Zoethoutwortel - een remedie om je maag te kalmeren

Zoethoutwortel wordt in de natuurgeneeskunde al lange tijd gebruikt als hulpmiddel om spijsverteringsproblemen te kalmeren. Er zijn echter enkele contra-indicaties en het wordt niet voor iedereen aanbevolen. Wat je erover moet weten vertellen we in dit artikel.
Zoethoutwortel - een remedie om je maag te kalmeren

Laatste update: 23 september, 2020

Vandaag gaan we het over zoethoutwortel hebben, iets dat kan helpen om je maag te kalmeren. Zoethoutwortel, Glycyrrhiza glabra, wordt al heel lang gebruikt als remedie tegen verschillende soorten aandoeningen.

De voedingsindustrie gebruikt het ook als zoetstof en om vanwege de karakteristieke zoete smaak de smaak van een aantal medicijnen te verzachten. Je kunt het ook in de vorm van kruidenthee, capsules, extracten en supplementen vinden. Het doel is om onder meer spijsverteringsproblemen, overgangsklachten en infecties te verzachten.

Oké, maar is het veilig? Is er enig bewijs met betrekking tot de veronderstelde eigenschappen? Er is nog niet genoeg bewijs om deze wortel als een behandeling voor ziekten te beschouwen. Een aantal onderzoeken ondersteunen echter het gebruik ervan als een supplement voor spijsverteringsproblemen.

Eigenschappen van zoethoutwortel

Verschillende dropjes

Laten we eerst een korte samenvatting van de eigenschappen van zoethoutwortel geven. Volgens informatie gepubliceerd in Acta Pharmaceutica Sinica B (Engelse link) bevat deze plant meer dan 20 triterpenoïden en bijna 300 flavonoïden. Deze zouden de farmacologische eigenschappen kunnen verklaren. Enkele van zijn eigenschappen:

  • Antiviraal
  • Antimicrobieel
  • Antioxidant
  • Ontstekingsremmend

Voorlopig is er in dit verband nog steeds beperkt bewijs en zoethoutwortel wordt nog steeds bestudeerd. Een aantal onderzoekers suggereren echter dat de effecten ervan voor de toekomstige ontwikkeling van effectieve betaalbare medicijnen veelbelovend zijn.

Zoethoutwortel kan je maag kalmeren

Er is een algemene overtuiging dat een aantal chemicaliën in zoethoutwortel, zoals flavonoïden, een opgeblazen gevoel kunnen helpen verminderen en de verlichting van gastro-intestinale problemen kunnen versnellen. Er is nog geen solide bewijs, maar een aantal onderzoeken hebben tot interessante bevindingen geleid.

Een dubbelblinde studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative medicine (Engelse link) ontdekte bijvoorbeeld dat een extract van glabridine en glabridine-flavonoïden, in zoethoutwortel, behulpzaam was bij het kalmeren van de maag zoals bij misselijkheid, buikpijn en brandend maagzuur.

Daarnaast stelt een recensie gepubliceerd in Phytotherapy Research (Engelse link) dat glycyrrhizinezuur, dat in deze wortel zit, ontstekingsremmende en immunostimulerende eigenschappen heeft die de H. pylori-bacterie helpen bestrijden, een micro-organisme dat verschillende spijsverteringsstoornissen, zoals zweren veroorzaakt.

Dit werd ook in een klinische proef gepubliceerd in The Brazilian Journal of Infectious Diseases (Engelse link) bewezen. Daarin hadden 120 mensen positieve effecten wat betreft de uitroeiing van H. Pylori nadat ze zoethoutextract aan hun standaardbehandeling hadden toegevoegd.

Contra-indicaties

Man houdt pijnlijke maag vast

Je moet je arts raadplegen voordat je zoethoutwortel als supplement tegen spijsverteringsproblemen gebruikt om een geschikte dosis voor je vast te stellen. Ze kunnen bovendien helpen bij het vaststellen van eventuele contra-indicaties of mogelijke geneesmiddelinteracties.

Volgens informatie die door het National Center for Complementary and Integrative Health (Engelse link) is samengesteld, mag niemand zoethout in buitensporige hoeveelheden of gedurende lange tijd consumeren. Een overmaat kan tot hoge bloeddruk en lage kaliumspiegels leiden en deze verhogen het risico op hart- en spieraandoeningen.

Het gebruik ervan tijdens de zwangerschap wordt niet aanbevolen. Het nemen van zoethoutwortelsupplementen, terwijl je ook vochtafdrijvende middelen gebruikt, kan schadelijk zijn voor het hart. Andere mogelijke interacties tussen geneesmiddelen zijn onder andere:

Hoe het te gebruiken om maagklachten te verzachten

Momenteel is zoethoutwortel als kauwtabletten, vloeibare extracten, capsules, poeder en in zijn natuurlijke vorm verkrijgbaar. Mensen maken van de laatste vaak een infusie. Je moet het echter in matige hoeveelheden consumeren om bijwerkingen te voorkomen.

Om maagklachten te verzachten, voeg je wat zoethoutextract aan een natuurlijke drank toe, heet water is er geweldig voor. Je kunt ook een paar druppels direct onder de tong doen om brandend maagzuur te verlichten.

Houd er in ieder geval rekening mee dat dit niet de eerste keus behandeling voor aandoeningen van het spijsverteringsstelsel is. Raadpleeg daarom je arts als je spijsverteringsproblemen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
  • Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
  • Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
  • Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.