10 soorten voedsel die slecht zijn voor je glucosebalans

Om je bloedsuiker goed in balans te houden, moet je de consumptie van bepaalde soorten voedsel beperken of vermijden. Weet jij welke dit zijn? In het artikel van vandaag vertellen we je over de tien belangrijkste.
10 soorten voedsel die slecht zijn voor je glucosebalans
Marta Jiménez

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Jiménez.

Laatste update: 16 september, 2022

Diabetes is een ziekte die erg in opkomst is, en wordt geclassificeerd als een van de gevaarlijkste niet-overdraagbare ziekten in onze huidige wereld. Er zijn momenteel ongeveer 415 miljoen diabeten in de wereld. Het is dus voor veel mensen van groot belang om op de glucosebalans te letten.

Er is slechts een klein verschil tussen verhoogde bloedsuikerspiegels (prediabetes) en het hebben van diabetes. Preventie ligt deels in je eigen handen. Blijf dit artikel lezen om de 10 soorten voedsel te ontdekken die je beter kunt vermijden om de juiste glucosebalans te handhaven.

Aanbevelingen voor een gezonde glucosebalans

Sterke glucoseveranderingen kunnen leiden tot hyperglykemie of hypoglykemie. Je bloedspiegel neemt toe als je koolhydraten eet. Door deze verhoging scheidt de alvleesklier insuline af zodat de cellen die glucose kunnen benutten.

De glucose kan te ver dalen wanneer er een overmaat aan insuline is, wat leidt tot hypoglykemie. Deze situatie is net als een veel te hoge bloedsuiker ongezond voor je lichaam.

Men spreekt van diabetes type 2 of niet-insuline afhankelijke diabetes wanneer de insulinesecretie normaal is, maar de insuline-receptoren van de cel werken niet goed, waardoor de alvleesklier gedwongen wordt nog meer insuline af te scheiden.

De drie basispijlers voor het reguleren van de bloedglucose (glycemie) zijn voeding, lichaamsbeweging en hyperinsulinemie. Om je glucose te reguleren moet je nadenken over het voedsel dat je eet, en je moet gezonde gewoontes aanleren. Dit zijn onder andere de volgende:

  • Drink tussen 6 en 8 grote glazen water per dag.
  • Doe minstens 40 minuten matige lichaamsbeweging per dag.
  • Stel een schema op voor je maaltijden.
  • Eet minstens om de vier à vijf uur iets, zoals een maaltijden of een kleine snack.
  • Maak er een gewoonte van om voedseletiketten te lezen.
  • Volg een dieet met weinig ultrabewerkte producten.

Vermijd deze 10 soorten voedsel voor een gezonde glucosebalans

De huidige trends laten een toename zien van de consumptie van producten met ‘laag in’, ‘vrij van’ en ‘light’ in de namen, allemaal bedoeld voor mensen met een stofwisselingsstoornis, inclusief diabetes.

Over het algemeen bevatten al deze voedingsmiddelen echter vaak toch nog verborgen suikers. Je moet dus speciale aandacht besteden aan de ingrediënten, omdat ze kunnen leiden tot glucose-balansstoornissen. Vermijd elk product dat meer dan 10% suiker/10 gram per 100 gram bevat.

Als je probeert om de juiste glucosebalans te handhaven, houd er dan rekening mee dat je bepaalde soorten voedsel moet vermijden. Veel van de soorten voedsel (maar niet alle!) die we hieronder zullen noemen, worden vaak als ‘gezond’ gezien.

1. Sauzen en dressings zijn vaak slecht voor de glucosebalans

Een plank met vier sausjes

Over het algemeen zijn sauzen en dressings lekker bij vlees en groenten. Het grootste probleem is dat de meeste commerciële producten overmatig worden bewerkt en graansiroop, fructose en andere additieven bevatten die de glucosebalans veranderen.

2. Ultrabewerkt vlees

Dit soort ultrabewerkt voedsel kan leiden tot een verhoging van het cholesterol- en triglyceridengehalte, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoging van het risico op cardiovasculaire aandoeningen.

3. Geraffineerde granen

Granen ondergaan vaak een bewerkingsproces waarbij ze belangrijke stoffen verliezen. Dan hou je geraffineerde granen over. Bij dat proces verliezen ze onder andere:

  • vezels
  • vitaminen
  • mineralen
  • antioxidanten

Het resultaat is een eindproduct met een hoge glycemische index. Het eten hiervan leidt vaak tot een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Diabeten kunnen deze producten dan ook beter vermijden.

4. Invloed van alcohol op de glucosebalans

Als je alcohol drinkt wordt dit omgezet in glucose. Na een paar uur treedt er echter een bepaald effect op waardoor je bloedsuikerspiegel plotseling daalt. Door dit fenomeen is het drinken van alcohol voor diabeten een risicofactor voor het krijgen van hypoglykemie.

5. Gebak

Gebakjes en taarten bevatten veel geraffineerd meel. Ze bevatten ook vaak veel transvetten. De combinatie hiervan leidt vaak tot overgewicht. Het hebben van (ernstig) overgewicht is gekoppeld aan een vermindering van de insulinegevoeligheid van het lichaamsweefsel.

6. Junkfood

Dit soort voedsel bevat over het algemeen veel meer bewerkte suikers dan men denkt. Ook bevatten ze veel vetten, die je stofwisseling kunnen beïnvloeden.

7. Ultrabewerkte voedingsmiddelen

Een plank met fastfood en ongezonde snacks

Alle overmatig bewerkte soorten voedsel die een hoge warmtebehandeling hebben ondergaan, genereren bij de vertering ook afvalstoffen. Deze stoffen kunnen mogelijk ook insulineresistentie veroorzaken.

8. Frisdranken of suikerhoudende dranken

Frisdranken bestaan voornamelijk uit suikers, die zeer snel worden opgenomen in het bloed. Daardoor veroorzaakt het drinken van frisdrank met suiker een hoge glucosepiek.

9. Siroop en honing

Deze producten zijn een bron van suikers, zoals glucose en fructose. Beide stoffen zijn betrokken bij het ontstaan van hoge bloedsuikerspiegels. Daarom kan je ze het beste vermijden als je diabetes hebt.

10. Natuurlijke en commerciële sappen

Hoewel deze producten altijd natuurlijke suikers (fructose) bevatten, heeft de voedingsindustrie de neiging om andere suikers zoals sacharose en maïssiropen toe te voegen als conserveermiddel.

Probeer je dus je glucosebalans te reguleren via je dieet? Dan moet je de hierboven genoemde soorten voedsel zo veel mogelijk vermijden. Ook moet je een voedingsdeskundige raadplegen, zodat die een dieetplan kan opstellen dat precies op jouw behoeften is afgestemd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.