebt gezet toen je de pasta gekookt had.

9. De perfecte combinatie: elke pasta met zijn eigen saus

Hoewel het ongelooflijk lijkt, passen niet alle sauzen bij elke soort pasta. Wist je dat spaghetti Bolognese niet in Italië wordt bereid? Een aantal soorten pasta passen beter bij bepaalde sauzen. Als algemene regel kunnen we zeggen dat:

  • Bij korte pastasoorten (macaroni, spiralen of rigatoni) is het beter om dikke structuursauzen te gebruiken, zoals kaas-, groente- of bolognesesausen. Aangezien ze verschillende holtes en vormen hebben, kunnen deze sauzen de pasta goed bedekken.
  • Voor spaghetti of linguine (lange en dunne pasta) is de beste saus een lichte saus zoals tomatensaus, pesto of olie en knoflook.
  • Lange, brede pasta past daarentegen goed bij sauzen zoals carbonara, met wat meer textuur.

10. De finishing touch: een goede kaas

Als je de pasta al op je bord hebt geschept, rasp er dan een beetje kaas bovenop. De meest gebruikte kazen zijn harde kazen zoals de Parmezaanse kaas of de pecorino romano.

Als je de kaas net voordat je gaat eten raspt, dan behoudt het zijn perfecte textuur en smaak. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is aan tafel te gaan zitten en deze heerlijke Italiaanse delicatesse te proeven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dickie J. Delizia!La historia épica de la comida italiana. Penguin Random House. Julio 2014.
  • McGee  H. La cocina y los alimentos. Ed. Debate. Año 2015.
  • Montanari M. Il cibo come cultura. Laterza & Figli. Año 2004.
  • Tee S. Pasta. Parragon Books. Año 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.