Zeven jodiumrijke drankjes voor de schildklier

Als je de werking van je schildklier wilt stimuleren, dan zul je je inname van jodium moeten verhogen. De drankjes in dit artikel bevatten niet alleen veel voordelen voor de schildklier, maar veroorzaken daarnaast ook geen nadelige bijwerkingen.
Zeven jodiumrijke drankjes voor de schildklier

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van schildklierproblemen? Zo ja, dan zou je zeker moeten letten op de volgende zeven recepten voor jodiumrijke drankjes.

Jodium is een voor het lichaam onmisbaar mineraal, omdat het in het bijzonder verantwoordelijk is voor het reguleren van de productie van schildklierhormonen. Het schildklierhormoon speelt namelijk een centrale rol in de ontwikkeling van je lichaam gedurende perioden van groei.

Genoeg jodium binnenkrijgen is ook essentieel voor mensen die lijden aan hypothyreoïdie. De drankjes in het artikel van vandaag zitten bomvol jodium en zijn zeer makkelijk te maken. Uitstekende opties dus!

Ze voorzien je van de juiste hoeveelheid jodium en helpen je tegelijkertijd gehydrateerd te blijven. Lees verder en leer hoe je deze heerlijke jodiumrijke drankjes maakt, zodat je je schildklier kunt helpen om naar behoren te blijven functioneren.

1. Aardbeiensap

Een van de heerlijkste manieren waarop je meer jodium in je dieet kunt opnemen, is door het drinken van aardbeiensap. Slechts één kop aardbeien bevat gemiddeld al 13 mg jodium. De aardbei bevat meer jodium dan welke andere vrucht dan ook.

Aangezien ze zo zoet zijn, zijn deze rode vruchtjes een geweldige optie voor het maken van desserts. In dit geval willen we je aanraden dat je van je aardbeien een smoothie maakt waar je van kunt genieten tijdens het ontbijt, je lunch of avondeten.

Aardbeiensmoothie

Ingrediënten

  • 85 gr aardbeien
  • 250 ml biologische melk
  • 1 ijsklontje

Bereidingswijze

  • Snijd eerst alle aardbeien in kleine stukjes.
  • Verwerk daarna alle ingrediënten samen in een blender tot je een glad mengsel hebt.

Zoals je ziet is dit drankje dat zo ontzettend rijk is aan jodium makkelijk te maken. We raden aan dat je geen suiker toevoegt, om het drankje zo natuurlijk mogelijk te houden.

2. Koemelk

Koemelk

Gepasteuriseerde koemelk helpt je de aanbevolen hoeveelheid jodium binnen te krijgen die je nodig hebt om je schildklier naar behoren te laten functioneren.

Een glas koemelk kan tot wel 55 mg jodium bevatten. Het maakt overigens niet uit of je hierbij kiest voor volle of halfvolle melk. Ook als je je dus houdt aan een dieet dat weinig vet bevat, is het op deze manier binnenkrijgen van jodium geen probleem.

3. Cranberrysap

Cranberry’s, te vergelijken met aardbeien, zijn een ander type bes dat veel jodium bevat. Het is een uitstekend idee om ze te eten als je lijdt aan hypothyreoïdie of als je er gewoon voor wilt zorgen dat je schildklier beter functioneert. Slechts 150 ml cranberrysap bevat al bijna 400 mg jodium.

Cranberrysmoothie

Dit drankje verhoogt niet alleen het jodiumgehalte in je lichaam, maar helpt ook pijn te verminderen.

Ingrediënten

  • 30 g verse spinazie
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml cranberrysap
  • 1 ijsklontje

Bereidingswijze

  • Doe eerst alle ingrediënten in een blender en mix tot je een homogeen mengsel hebt. Drink de smoothie daarna direct op.

4. Kefir

Het drinken van kefir is een geweldige manier om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium binnen te krijgen. Je zult zelfs nog meer jodium binnenkrijgen als je de kefir mengt met aardbeien of bosbessen.

Een kop kefir kan ongeveer 90 mg jodium bevatten. Dit betekent dat het altijd een goede keuze is om kefir in je koelkast te hebben staan.

Kefir met een smaakje

Ingrediënten

  • 1 liter kefir
  • 340 g biologische aardbeien of bosbessen

Bereidingswijze

  • Doe eerst alle ingrediënten, op één kop van de bessen na, in de blender.
  • Hak daarna de overgebleven bessen in stukjes en zet dit even weg.
  • Meng vervolgens de ingrediënten in de blender tot je een homogene vloeistof hebt en bewaar het mengsel in een glazen pot of plastic bakje met deksel. Voeg dan de overgebleven besjes toe.

5. Bosbessensap

Blauwe Bessen

Bosbessen zijn heerlijk en bevatten net als aardbeien veel voedingsstoffen en mineralen. Als je niet houdt van aardbeien of cranberries, kies dan in plaats daarvan voor bosbessensap. Een kop bosbessensap bevat rond de 20 mg jodium.

6. Mangosap

Mangosap is misschien niet het eerste drankje waar je aan denkt als je denkt aan jodiumrijke drankjes. Dankzij de grote aanwezige hoeveelheid vitamine E is mangosap geweldig voor het stimuleren van de schildklierfunctie.

Een kop mango voorziet je van ongeveer twaalf procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E per dag.

Ingrediënten

  • 165 g mango, in stukjes gehakt
  • 500 ml water
  • 1 ijsklontje

Bereidingswijze

Doe eerst alle ingrediënten samen in de blender en meng ze tot ze een gladde vloeistof vormen. Drink het daarna direct op.

Dit is dus een geweldige optie om jezelf te hydrateren na het sporten of op hete zomerdagen.

7. Romige groene smoothie

Groene Groentes

Lange, zware dagen op het werk hebben meestal invloed op je dieet, wat weer schadelijk kan zijn voor je schildklier. Daarom raden we het volgende drankje aan, dat niet alleen heerlijk is, maar ook rijk aan jodium.

Alle ingrediënten hieronder bevatten veel antioxidanten die gifstoffen verwijderen en je voorzien van energie. Dus reden genoeg om het drankje een kans te geven!

Ingrediënten

  • 20 g fijngesneden zeewier
  • 1 groene appel , in stukjes gesneden
  • De helft van een middelgrote avocado
  • 250 ml kokoswater

Bereidingswijze

Meng eerst alle ingrediënten goed met elkaar in een blender en drink de smoothie direct op.

Dit drankje maakt korte metten met het idee dat alle groene smoothies spinazie moeten bevatten. Probeer het en zie dan zelf hoe heerlijk en gezond het is.

Jodiumrijke drankjes bevatten ontelbaar veel voordelen

Al deze jodiumrijke drankjes zijn natuurlijk, makkelijk te bereiden, heerlijk en uiteraard rijk aan jodium. Ze kunnen je schildklier een oppepper geven en het ongemak van de stoornissen die je al ondervond verlichten.

De gebruikelijke medische behandelingen voor hypothyreoïdie kunnen vervelende bijwerkingen veroorzaken. Dankzij de jodiumrijke drankjes in dit artikel kun je je lichaam op natuurlijke wijze voorzien van voldoende jodium, zonder daarbij te maken te krijgen met onnodige problemen. Volg je een behandeling, overleg dan even met je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Harvard T. H. Chan. Iodine. Harvard School of Public Health.
  • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8.
  • Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Iodine. U. S. Department of Health and Human Services. Abril 2022.
  • Organización Mundial de la Salud. Iodine deficiency.
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229.
  • Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Iodine. Abril 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.