Zijn aardappelen goed voor in je dieet?

Aardappelen zijn een uitstekend voedingsmiddel, dat door mythen en onwaarheden omgeven is. Ze bevatten veel voedingsstoffen en kunnen onze diëten ten goede komen, de vraag is hoe ze te koken.
Zijn aardappelen goed voor in je dieet?

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je weten wat de voordelen van aardappelen voor ons gebruikelijke dieet zijn? Klopt het dat ze ons niet van belangrijke voedingsstoffen voorzien? Kunnen ze ons te dik maken als we ze regelmatig eten?

Dit zijn slechts enkele van de twijfels over dit voedingsmiddel. Hier leggen we alles uit over de aardappel en hoe ze je gezondheid kunnen helpen te verbeteren.

Mythes over de aardappel

In principe moet je van de verschillende mythen over aardappelen op de hoogte zijn. Een van de meestvoorkomende is dat je ervan aankomt, omdat ze voornamelijk uit suikers bestaan.

Aardappelen bevatten echter complexe koolhydraten, die gemakkelijker worden opgenomen, pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen en de darmtransit verbeteren door vezels te leveren.

Aardappelen in je dieet hebben is niet alleen gezond, maar ook gemakkelijk in ons bestaande dieet op te nemen. Als je probeert om af te vallen, zal een goed gekookte aardappel je daarbij helpen.

De waarheid over aardappelen

Berg aardappels

Een andere mythe over aardappels is dat ze geen belangrijke voedingsstoffen bevatten. Aardappelen zijn een soort kruidachtige plant die tot de Solanaceae-familie behoort. Er zijn talloze mythen over deze knol. Een daarvan is dat ze het lichaam niet van essentiële voedingsstoffen voorzien.

De volgende percentages tonen echter de voedingsstoffen die aardappelen leveren voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene. Elke 100 gram aardappel bevat:

  • Magnesium (6%)
  • Calcium (1%)
  • Fosfor (8%)
  • IJzer (14%)
  • Kalium (9%)
  • Vitamine B1 (6%), B2 (2%), B3 (7%), B6 (19%)
  • Vitamine C (33%)

De bereiding is de sleutel

De aardappel heeft slechts 18 g koolhydraten per 100 gram. Dit is een zeer laag cijfer in vergelijking met wat andere voedingsmiddelen aan koolhydraten bevatten zoals:

  • Linzen – 48 gram
  • Pasta – 70 gram
  • Kikkererwten – 49 gram
  • Bruine rijst – 81 gram
  • Bonen – 41 gram
  • Brood – 47 gram

Dat gezegd hebbende, is het normaal om je af te vragen waarom aardappelen zo vet zijn als ze zo weinig koolhydraten bevatten. Het probleem is niet het voedingsmiddel zelf, maar in de manier waarop je het klaarmaakt.

Als we een ongezonde manier kiezen om ze te koken, dan voegen we alleen maar calorieën toe. Let op de cijfers: 100 gram rauwe aardappel levert 73 calorieën op, geroosterd 100 en gestoomd of gekookt, slechts 75.

In plaats daarvan bevat 100 gram bevroren voorgebakken aardappels 270 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid zelfgemaakte friet 290 cal heeft en een zak friet 538 cal.

Waarom is de verandering in calorieën zo groot? Kookmethoden veranderen de voedingswaarde van aardappelen drastisch. Het frituren van aardappelen kan het watergehalte van de aardappel verminderen, waardoor deze meer olie op zal nemen. Hoe meer olie wordt opgenomen, hoe meer calorieën er worden toegevoegd.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is de gezondste olie om in te frituren?

Gezonde manieren om aardappelen in je dieet te gebruiken

Mand met aardappelen

Als ze goed worden gekookt, dan kunnen aardappelen je dieet enorm ten goede komen. In een gezond dieet kunnen de voordelen van aardappelen dus talrijk zijn. Zoals we hebben gezien, leveren ze essentiële voedingsstoffen, vezels en complexe suikers op die onze gezondheid verbeteren.

Vermijd frituren, dit verhoogt namelijk de calorie-inname en vermindert de voordelen van de aardappel. Je kunt op veel manieren van dit voedingsmiddel genieten. Of het nu het hoofddeel van het gerecht is of een bijgerecht, aardappelen zijn dus een essentieel onderdeel van ons dieet.

Raadpleeg dus in ieder geval je professionele voedingsdeskundige als je twijfelt of de aardappel bij jou al dan niet voordelen voor je gezondheid op zou kunnen leveren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhang Z., Venn BJ., Monro J., Mishra S., Subjective satiety following meals incroporating rice, pasta and potato. Nutrients, 2018.
  • Shah B., Thadani U., Trans fatty acids linked to myocardial infarction and stroke: what is the evidence? Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (5): 306-310.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.