10 symptomen van schildklierproblemen

Naarmate mensen ouder worden, ontstaan er vaak schildklierproblemen die kunnen leiden tot verschillende aandoeningen die invloed hebben op de fysieke en emotionele gezondheid.
10 symptomen van schildklierproblemen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Het is heel belangrijk om de symptomen van schildklierproblemen vroeg te identificeren om het te behandelen en complicaties te voorkomen.

De schildklier is een klier die de stofwisseling van het lichaam regelt. Hij bepaalt de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt, hoe snel het hart klopt en is verantwoordelijk voor het handhaven van het hormonale evenwicht.

De drie meest voorkomende schildklierproblemen zijn hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie en schildklierknobbeltjes. Hoewel ze ieder op verschillende manieren van invloed zijn op het lichaam, hebben ze een aantal symptomen gemeenschappelijk die ons kunnen waarschuwen als er iets mis is.

We zullen daarom de 10 meestvoorkomende symptomen beschrijven van schildklierproblemen, die iedereen zou moeten weten.

Symptomen van schildklierproblemen

1. Vermoeidheid en uitputting

Als je je na acht tot tien uur slaap per nacht nog steeds moe voelt of de behoefte voelt om een dutje te doen, is de kans groot dat je lijdt aan problemen met de productie van hormonen in de schildklier (hypothyreoïdie). De schildklier speelt namelijk een belangrijke rol in de energieniveaus. Het ervaren van vermoeidheid kan dus een teken zijn dat er iets niet in orde is.

2. Veranderingen in gewicht

Gewichtsproblemen door de schildklier

De schildklier is verantwoordelijk voor het regelen van de snelheid van het metabolisme, het proces waarbij het lichaam calorieën verbrandt. Wanneer er een plotselinge toename in gewicht ontstaat, kan dit een teken zijn van hypothyreoïdie, wat betekent dat de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Als je echter plotseling onverklaarbaar gewichtsverlies ervaart, kan de schildklier een te hoge hoeveelheid hormonen produceren, wat bekend staat als hyperthyroïdie.

3. Problemen met je stemming

De hormonale aandoeningen veroorzaakt door schildklierproblemen kunnen ook een emotionele invloed op je hebben. Als je plotseling angst, depressie of onverklaarbare stemmingswisselingen ervaart, kan het zijn dat het lichaam probeert om je te vertellen dat er iets mis is met je schildklier.

4. Pijn in het lichaam

Rugpijn

Plotselinge pijn in de spieren, gewrichten en pezen kan een teken zijn van een hormonale aandoening van de schildklier.

5. Moeilijkheden met zwanger worden

De hormonale onevenwichtigheden die in verband worden gebracht met schildklierproblemen kunnen leiden tot complicaties bij de zwangerschap, veranderingen in de menstruatie en een gebrek aan seksueel verlangen.

6. Het vaak koud hebben

De schildklier regelt de lichaamstemperatuur en is verantwoordelijk voor het warm houden van het lichaam. Als je vaak koude handen en voeten hebt en de rest van het lichaam eveneens koud aanvoelt, kan dat een indicatie zijn van problemen met de schildklier en het metabolisme.

7. Veranderingen in de huid, haar en nagels

Ribbels op de Nagels

Droge huid, haaruitval en gebarsten nagels zijn veel voorkomende symptomen van hypothyreoïdie. Deze symptomen nemen geleidelijk aan toe in ernst en een behandeling is vereist om te voorkomen dat ze chronisch worden.

8. Constipatie

Verminderde hormonale activiteit in de schildklier beïnvloedt processen over het hele lichaam en de organen hebben moeite met het uitvoeren van hun taken. In het spijsverteringsstelsel, manifesteren aandoeningen aan de schildklier zich als problemen met het absorberen van voedingsstoffen uit voedsel.

Ook ontstaat moeite met het elimineren van afvalstoffen door het spijsverteringskanaal, met als mogelijk gevolg een ernstig geval van constipatie.

9. Cognitieve problemen

Geheugenproblemen

Mensen met problemen aan de schildklier klagen ook vaak over een slecht geheugen en hebben moeite met concentreren. Dit komt door de verminderde afscheiding van schildklierhormonen, wat vele functies in het lichaam vertraagt.

10. Stem en keel

Als er een probleem is met de schildklier, is het waarschijnlijk dat de klier ontstoken raakt of in omvang toeneemt. Wanneer dit gebeurt, kan het keelpijn, heesheid en ziekte veroorzaken en ook een zwelling in de nek of snurken.

Wat kun je doen als je symptomen van schildklierproblemen hebt?

Echo

In de meeste gevallen wordt het probleem pas gedetecteerd wanneer ze al in een gevorderd stadium zijn, omdat de vroege symptomen van schildklierproblemen vaak worden verward met andere kwalen.

Het is heel belangrijk om je bewust te zijn van de symptomen die de sleutel zijn tot een vroege diagnose. Het negeren van de symptomen van een mogelijk schildklierprobleem kan namelijk leiden tot verdere gezondheidsproblemen, die moeilijk te beheersen zijn.

Als je de eerste signalen ervaart, is het belangrijk om je arts te raadplegen voor een medisch onderzoek en diagnostische tests. Ook als je een familiegeschiedenis hebt van schildklierproblemen moet je regelmatig op controle gaan om te zien of je schildklier naar behoren functioneert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.