Zeven geweldige ontbijttips voor je lever

Door bij het ontbijt dingen te eten die je lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen, kun je je leverfunctie bevorderen. Zo stimuleer je het ontgiftingsproces van je lichaam. In dit geval is havermout dan ook een geweldige maltijd om je dag mee te beginnen.
Zeven geweldige ontbijttips voor je lever

Laatste update: 04 november, 2018

Je lever is het grootste orgaan in je lichaam en weegt tussen de één à anderhalf kilo. Je lever bevat ongeveer dertien procent van de totale hoeveelheid bloed in je lichaam en voert dagelijks meer dan 500 taken uit. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Daarom delen wij graag een aantal ontbijttips om je lever te helpen.

Hoe onze ontbijttips je zullen helpen

Als je ooit eens last hebt gehad van een bepaalde leveraandoening, dan weet je heel goed wat voor invloed leverproblemen op je levenskwaliteit hebben. Vermoeidheid, slechte spijsvertering, zwakheid, geelzucht, buikpijn, vochtretentie, enzovoorts.

Over het algemeen houden we ons gedurende ons leven vrijwel alleen maar bezig met de buitenwereld.

De spanningen en zorgen die onze omgeving ons bezorgt, hebben beetje bij beetje een steeds negatievere invloed op ons lichaam. Dit geldt vooral voor de organen in ons lichaam die we vaak simpelweg voor lief nemen.

In dit artikel stellen we daarom iets zeer simpels, gezonds en interessants voor: zorg beter voor je lever door een gezond ontbijt te eten.

Een gezond ontbijt zorgt er namelijk voor dat dit geweldige orgaan de dag op de best mogelijke manier van start kan gaan. We leggen het hieronder uit.

1. Koffie voor je lever? Ja, graag!

Koffie staat bovenaan onze lijst van ontbijttips

Het is echt zo! Heb je je ooit eens afgevraagd of koffie goed is voor je lever? Dan krijg je bij deze in onze lijst van ontbijttips een luid en duidelijk antwoord: ja!

Een groep wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh en de Universiteit van South Hampton in het Verenigd Koninkrijk, voerden in 2015 een onderzoek uit. Hieruit bleek dat het drinken van twee kopjes koffie per dag helpt om het risico op leverziekte te verkleinen.

Koffie zorgt er dankzij zijn antioxidanten voor dat er minder gamma-glutamyltransferase (GGT) in je bloed aanwezig is. Dit enzym is een biomarker — een lichaamseigen stof — die gebruikt wordt om cirrose op te sporen.

Daarnaast kan koffie helpen om het gehalte slecht cholesterol (LDL) te verlagen. Ook gaat het ontstekingen in de lever tegen.

Koffie heeft een beschermend effect op je lever. Het is echter ook weer niet de bedoeling dat je heel veel koffie gaat drinken. Één kopje in de ochtend is al voldoende om je leverfunctie gedurende die dag te optimaliseren.

2. Knoflook bij het ontbijt

We hebben het op onze websites al vaak genoeg gehad over de voordelen van knoflook. Dan hebben we het met name over wanneer je het bolgewas eet op een lege maag!

Als je echt graag voor je lever wil zorgen, negeer deze gezonde tip dan absoluut niet. Het eten van een teentje knoflook op een lege maag is echt heel goed voor je.

Het zwavel dat van nature aanwezig is in knoflook kan je lichaam helpen om gifstoffen te verwijderen.

Daarnaast bevat knoflook ook hoge concentraties allicine en selenium. Dit zijn twee natuurlijke bestanddelen die ontsteking tegengaan. Bovendien bevorderen ze het natuurlijke, lichamelijke ontgiftingsproces en de stofwisseling.

3. Geroosterd brood met extra vierge olijfolie

Geroosterd brood met olijfolie is super lekker, gezond en iets dat mensen in Mediterraanse landen hartstikke vaak eten.

  • Kies voor volkorenbrood, zoals roggebrood, en rooster dit zo lang als dat jij zelf het lekkerst vindt.
  • Giet er vervolgens een klein scheutje olijfolie overheen en voilà, genieten maar! Je lever zal je dankbaar zijn voor de vetzuren, met name het oliezuur. Deze vetzuren kunnen namelijk helpen om het gehalte slecht cholesterol te verlagen en de aderen te verwijden. Dit verlaagt vervolgens je bloeddruk.
  • Het meest krachtige bestanddeel dat olijfolie bevat is zonder twijfel echter het hydrofielextract. Dit is een bestanddeel dat levercellen helpt te helen en regenereren.

4. Grapefruit

Grapefruit

Kies in dit geval voor rode variant.

Rode grapefruit bevat namelijk veel meer lycopeen, een carotenoïde (roodachtig) pigment dat een veel krachtigere antioxidante werking heeft dan vitamine A of C. Deze vitamines bevat deze geweldige vrucht ook.

Grapefruit zal je lichaam helpen om gifstoffen te verwijderen. Bovendien kunnen de vetzuren die het bevat zelfs ontstoken levercellen herstellen. Deze werking is te danken aan de flavonoïden naringenine die grapefruit bevat.

5. Havermout tegen leververvetting

Havermout is een graansoort die eigenlijk altijd onderdeel uit zou moeten maken van je ontbijt. Daarom is dit ook een belangrijk onderdeel van onze onbijttips.

Havermout is niet alleen heel voedzaam, maar ook zuiverend. Dankzij de aminozuren die deze graansoort bevat, kan deze helpen om de aanmaak van lecithine in de lever te stimuleren. Lecithine is een natuurlijke stof die het lichaam helpt om gifstoffen te verwijderen.

Havermout reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel. Verder voorziet havermout het lichaam van een goede hoeveelheid plantaardige proteïne, wat geweldig is voor de lever.

6. Avocado

Avocado

Nog een geweldige optie is om een sneetje roggebrood te beleggen met een halve avocado. Dit is niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens super goed voor je.

Avocado’s zijn rijk aan bèta-sitosterol, een plantaardig bestanddeel dat kan helpen om het cholesterolgehalte in je lichaam te verlagen.

Daarnaast bevatten avocado’s gezonde onverzadigde vetten die ontstekingen tegen kunnen gaan en de spijsvertering verbeteren.

Bovendien mogen we niet vergeten dat deze heerlijke vrucht boordevol glutathion zit. Dit draagt bij aan de reinigende functie van de lever na bijvoorbeeld alcoholgebruik.

7. Appels

Om onze lijst van ontbijttips af te ronden, hebben we het nog even over appels. Eet ze op welke manier dan ook: geraspt, in stukjes gesneden met een beetje honing en kaneel er overheen, met nootjes en bruine suiker of gewoon in hun geheel.

Bepaal zelf hoe je appels het liefste eet. Zorg er gewoon voor dat je er in ieder geval regelmatig een eet. Dankzij de hoge concentraties antioxidanten en pectine zijn appels namelijk alleen maar goed voor je lever.

Alle ontbijttips die we je in dit artikel hebben gegeven zullen je helpen om je lever gezond te houden.

Vergeet niet om deze gezonde voedingsmiddelen te combineren met een vorm van proteïne. Denk hierbij aan eieren, vleesbeleg, enzovoorts.

Het gaat er niet alleen om dat je gezond eet, maar ook dat je een uitgebalanceerd dieet aanhoudt. Vermijdt ongezonde vetten en lege calorieën, die verwerkt voedsel en suiker bevatten, vermijdt.

Je gezondheid is het waard om deze ontbijttips vanaf nu in de praktijk te brengen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kennedy OJ., Roderick P., Buchanan R., Fallowfield JA., et al., Systematic review with meta analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 43 (5): 562-74.
  • Guan MJ., Zhao N., Xie KQ., Zeng T., Hepatoprotective effects of garlic against ethanol induced liver injury: a mini review. Food Chem Toxicol, 2018. 111: 467-473.
  • Angelov A., Yaneva Marinova T., Gotcheva V., Oats as a matrix of choice for developing fermented functional beverages. J Food Sci Technol, 2018. 55 (7): 2351-2360.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.