10 gezondheidsvoordelen van aubergine

Aubergines zijn op vele manieren voordelig voor je. Ze bevatten weinig calorieën, waardoor ze ideaal zijn als je wilt afvallen. Bovendien bevorderen ze de circulatie en zijn ze een geweldige antioxidant.
10 gezondheidsvoordelen van aubergine
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De gezondheidsvoordelen van aubergine zijn talrijk. Dankzij het hoge watergehalte bevatten aubergines weinig calorieën. Dit maakt ze de ideale groente in een dieet om af te vallen. Ze verbeteren bovendien je circulatie en zijn een uitstekende antioxidant.

In het artikel van vandaag willen we je enkele van de belangrijkste dingen vertellen die je zou moeten weten over aubergines. En we gaan in op waarom je ze zou moeten toevoegen aan je dieet.

De geweldige gezondheidsvoordelen van aubergine

Ze beschermen je cardiovasculaire systeem

Omdat deze groente zo veel kalium bevat, helpt hij om een stabiel hartritme te handhaven. Aubergines bevatten daarnaast flavonoïden, die het gehalte slechte cholesterol verminderen en de toename van het goede cholesterol stimuleren.

Beide eigenschappen zijn erg belangrijk om het risico op hartziektes te verkleinen.

Ze bestrijden vrije radicalen

Aubergines bestrijden vrije radicalen
Omdat aubergines een uitstekende antioxidant zijn, zijn ze een geweldig middel om vrije radicalen te bestrijden. Ze beschermen je cellen door het verouderingsproces uit te stellen. 

Bovendien werken ze als een reinigend middel, waarmee grote hoeveelheden gifstoffen kunnen worden geëlimineerd.

Ze verbeteren je hersenfunctie

De fytonutriënten in aubergine zijn voordelig voor je cognitieve systeem en mentale gezondheid. Ze verwijderen gifstoffen uit je hersenen en stimuleren de bloedstroom naar de hersenen. Daardoor verbeteren je geheugen en je analytische capaciteit.

Een van de gezondheidsvoordelen van aubergine is dat ze je helpen afvallen

Aubergines helpen je afvallen
Aubergines bevatten een heleboel oplosbare vezels, wat nuttig is voor het in balans brengen van je spijsverteringsstelsel.

Ze bevatten weinig calorieën en, zoals we hierboven al aanhaalden, bestaan grotendeels uit water. Daardoor geven ze een verzadigend gevoel: je voelt je dus langer vol.

Ze voorkomen bloedarmoede

Een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede is een ijzertekort in het bloed. De ijzer die je vindt in aubergines is meer dan genoeg om bloedarmoede te voorkomen en behandelen.

Op soortgelijke wijze speelt ijzer een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, die helpen om proteïnen te metaboliseren.

Ze verbeteren je zicht

Aubergines bevatten anthocyanine; een oplosbaar bestanddeel dat helpt om het centrale zenuwstelsel te versterken. Daarom worden ze aangeraden om een goed zicht te behouden en de vorming van cataract te voorkomen.

Aubergines verbeteren de gezondheid van de botten

Aubergines bevatten fenolbestanddelen, die je helpen om sterkere botten te krijgen en het risico op het krijgen van osteoporose verminderen.

Zoals hierboven al gezegd, bevatten ze veel ijzer en calcium. Dat zijn twee essentiële mineralen om je botten gezond te houden.

Een van de gezondheidsvoordelen van aubergine is dat het geweldig is voor je haar

Aubergines geven je gezond haar
Dankzij het gehalte aan vitamine B3 helpen aubergines om de groei van je haar te stimuleren. 

Bovendien zitten ze vol vitamine A. Dit bevordert de productie van talg, waardoor je haar gehydrateerd blijft en haarverlies wordt voorkomen.

Ze bestrijden vochtretentie

Vochtretentie wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals onder meer de menstruatie, de menopauze, een zwangerschap en nier- of hartziekten.

Het drinken van auberginewater is een goed idee. Het is een geweldig vochtafdrijvend middel. Daarmee kun je je lichaam helpen om opgeslagen vloeistoffen te elimineren. Door het vasthouden van vocht kan het zijn dat je je dikker voelt of er dikker uitziet dan je bent. Als je dus graag wat wilt afslanken, voeg dan auberginewater toe aan je dagelijkse routine.

We raden je ook aan dit artikel te lezen: Vijf belangrijke tekenen van vochtretentie

Ze kunnen brandwonden behandelen

Tot slot kun je, als je een brandwondje op je huid hebt, een pasta maken van auberginepulp om dit te behandelen. Geloof het of niet, maar het heeft genezende en verzachtende eigenschappen die de pijn verlichten en je huid zachter maken.

Dagelijks aubergine consumeren biedt voordelen voor je gezondheid

Zoals je in dit artikel hebt gezien, bevat deze groente vele essentiële voedingsstoffen die je lichaam beschermen. Om er ten volle van te profiteren, is dit een van de eenvoudigste manieren om dit voedingsmiddel te consumeren:

Ingrediënten

 • Een middelgrote aubergine (160 g)
 • 1 liter water
 • 1 citroen (100 g)

Bereiding

 • Was de aubergine allereerst en snijd hem in plakken.
 • Pers vervolgens het sap uit de citroen.
 • Breng de liter water aan de kook en voeg de plakken aubergine toe. Laat dit 25 minuten koken tot de aubergine zacht is.
 • Draai het vuur uit en laat de pan nog een uur staan.
 • Giet de vloeistof door een zeef en bewaar hem in een donkere, glazen fles of pot.
 • Roer vervolgens het citroensap er doorheen.

Dit auberginewater is geweldig om gedurende de dag te drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aguilera-Otíz M, del Carmen Reza-Vargas M, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Biotecnia 2011; 13 (2): 16-22.
 • García E, Hernández E, De Paula CD, Tatis HA. Caracterización bromatologíca de la berenjena (Solanum melongenaL.) en el Departamento de Córdoba. Temas Agrarios 2003; 8 (1): 27-32.
 • Rodríguez G. Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 1998; 12 (2): 107-119.
 • Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
 • Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.