Zeven ideeën voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

Het artikel van vandaag bevat enkele kindvriendelijke ideeën om een badkamer te verbouwen en aantrekkelijk te maken voor je kleintjes. Deze tips ga je geweldig vinden, dus lees snel verder!
Zeven ideeën voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het zorgvuldig plannen van de inrichting van een kindvriendelijke badkamer is de beste manier om je kinderen de noodzakelijke verzorgingsgewoonten aan te leren. Denk hierbij aan zaken zoals:

 • tanden poetsen.
 • in bad gaan.
 • op het potje gaan.
 • enzovoorts.

Ze moeten deze vaardigheden vroeg verwerven, dus een ruimte die speciaal voor hen is ontworpen, is de beste manier om hen aan te moedigen. Hier zijn enkele ideeën die deze ruimte niet alleen aantrekkelijker, maar ook veiliger voor hen maken.

De volgende voorstellen zijn heel eenvoudig. Dit komt omdat ze speciale nadruk op kleur, textuur, personages en decoratieve objecten leggen die de aandacht van de kleintjes zullen trekken. Het zal ervoor zorgen dat ze deze ruimte willen gebruiken zodat ze op een speelse manier gezonde hygiënische gewoonten kunnen aanleren.

Zeven ideeën voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

1. Kindvriendelijke badkamertegels

Tegels zijn favoriet voor badkamermuren, dus overweeg een chromatische explosie als je helemaal opnieuw begint. Sterke en goed gedefinieerde kleuren zoals groene, oranje of blauwe tegels zorgen voor een vrolijke badkamer.

 • Je kunt ze uit de vrije hand samen met wat witte tegels plaatsen, of een soort ontwerp maken, zoals een dambord of een ander geometrisch patroon.
 • Als je nu alleen maar wilt verfraaien wat je al hebt, gebruik dan speciale verf voor tegels en schilder ze op elke gewenste manier. Dit soort verf is er in vele kleuren en je zult zeker kunnen mixen en matchen.

2. Stickers voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

Moeder en dochter in de badkamer

Dit is een decoratief element dat mensen al geruime tijd gebruiken. Het biedt veel voordelen op het gebied van ontwerpen, texturen, kleuren en vormen. Het is bovendien vrij goedkoop en je kunt het op elk moment dat je wilt renoveren verwijderen zonder de tegels te beschadigen.

Dit is belangrijk. De smaak en interesses van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Je kunt dus een bepaald ontwerp gebruiken als ze drie jaar oud zijn, maar je wilt het misschien over twee jaar aanpassen.

Zoek een thema dat ze leuk vinden, of het nu dinosaurussen, tekenfilms, personages, letters of cijfers zijn. We zijn ervan overtuigd dat dit een van de beste ideeën is als het om het inrichten van kindvriendelijke badkamers gaat.

3. Speelgoed en andere voorwerpen

Dit is de eenvoudigste manier om het uiterlijk van een badkamer te veranderen en deze kindvriendelijk te maken. Voeg dus wat speelgoed of andere soortgelijke decoratieve voorwerpen op strategische plaatsen in de kinderbadkamer toe:

 • Voor op de wastafel kan je een zeepdispenser, een tandenborstel- en tandpastahouder, handdoeken en andere elementen kiezen die speelgoedmotieven bevatten.
 • De douche en/of badkuip kunnen antislipmaterialen op de bodem van de badkuip of douchevloer hebben. Een aantal van deze voorwerpen worden met een kleine zuignap geleverd, zodat je ze ook op de tegels kunt plakken.
 • Handdoekrekken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en motieven.
 • Gepersonaliseerde boeken over naar het toilet gaan zijn handig voor kinderen wanneer ze leren om zelfstandig op het potje te gaan.
 • Gebruik handdoeken in felle kleuren of met hun favoriete personages.
 • Kies twee of drie speeltjes die waterbestendig zijn. Op deze manier zullen kinderen weten dat badtijd niet betekent dat ze met spelen moeten stoppen, het is slechts een verandering van omgeving.

Al deze accessoires zijn heel handig en kunnen een kind ook helpen om de gewoonte aan te leren om zijn tanden te poetsen en vervolgens zijn tandenborstel op te bergen. Een kind zal bovendien ook de gewoonte om in bad te gaan als een speelse activiteit ervaren die na verloop van tijd een routine zal worden.

4. Een aangepast bad

Je hebt al een badkamer en je wilt deze gewoon aanpassen zodat je kinderen er gemakkelijk en zelfstandig gebruik van kunnen maken? Nou, we raden aan om een kruk toe te voegen. Zo hoef je niet te verbouwen. Zorg er wel voor dat alles veilig is en voorzien in van antislip.

5. Opbergruimtes op hun hoogte

Je zou wat kubussen of houten modules in aantrekkelijke kleuren kunnen toevoegen, zodat kinderen hun spullen daarin kunnen opbergen. Probeer ze op een veilige plek te plaatsen die op hun hoogte is. Dit is een geweldige manier om ze te leren om hun toiletartikelen op te bergen.

6. Een kindvriendelijk douchegordijn

Dit is een snelle en goedkope manier om het uiterlijk van een badkamer te veranderen en deze kindvriendelijk te maken. Je kunt bovendien als gezin het motief van het nieuwe gordijn kiezen, zodat de kleintjes zich betrokken voelen bij de verandering van de badkamer. Bekijk de verschillende soorten die momenteel verkrijgbaar zijn. Er zijn namelijk veel leuke ontwerpen met felle kleuren.

7. Afbeeldingen

De tekeningen en schilderijen van je kind zullen er in de badkamer geweldig uitzien en het is een vrij goedkoop alternatief. Je kunt hun tekeningen of hun favoriete stripfiguren inlijsten. Er zijn heel veel opties. Het is gewoon een kwestie van iets kiezen dat het beste bij hun  interesse past.

Tips voor een kindvriendelijke badkamer

Nu je klaar bent met het lezen van de bovenstaande ideeën voor het inrichten van kindvriendelijke badkamers voor je kinderen, gaan we enkele tips geven over waar je nog meer aan moet denken.

Kleuren

Het gebruik van primaire kleuren een van de meest stimulerende concepten voor kinderen op jonge leeftijd, samen met dieren en geometrische vormen. Met andere woorden, de visuele stimulus is belangrijk, althans volgens een onderzoek (Engelse link). Voeg dus overal kleur toe waar je maar kunt.

Organisatie

De badkamer moet goed georganiseerd zijn, dus houd laden, planken en andere opbergruimtes netjes. Zo verwerven kinderen zelfstandigheid en autonomie en kunnen ze hun eigen verzorging uit te voeren.

Het zal veel gemakkelijker voor ze zijn als alles op zijn plaats staat. Bevestig bijvoorbeeld met zuignappen enkele hangers aan de muur, zodat je ze later kunt verwijderen of verplaatsen.

Veiligheid

Dit is een van de belangrijkste zaken om bij het plannen of verbouwen van een badkamer rekening mee te houden. Vergeet bijvoorbeeld geen antislipmatten en veiligheidssloten op plaatsen waar je toiletartikelen voor volwassenen, medicijnen en andere chemicaliën opbergt.

Houd er rekening mee dat ongelukken in het huishouden ernstige gevolgen voor kinderen kunnen hebben (Spaanse link). Je mag kleine voorwerpen waarin ze zouden kunnen stikken daarom niet binnen hun bereik moeten laten liggen. Zorg er daarnaast voor dat je de temperatuur van de kranen beveiligt.

Maak een bad nemen leuk

Douchekop met water

Naast het renoveren van de badkamer en het toevoegen van elementen zoals speelgoed zijn er verschillende manieren om van het nemen van een bad een leuk, ontspannen leermoment te maken.

Je hebt een soort mini-zwembad nodig om baby’s en jongere kinderen in te laten baden, zodat ze kunnen gaan zitten. Dit is omdat ze in deze comfortabele positie met verschillende elementen en bubbels kunnen spelen. Gebruik bijvoorbeeld een opklapbaar bad als de badkamer geen permanent bad heeft.

Het bovenstaande plan werkt echter niet goed bij oudere kinderen (boven de 5 jaar). Laat ze onder begeleiding staan en gebruik deze geweldige kans om ze te leren om zichzelf te wassen. Laat ze hun favoriete speeltje meenemen als ze die hebben.

Laatste aanwijzingen voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

Ten slotte zijn de twee belangrijkste zaken als het om het inrichten van een kindvriendelijke badkamer gaat.

 • De badkamer moet een specifiek thema hebben dat je kind(eren) aanspreekt.
 • Het is belangrijk om bij het inrichten van de badkamer alles voor een specifiek geslacht te vermijden.

Kies een thema zodat je niet hoeft na te denken over wat wel en niet past. Zee-, land-, dieren- of lettermotieven zijn bijvoorbeeld allemaal unisex. Houd rekening met het bovenstaande en probeer een kindvriendelijke badkamer niet met ‘meisjes’ of ‘jongens’ motieven te decoreren.

Er is niets geschreven over wat kinderen leuk zouden kunnen vinden, dus beide geslachten kunnen van superhelden en prinsessen genieten. Houd deze ideeën bij het plannen van een aantrekkelijke en speelse badkamer voor je kleintje in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Juan, N. (2012). Aprender jugando: las formas geométricas y los colores primarios. La Bauhaus y la educación infantil. Creative processes and childhood-oriented cultural discourses, 126.
 • Vilaboa, D. R. (2005). Educación plástica y artística en educación infantil: una metodología para el desarrollo de la creatividad. Ideaspropias Editorial SL.
 • Asociación Española de Pediatría. Sitio web.
 • Valencia Galeano, C. A., & Escobar Gallego, V. (2016). Decoración del territorio infantil: una estrategia-creativa para lograr un aprendizaje significativo(Doctoral dissertation, Pregrado (Virtual ya Distancia)).
 • Crespo Vega, P. (2008). Diseño de piezas textiles para habitaciones infantiles inspirado en el Arte Naif(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
 • Goldschmied, E., & Jackson, S. (2010). La educación infantil de 0 a 3 años. Ediciones Morata.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.