Verbeter je gezondheid met appels

Wist je dat de appel de ideale vrucht is om je eetlust onder controle te houden? En dankzij het fosforgehalte zal deze vrucht je ook helpen beter te slapen en je geheugen verbeteren.

Er bestaan over de hele wereld veel verschillende soorten appels, die allemaal bekend staan als een van de gezondste, meest voedingsrijke vruchten die er bestaan.

Appels worden dankzij hun geweldige smaak al eeuwenlang gebruikt als basisingrediënt in meerdere recepten voor salades, desserts en andere gerechten. Daarnaast toont recent onderzoek aan dat het dagelijks eten van een appel om je lichamelijke gezondheid in balans te houden wonderen kan doen voor je algehele lichamelijke welzijn.

Helaas zijn er nog altijd veel mensen die deze geweldige vrucht niet in hun dieet hebben opgenomen. Wellicht zijn ze gewoon nog niet op de hoogte van de vele voordelen die deze vrucht kan bieden wanneer je hem regelmatig eet.

In dit artikel geven we je tien geweldige redenen waarom het eten van een appel per dag je werkelijk gezonder kan maken. We zijn er zeker van dat je niet zult aarzelen om deze heerlijke vrucht in je winkelwagentje te leggen de volgende keer dat je boodschappen doet.

1. Verbeter de gezondheid van je hersenen

Hersenen

De schil van appels bevat een krachtige antioxidant die bekend staat als quercetine. Deze antioxidant is wellicht zelfs nog beter in staat om je hersencellen te beschermen tegen de schadelijke invloed die een opeenhoping van vrije radicalen kan hebben dan vitamine C.

Het eten van een appel per dag kan ook helpen om je geheugenfunctie in goede staat te houden en neurologische schade te voorkomen.

Wij raden ook het volgende artikel aan: 10 geboden voor jonge en fitte hersenen

2. Ga kanker tegen

Appels bevatten niet alleen quercetine, maar ook catechine. Ook dit is een antioxidant die kan helpen de schadelijke invloed van vrije radicalen, die uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker, te beperken.

Andere bestanddelen die gevonden kunnen worden in de schil van appels kunnen een belangrijk rol spelen bij het voorkomen van lever-, darm- en borstkanker.

3. Reinig je aderen

Eet appels voor gezonde aderen. Appel bevat namelijk een bepaald soort vezel die bekend staat als pectine. Pectine kan op de langere termijn helpen om het gehalte aan slecht cholesterol, dat uiteindelijk je aderen verstopt, te verlagen.

Bovendien beschermen de antioxidanten in appels je cardiovasculaire systeem door te voorkomen dat vet tegen je aderwanden blijft kleven.

4. Verklein je kans op diabetes

Bloedsuiker

Een persoon die elke dag een appel eet, loopt minder risico om diabetes te ontwikkelen dan iemand die ervoor kiest om deze gezonde vrucht niet te eten.

De pectine in appels kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, omdat het het lichaam helpt suikers en zware metalen als kwik en lood vrij te laten.

5. Verklein je kans op een beroerte

De antioxidanten en andere voedingsstoffen die appels bevatten kunnen helpen om het risico op een beroerte of hartaanval te verkleinen.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen toont aan dat mensen die vaak appels eten (samen met andere witte vruchten en groentes) hun kans op het ontwikkelen van vasculaire problemen in de hersenen aanzienlijk verlagen.

6. Reguleer de darmfunctie

Het eten van appels om je dikke darm gezond te houden is een hartstikke verstandige keuze. Eén schijfje appel kan namelijk tot wel vijf gram vezels bevatten. Vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde darmfunctie en om ziektes als diverticulitis en problemen als aambeien te voorkomen.

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar appels zijn ook erg behulpzaam bij het tegengaan van diarree en hebben daarnaast een milde laxerende werking. Enerzijds kunnen appels dus helpen om problemen als gastritis en colitis te verlichten, terwijl ze anderzijds ook behulpzaam zijn bij het tegengaan van problemen als constipatie.

7. Help gewichtsverlies te bevorderen

Afvallen met Appels

Je kunt niet zeggen dat de appel een ‘vetverbrandende’ vrucht is. Er bestaat namelijk geen wetenschappelijk bewijs om deze stelling te onderbouwen.

Wat we echter wel weten is dat het eten van appels je gewichtsverlies kan ondersteunen, omdat appels de spijsvertering verbeteren, caloriearm zijn en rijk zijn aan vezels, waardoor je sneller vol raakt en dus niet te veel zult eten.

8. Verbeter je nachtrust

Dankzij het fosforgehalte hebben appels een milde verdovende werking. Om problemen als slapeloosheid te voorkomen, is het dan ook verstandig om voor het slapengaan een appeltje te eten.

Daarnaast kan fosfor helpen om je geheugen sterker te maken en hersenschade te voorkomen.

Lees ook: Zo genees je slapeloosheid op een natuurlijke manier

9. Verbeter je tandheelkundige gezondheid

Appels worden soms ook wel de ‘natuurlijke tandenborstel’ genoemd en deze bijnaam hebben ze dubbel en dwars verdiend. Het eten van appels zal namelijk helpen je tanden schoon te maken en de hoeveelheid bacteriën die tandplak veroorzaken, wat doorgaans de oorzaak is van tandbederf, te verminderen.

Natuurlijk kunnen appels niet worden gebruikt als vervanging voor de juiste mondhygiëne, maar de vrucht kan op zijn minst worden gebruikt in noodgevallen, wanneer je geen tandenborstel en tandpasta bij de hand hebt.

10. Appels eten voor gezonde botten

Calcium is niet het enige mineraal dat je botten nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Appels zijn behulpzaam voor het behoud van gezonde botten, omdat ze een metaal bevatten dat boor genoemd wordt. Boor speelt een belangrijk rol voor de ontwikkeling van beenmerg.

Bekijk Ook