Hoe kun je kinderen interesseren voor musea?

Met kinderen naar een museum gaan hoeft geen drama te zijn. Ontdek de beste tips om je kinderen te helpen genieten van een leuk en leerzaam dagje uit!
Hoe kun je kinderen interesseren voor musea?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wil jij je kinderen interesseren voor musea? Mis dit artikel dan niet. Hier zijn enkele handige tips om je kleintjes te laten genieten van een educatieve gezinsactiviteit!

Musea zijn instellingen van wetenschap, kunst en kennis, die zelfs de jongste kinderen helpen om hun interesses te ontdekken. Steeds meer musea worden interactief om jonge kinderen aan te trekken met meerdere activiteiten.

Hoe kun je kinderen interesseren voor musea?

Een bezoek aan musea met kinderen kan een activiteit die veel stress genereert en zelfs een beetje angst bij ouders en leerkrachten oproepen. Simpelweg omdat vanaf het allereerste begin sommige kleintjes lijken weigeren om het uitje te genieten. Enkele van de veel gehoorde klachten sommige kinderen hebben zijn teksten zoals:

  • “Het is saai.”
  • “Er is daar niets te doen.”
  • “het is iets voor volwassenen.”

Als ouders moeten we echter niet terugdeinzen door deze instelling, want met kinderen naar een museum gaan kan een leuke en unieke ervaring zijn! Musea zijn een perfecte mogelijkheid om dingen te leren zowel voor jonge als de niet zo jonge leden van het gezin.

BQ Musea bevatten activiteiten die we met onze kinderen kunnen doen, waarbij kinderen worden aangemoedigd hun passies en interesses te ontdekken.

Het is mogelijk om in een museum volledig ondergedompeld te worden in een thema en de ontdekkingen die deel uitmaken van de ervaring. Het is natuurlijk nodig om kinderen te interesseren voor musea. We moeten ze helpen om te leren, maar er vooral voor zorgen om ze plezier te laten hebben. Laten we eens kijken hoe.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Wat doe je om de interesse voor lezen te wekken bij kinderen?

Manieren om je kinderen te interesseren voor musea

Een man en kind

Hieronder zijn enkele praktische tips uitgewerkt om je kinderen een beetje nieuwsgierig te maken en om ervoor te zorgen dat ze deze gezinsactiviteit niet kunnen weerstaan!

1. Kies het goede museum

De eerste stap om kinderen voor musea te interesseren is het kiezen van een museum met een onderwerp dat bij je kind(eren) past. Kies het museum dat het meest geschikt is voor de interesses van je kind.

  • Als je kind van dinosaurussen houdt, waar wacht je dan nog op? Ga naar je plaatselijke dinosaurusmuseum!
  • Of als hun tanden eruit vallen en je in Madrid woont, waarom bezoekt je dan niet het tandenfee-museum?

Bedenk in welke onderwerpen je kleintje geïnteresseerd is en zoek een museum dat zich daarop richt. Op deze manier zal je kind eerder geneigd zijn om mee te gaan. Hij zal gefascineerd zijn door het bezoek. Tegenwoordig zijn er veel musea die perfect zijn om zelfs hyperactieve kinderen geïnteresseerd te houden. Kijk of er een in je stad zit!

2. Praat met je kinderen om ze voor musea te interesseren

Een gezin dat praat om kinderen te interesseren voor musea

Vaak zijn kinderen zich niet bewust van de oorzaak van hun negatieve houding. Het kan simpelweg zijn omdat een vriendje er iets over heeft gezegd. Denk er eens over na: weet je kind eigenlijk wel wat een museum is en wat ze daar aantreffen? Als ze er nooit zijn geweest, kunnen ze het onmogelijk weten!

Leg je kinderen uit wat ze in een museum kunnen verwachten, hoe ze zich moeten gedragen en wat ze daar wel en niet kunnen doen. Met hen praten is erg belangrijk voor hen om echt te begrijpen waar de activiteit over gaat.

3. Deel ervaringen met hen

Empathie is buitengewoon belangrijk in elke fase van ons leven. We moeten dit bij onze kinderen aanleren. Vertel je kinderen over een keer dat je naar een museum ging en probeer hun interesse te wekken. Als je kind een museum heeft bezocht en zich verveelt, kun je een soortgelijke ervaring delen die jij hebt gehad en dan nog een waar jij juist veel plezier hebt gehad!

Door onszelf in de schoenen van onze kinderen te plaatsen, kunnen we een sterke ouder-kindrelatie opbouwen. Ze voelen zich begrepen en we zorgen ervoor dat ze naar ons luisteren en nadenken over onze mening.

4. Bereid je goed voor op het bezoek

De belangstelling voor musea hangt sterk af van de voorbereiding vooraf. Om dit te doen kun je met je kinderen een paar mogelijke musea om te bezoeken bespreken. Daarna kunnen jullie je richten op het thema.

Dat wil zeggen, als je een treinmuseum gaat bezoeken kun je vooraf verhalen over dit onderwerp lezen, een film met hen bekijken en hun vragen over het onderwerp aanmoedigen. Je kunt ook activiteiten voorbereiden om te doen terwijl jullie in het museum zijn:

  • Breng kleurplaten over het onderwerp mee en kleur deze in op basis van de dingen die je in het museum ziet.
  • Bereid vragen voor over wat je in het museum zult zien.
  • Print een papier uit met afbeeldingen van de schilderijen, treinen, dinosaurussen of wat ze ook in het museum zullen zien. Op het papier kunnen de kinderen dan markeren wat ze hebben gezien.

Doe vooraf een rondleiding op de website van het gekozen museum. Veel musea bieden tegenwoordig mogelijkheden aan die je uit kunt printen voor kinderen om het bezoek aangenamer te maken.

5. Creëer een avontuur

Een familieomhelzing

Een museum bezoeken hoeft geen simpel uitje te zijn. We raden je zelfs aan om er een heel avontuur omheen voor te bereiden. Op deze manier help je je kinderen om te ontspannen en om zonder druk naar het museum te gaan.

  • Ga bijvoorbeeld samen ergens heen om te eten en ga dan samen naar het museum.
  • Breng na terugkomst wat tijd door in het park.

6. Stel je verwachtingen bij

Je bent niet van plan om de hele dag in het museum door te brengen. Het is belangrijk dat je kinderen zich daar op hun gemak voelen en als ze dat niet zijn, kun je ze beter mee naar huis nemen. Onthoud: het comfort en plezier van je kinderen is het belangrijkste om ze te interesseren voor musea en om een leuke dag te hebben.

7. Zorg voor een volle maag en een lege blaas

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je kinderen zullen meer van de activiteit genieten als ze geen honger hebben en geen drang hebben om naar de wc te gaan. Zorg ervoor dat aan hun primaire behoeften wordt voldaan voordat je het museum binnengaat en tijdens het verkennen.

8. Heb geduld

Het doel van een museumbezoek is dat het gezin plezier heeft. Onthoud dat het een nieuwe ervaring is voor je kinderen, dus wees geduldig en bereid je voor om eventuele vragen te beantwoorden. Trek hun aandacht door op iets bijzonders te wijzen wanneer ze zich beginnen te vervelen en rust als ze het nodig hebben even uit.

We hopen dat we je hebben geholpen om je kinderen te interesseren voor musea. Bezoek eerst eens het museum in je eigen stad met de kleintjes en geniet van een geslaagde educatieve activiteit met het hele gezin!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.