Het hebben van een zoon is een ware schat

Zonen kunnen doorgaans wat onafhankelijker zijn, maar wanneer het tijd is om je zoon op te voeden, is het belangrijk dat je zijn behoeftes goed begrijpt en dat je duidelijk met hem communiceert, zodat hij je vertrouwt.
Het hebben van een zoon is een ware schat

Laatste update: 26 februari, 2019

Een zoon is een ware schat voor elke vader en moeder. Hij is een weerspiegeling van de ouders in dit nieuwe leven. Zijn ouders zullen ernaar streven om de wereld een dappere jonge man te schenken. Eentje die gelukkig is en bereid is om anderen ook gelukkig te maken.

Elk kind is kostbaar en waardevol, of het nu een jongen of een meisje is. En we zouden van alle kinderen evenveel moeten houden en ze allemaal op dezelfde manier kennis moeten bijbrengen.

Desalniettemin kan het karakter van een jonge jongen soms erg anders zijn en doorgaans moeten we hier wat vaker bij stilstaan.

Kinderen zijn nooit exacte kopieën van hun ouders. Ze hebben hun eigen karakter en hun eigen stem. En als ouder moet je leren om hen de weg te wijzen om verantwoordelijk, volwassen en gelukkig te worden.

Laten we in dit artikel kijken hoe je dit kunt doen.

Het hebben van een zoon: uitdagingen en strategieën bij het opvoeden

Allereerst willen we nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om je niet te laten verleiden door stereotyperende gedachten. Jongens en meisjes zouden op gelijke wijze moeten worden opgevoed.

De tips die we in dit artikel benadrukken, zijn gebaseerd op de behoeftes van alle kinderen, maar bevatten ook een paar algemene hulpmiddelen. Deze kunnen je helpen in de juiste richting.

Jonge zoon

Leer je zoon niet om de sterkste, de slimste of de dapperste te zijn. Maar leer hem om zichzelf te zijn.

Eén van de fouten die veel gezinnen maken, is dat ze in de val trappen van stereotyperende gedachten. Dit zijn gedachten over het geslacht van hun kinderen, zoals we hierboven ook al aangaven.

Sommige ouders willen misschien dat hun zoon de beste voetballer wordt. Of de slimste uit zijn klas is. Of ze willen juist dat hij het dapperste kind is met de meeste vrienden. Maar dit is echter geen goede tactiek.

  • Doe hetzelfde met je zoon als je zou doen met je dochter.  Laat hem zelf kiezen wat en wie hij wil zijn. En geef hem de ruimte om te doen wat hij wil met zijn vrije tijd. Hij kan op deze zelf bepalen welke dromen hij wil nastreven.
  • Je hoeft je zoon niet te sturen in de richting van een bepaalde sport. Misschien vindt hij die sport helemaal niet leuk.

Probeer je kind te begrijpen en onthoudt dat hij geen miniatuurversie is van jezelf.

Je kunt je zoon iets leren over de dingen die jij leuk vindt, je kunt zijn interesses een beetje sturen, je kunt hem blootstellen aan bepaalde dingen, maar probeer niks aan hem op te dringen wat hij niet leuk vindt.

Ook een zoon heeft het recht om verdrietig te zijn

Zonen worden niet sterker geboren dan dochters en ze zijn ook niet onverslaanbaar. Nog een fout die veel ouders maken bij het opvoeden van hun zoon is dat ze de boodschap op hem overbrengen dat hij als man niet moet huilen en dat hij sterk moet zijn, zonder ooit ook maar een traan te laten.

  • Jongens moeten net als meisjes soms hun emoties eruit gooien. Laat je zoon daarom huilen als hij hier behoefte aan heeft.
  • Het is belangrijk dat je je zoon aanmoedigt om zijn gevoelens op de juiste manier te kunnen communiceren. Probeer vanaf het begin een vertrouwensrelatie met hem op te bouwen.
  • Drijf nooit de spot met de dingen die hij je vertelt. Hiertoe behoren ook zijn dromen, ideeën, emoties of verlangens. Als je zoon merkt dat jij hem bekritiseert of uitlacht, dan zal hij je niet meer vertrouwen.
Moeder en Zoon

Een zoon begint al vroeg zijn plek te zoeken

Zonen hebben vaak de neiging om heen en weer te weifelen tussen de behoefte aan aanhankelijkheid en verwenning en de extreme behoefte om met rust te worden gelaten, zodat ze uiting kunnen geven aan hun eigen rechten en persoonlijke vrijheid.

Dit begint doorgaans al redelijk vroeg.

  • Je moet daarom geduldig zijn en je macht om te onderhandelen niet verliezen. Zonen zullen negatief reageren als je ze iets simpelweg ontzegt en daarom moet je moeite doen om ze te laten begrijpen waarom ze bepaalde dingen nog niet mogen doen.
  • Ook is het belangrijk om je zoon te leren om zijn verantwoordelijkheden te accepteren wanneer hij meer bewegingsruimte of bepaalde rechten opeist.
  • Daarom moet je je zoon, net zoals je zou doen met je dochter, al van jongs af aan bepaalde verantwoordelijkheden geven.

Er zijn bepaalde taken en verantwoordelijkheden waar hij de verantwoording voor zou moeten dragen, zoals zijn eigen kamer opruimen, helpen met het huishouden, zorgen voor de huisdieren of zorg dragen voor andere dingen.

Zoon

Het hebben van een zoon is dus zowel een schat als een uitdaging.

Opvoeding

De manier waarop je hem opvoedt zou gebaseerd moeten zijn op de mate waarin je zijn behoeftes kan begrijpen en een goede emotionele communicatie. Hierdoor zal hij jou altijd vertrouwen.

Het is belangrijk hem dagelijks te laten zien dat jij hem respecteert om wie hij is en wat hij leuk vindt. Hiermee geef je hem het juiste voorbeeld geven voor wanneer hij onafhankelijk wordt en volwassen genoeg is om te vechten voor zijn eigen dromen. Tegelijkertijd weet hij dat je er elke dag van zijn leven voor hem zal zijn om hem te ondersteunen.

Als ouders houden we evenveel van onze dochters als van onze zonen en moeten we hen beiden dezelfde rechten en verantwoordelijkheden bijbrengen.

Dit is hartstikke belangrijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.