Zo krijg je meer volume in je haar

Geloof het of niet, maar je kunt meer volume in je haar krijgen door regelmatig je puntjes te laten knippen. De puntjes zijn vaak namelijk gespleten, en daardoor dunner. 
Zo krijg je meer volume in je haar
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Ben je op zoek naar een manier om meer volume in je haar te krijgen?

Vrouwen met dun haar of redelijk veel haaruitval, kunnen voordeel halen uit de tips in dit artikel, om meer volume in hun haar te krijgen.

Het beste van alles is dat je dit doel met een beetje geduld en doorzettingsvermogen gemakkelijk thuis kunt bereiken. Je zult al na een paar weken verschil gaan zien.

Tips om meer volume in je haar te krijgen

Hoewel de kenmerken van ieders haar worden bepaald door een paar verschillende factoren, speelt genetica een zeer belangrijke rol.

Dik of dun haar is dan ook verbonden aan je hormonen en DNA. Het is bijna onmogelijk om één ​​van deze factoren te beheersen. Toch zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om meer volume in je haar te krijgen.

 • Allereerst is het van essentieel belang om de gezondheid van je haarzakjes en hoofdhuid te beschermen. Als beide in goede staat verkeren, is de kans groter dat je je haar enigszins volumineuzer en sterker kan maken.
 • Je kunt je haar zelfs zo stylen dat je de illusie creëert dat het dikker lijkt dan het is.

Hieronder delen we enkele tips om meer volume in je haar te krijgen met enkele gezonde dagelijkse gewoontes. 

1. Houd een uitgebalanceerd dieet aan

Mand vol gezond eten

Dit is één van de belangrijkste factoren om er over het algemeen gewoon goed uit te zien.

 • Een uitgebalanceerd dieet moet je lichaam voorzien van koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen (inclusief ijzer en zink).
 • Vergeet bovendien de essentiële vetzuren niet, zoals omega 3– en 6-vetzuren, noch de antioxidanten en aminozuren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je al deze voedingsstoffen binnenkrijgt? Eet meer fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten.

2. Droog je haar ondersteboven

Vrouw verzorgt haar

Het is niet echt verstandig om altijd een föhn te gebruiken, omdat dit je haar kan beschadigen en het tegenovergestelde effect kan hebben van waar je naar streeft. Van tijd tot tijd kan deze techniek echter wel helpen om meer volume in je haar te brengen.

Gebruik de koude luchtstand om je haar zo min mogelijk te beschadigen.

 • Het idee is heel simpel: was je haar, gooi dan al je haar naar voren en maak het ondersteboven droog.
 • Borstel het in de tegenovergestelde richting van waar je je scheiding normaal gesproken hebt. Ga dan weer rechtop staan en style je haar als gewoonlijk.

3. Zorg voor voldoende slaap

Vrouw ligt te slapen

Rust hangt nauw samen met hoe je haar eruitziet (dit geldt trouwens ook voor je huid).

Als je last hebt van fijn en dun haar of alopecia, dan kan dit er daarom op wijzen dat je niet genoeg rust krijgt of dat je stress niet goed onder controle hebt.

 • Ontspannende activiteiten zoals yoga en meditatie kunnen zeer handig zijn om dit tegen te gaan.

4. Kies de juiste producten

Kokos voor meer volume in je haar

Je kunt allerlei shampoos, conditioners en speciale middeltjes tegen dun haar vinden in de drogisterij.

Wij raden je aan om in ieder geval één keer per week een masker te gebruiken om je haar weer iets levendiger te maken. Kokosolie is in dit geval het meest effectief.

Er bestaan echter ook producten die beschadigd haar kunnen herstellen en je haar volumineuzer kunnen maken. Wissel deze af met een zuiverende shampoo die de opeenhoping van residuen zal voorkomen.

Enkele ingrediënten die absoluut essentieel zijn om meer volume in je haar te krijgen, zijn:

 • Collageen
 • Ginseng
 • Kamille
 • Rozemarijn
 • Eiwit
 • Natuurlijke extracten
 • Antioxidanten

5. Drink voldoende water

Vrouw schenkt glas water in

Het maakt niet uit of je koud of warm water drinkt – water is hoe dan ook essentieel om je lichaam zowel vanbinnen als vanbuiten gehydrateerd te houden.

Je hebt vast wel vaker ergens gelezen of gehoord dat je minstens acht glazen water per dag moet drinken. En hier is dan ook niets aan gelogen. Dit is namelijk de gemiddelde hoeveelheid die je nodig hebt om je organen gehydrateerd te houden.

Als je het vaak vergeet om voldoende water te drinken, zorg er dan voor dat je altijd een flesjes water bij je hebt.

Je kunt ook andere natuurlijke dranken drinken om aan die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen zoals:

 • groene thee
 • natuurlijk vruchtensap
 • kruidenthee

6. Houd je puntjes bij

Vrouw kijkt naar haar puntjes

Het zou verstandig zijn om je puntjes om de twee maanden te laten knippen.

Je puntjes zijn meestal toch dunner en futlozer dan de rest van je haar. Hierdoor breken ze vaak ook af en wordt het moeilijker om meer volume in je haar te krijgen. Wanneer je haar net geknipt is, zijn je puntjes altijd dikker.

Je hoeft hiervoor niet eens per se naar de kapper te gaan. Als je een beetje oefent, kun je binnen no time je eigen puntjes bijhouden.

7. Masseer je hoofdhuid

Vrouw krijgt hoofdhuidmassage

Dit is iets dat veel mensen vergeten. Het is echter net zo belangrijk als het verzorgen van je haar zelf. Hoewel je haar er op dit moment misschien droog, dun of futloos uitziet, kun je je haarzakjes toch nog redden.

Om je haarzakjes gezond te houden en je haargroei te bevorderen, raden we aan om ‘s avonds je hoofdhuid te masseren.

 • Je kunt dit doen terwijl je tv kijkt, op de bank zit of een boek leest.
 • Doe een paar druppels olijfolie of amandelolie op je vingertoppen en verdeel dit met cirkelvormige bewegingen over je hoofdhuid, zonder veel druk uit te oefenen.
 • Begin bij je voorhoofd, en masseer dan langzaam over je hoofd heen richting je nek. Dit is ook een uitstekende manier om stress te verminderen en je problemen te vergeten.

Door je hoofdhuid te masseren, verbeter je de bloedsomloop, waardoor je haarzakjes beter kunnen functioneren. Het resultaat is dat je haar volumineuzer wordt.

Daarnaast raden wij aan om je haar niet te vaak te borstelen, niet te vaak te verven, regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en roken te vermijden


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Acosta, L. M. A., Chaparro, A. M., Albaran, C. P., & CES), E. en E. (en C. con el. (2015). Estudio descriptivo sobre la pérdida de cabello de patrón femenino en una consulta dermatológica general. Instname:Universidad Del Rosario. Retrieved from http://repository.urosario.edu.co/handle/10336/10522
 • Hernández, Sandra A., & Zacconi, Flavia C. M.. (2009). Aceite de almendras dulces: extracción, caracterización y aplicación. Química Nova32(5), 1342-1345. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422009000500044
 • Iglesias Rosado C., Villarino Marín A. L., Martínez J. A., Cabrerizo L., Gargallo M., Lorenzo H. et al . Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2018  Nov  08] ;  26( 1 ): 27-36. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.