Zweetvlekken verwijderen uit kleren met deze 6 trucs
Het is echter niet nodig om drastische maatregelen te nemen zonder eerst de volgende trucs om zweetvlekken uit kleding te verwijderen uit te testen. Het idee is om zowel van het vervelende uiterlijk als de vieze geur af te komen. Daarna kun je je kleren blijven gebruiken, zo lang als je wilt.
Lichte en witte kledingstukken zijn degenen die het gemakkelijkst bevuild raken. De vlekken kunnen geel of witachtig zijn en het gebied dat het meest beïnvloed wordt, is het gebied rondom de oksels.
Afhankelijk van de intensiteit van de vlek, varieert de behandeling die toegepast moet worden om hem te verwijderen. Welke behandeling je gebruikt voor zweetvlekken verwijderen is daarnaast afhankelijk van het type stof en de kleur. Ook heb je te maken met de moeilijkheidsgraad van de vlek.
Daarom is het belangrijk om niet dezelfde truc toe te passen op alle kledingstukken, omdat datgene dat heel goed werkt voor een gekleurd kledingstuk, misschien niet geschikt is voor een witte variant.
Zweetvlekken verwijderen op kleding met 6 trucs
1. Met azijn
Om zowel de vlek als de geur ervan te verwijderen, raden we aan om een product te gebruiken dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat: azijn. Door slechts een klein beetje van deze vloeistof aan te brengen, kun je snel afkomen van de vlekken.
Ingrediënten
- Azijn, 1 glas (250 milliliter)
- Gewoon wasmiddel
Hoe gebruik je het?
- Neem eerst het kledingstuk en doe het in een plastic bak of emmer.
- Schenk vervolgens de azijn over de vlek.
- Laat het daarna 15 minuten intrekken.
- Was het kledingstuk met zeep en water.
- Als het kledingstuk wit is, dan kun je het tenslotte in de zon laten drogen.
Lees ook: Gebruik azijn om je voeten te verzorgen
2. Zuiveringszout en waterstofperoxide
Zuiveringszout zal fungeren als een krachtig desinfectiemiddel, dus het zal de nare geur van het kledingstuk verwijderen. Als we het combineren met zuurstofrijk water, wat ook een fantastisch desinfectiemiddel is, bleekmiddel en een antiseptisch middel, dan zal het mengsel de zweetvlekken verwijderen uit je kleding.
Ingrediënten
- Zuiveringszout (20 gram)
- Zuurstofrijk water (250 milliliter)
- Tandenborstel die niet meer gebruikt wordt
- Zeep om te wassen
Hoe gebruik je het?
- Allereerst doe je in een kopje twee eetlepels zuiveringszout (20 gram).
- Voeg daarna een glas zuurstofrijk water toe (250 milliliter).
- Meng het geheel vervolgens goed.
- Schenk het mengsel over de vlek en wrijf (voorzichtig) in met een tandenborstel.
- Laat het 10 minuten staan zodat het mengsel zijn werk kan doen op de vlek.
- Was het kledingstuk tenslotte met zeep en water.
3. Zuurstofrijk water
In dit geval is het alleen aan te raden voor witte kleding, aangezien de substantie bleekt en ontkleurt. Het zuurstofrijke water zal het kledingstuk ontdoen van de vlek, alsof het weer nieuw is. Hiervoor breng je het direct aan op de vlek en laat je het 15 minuten intrekken. Als de vlek niet heel erg donker is, dan kun je het zuurstofrijke water mengen met normaal water om een zachter mengsel te krijgen.
Ingrediënten
- Zuurstofrijk water (250 milliliter)
- Gewoon wasmiddel
Hoe gebruik je het?
- Schenk ten eerste het zuurstofrijke water direct op de vlek.
- Laat het vervolgens 15 minuten inwerken.
- Was daarna zoals gewoonlijk.
- Laat het drogen in de zon.
Bezoek dit artikel: Deze 8 huishoudproducten zullen je voor fouten behoeden!
4. Met een aspirientje
Je dacht tot op heden waarschijnlijk dat aspirine alleen goed was tegen hoofdpijn. Aspirine kan echter ook vervelende zweetvlekken verwijderen op witte kledingstukken. Er zit namelijk salicylzuur in zijn samenstelling, dat diep doordringt in de stof zonder het te beschadigen. Daarmee brengt het de verloren witheid terug.
Ingrediënten
- 1 aspirine
- Glas water (250 ml)
- Tandenborstel
- Wasmiddel
Hoe gebruik je het?
- Los eerst een aspirientje op in een glas water (250 milliliter).
- Breng het mengsel vervolgens aan op de vlek.
- Wrijf het daarna een tijdje in met een tandenborstel.
- Laat het 10 minuten staan.
- Was het kledingstuk op de gebruikelijke manier.
5. Met tafelzout
Een ander product dat je al in huis hebt, waarvan je niet wist dat het werkt om vlekken te verwijderen is zout. Het is geschikt voor zowel witte als gekleurde kleding. Het zal geen veranderingen aanbrengen in de kleur of de stof. Je hoeft alleen maar deze stappen te volgen en je zult hele goede resultaten krijgen.
Ingrediënten
- Een eetlepel zout (10 gram)
- Gewoon wasmiddel
Hoe gebruik je het?
- Bevochtig eerst de stof zodat het beter opneemt.
- Doe het zout daarna op de gehele vlek.
- Laat het vervolgens 12 uur intrekken.
- Wrijf het kledingstuk tegen elkaar aan zodat het natte zout beter doordringt.
- Was en reinig tenslotte goed om overtollig zout te verwijderen.
6. Citroen en zuiveringszout
We hadden het al eerder over zuiveringszout, waarvan men zegt dat het een goed antiseptisch middel is. Wanneer we het combineren met citroen kunnen we een pasta vormen die zweetvlekken van kleding verwijdert.
Breng de pasta aan en laat het zijn werk doen. Als de vlek al langere tijd bestaat dan is het nuttig om te schrobben voor betere resultaten.
Ingrediënten
- Sap van 2 citroenen (210 milliliter)
- 1 eetlepel zuiveringszout (10 gram)
- Neutrale zeep om te wassen
Hoe gebruik je het?
- Neem het sap van de citroenen en voeg een eetlepel zuiveringszout toe.
- Meng goed om een pasta te vormen.
- Breng de pasta aan op de vlek.
- Laat het 30 minuten inwerken.
- Was met neutrale zeep om de resten citroenzuur te verwijderen.
- Klaar! Zeg maar dag tegen zweetvlekken op kleding!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Effendy, I., & Maibach, H. I. (1996). Detergent and skin irritation. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/0738-081x(95)00103-m
- Zock, J. P., Vizcaya, D., & Le Moual, N. (2010). Update on asthma and cleaners. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e32833733fe
- Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
- Institute of Food and Agricultural Sciences. (n.d.). Homemade Household Cleaner. University of Florida, Available in http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY144900.pdf
- Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169
- Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3