Altijd pech? Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten

Wanneer je geest overspoeld wordt door neerslachtige gedachten, dan is het van belang dat je je houding verandert en de dingen van hun positieve kant leert te bekijken. Achter de wolken schijnt namelijk de zon!
Altijd pech? Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bijna iedereen gaat wel eens door een periode in zijn leven waarin hij simpelweg altijd pech heeft. Daardoor is het bijna onmogelijk om je negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten.

Misschien heb je over het algemeen wel een positieve kijk hebt op het leven. Toch kan het soms moeilijk zijn om die mentale kracht te bewaren. Je zult je soms gefrustreerd of incapabel voelen.

Het is echter van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je in elke situatie een positieve houding bewaart. Hoe moeilijk het soms ook kan lijken, je moet door blijven gaan.

Daarom maken wij van dit artikel gebruik om een paar tips met je te delen. Die zullen je helpen om je mindset te verbeteren. Met name in periodes waarin alles niet helemaal lekker gaat.

Kom erachter wat deze tips zijn!

Luister naar je geest

Een Meisje Dat Verdrietig Voor Zich Uit Kijkt Omdat Ze Altijd Pech Heeft

Naar je geest leren luisteren is een van de eerste stappen die je moet zetten. Daardoor kan je de negatieve gedachten die je leven belemmeren elimineren.

De innerlijke dialoog die je met je geest kunt hebben zal je helpen inzien of je te streng voor jezelf bent. Of dat je misschien bepaalde mentale barrières voor jezelf creëert door middel van negatieve gedachten als ‘dat kan jij niet’ of ‘jij doet alles fout.’

Het is ontzettend belangrijk om controle te krijgen over de dingen die je denkt. Daarom moet je je negatieve gedachten die door je hoofd gaan leren te herkennen en er een oplossing voor zien te vinden.

Evalueer jezelf zonder hierbij jezelf aan te vallen en stel nieuwe doelen. Leer jezelf mentaal meer open te stellen. Dit zijn allemaal zeer grote stappen die je zullen helpen om elk obstakel te overwinnen.

Zet je negatieve gedachten op papier

Veel mensen vinden het lastig om helder na te denken als hun geest voortdurend wordt binnengedrongen door negatieve gedachten die moeilijk aan elkaar te verbinden zijn.

In dit soort gevallen kan het zeer behulpzaam zijn om een soort dagboekje bij te houden. Daarin schrijf je op wat er gebeurt en probeer je te identificeren wat er fout gaat.

Deze eenvoudige stap kan ontzettend behulpzaam zijn om negatieve energie los te laten. Vooral wanneer je liever niet wilt praten met iemand in je buurt.

Probeer de dingen iets relatiever te bekijken

Meise Dat Voor Een Schoolbord Staat Met Vraagtekens Erop

Alle mogelijkheden uitsluiten of elke situatie tot het uiterste nemen is een ernstige fout om te maken als de dingen fout gaan.

Wanneer je te streng en te beperkt bent in je gedachten, kan dit ervoor zorgen dat je niet in staat bent om buiten de lijnen te denken. Met name wanneer de oplossing eigenlijk dichterbij is dan je verwacht.

Probeer jezelf op een actieve manier in twijfel te trekken. Waarom zijn deze dingen bij je gebeurd en hoe kun je jezelf eroverheen zetten?

Laat je angsten los en maak keuzes

Als je je negatieve gedachten wilt aanpassen wanneer je door een lastige periode gaat, dan is het belangrijk om je angsten los te leren laten en keuzes te maken.

Er is natuurlijk altijd de kans dat alles wederom de mist in gaat. Maar je moet niet vergeten dat het om succes te hebben het soms onvermijdelijk is om te falen.

In plaats van na te denken over het ergste dat er zou kunnen gebeuren, is het daarom beter om na te denken over al het goede dat je kunt bereiken door een paar nieuwe stappen te zetten.

Verander je houding

Je houding kan volledig de verkeerde kant opgaan wanneer de dingen niet zo gaan als je zou willen. Of wanneer je steeds pech hebt.

Uiteindelijk kan je houding zelfs volkomen negatief worden. Dit kan invloed hebben op je manier van denken en leven en de manier waarop je je verhoudt tot anderen.

Gedachten kunnen ervoor zorgen dat je je mentale kracht volkomen verliest. Uiteindelijk kan dit veel stress, angst en depressie veroorzaken. Denk hierbij aan negatieve gedachten zoals: ‘ik voel me zo slecht’ of ‘ik kan vandaag echt het huis niet uit’ of ‘alles gaat mis.’

Wat maar weinig mensen zich voor kunnen stellen is dat zoiets simpels als je houding enigszins veranderen je al een heel eind de juiste kant op kan helpen.

Herhaal daarom elke dag tegen jezelf ‘vandaag voel ik me goed’ en ‘ik kan het.’ Het zal je zelfvertrouwen bevorderen en de weg vrij te maken voor nieuwe mogelijkheden.

Spreek positieve affirmaties uit

Positieve affirmaties zijn zinnetjes die je hardop tegen jezelf zegt om je negatieve gedachten te bestrijden. Die gedachten weerhouden je ervan om vooruit te komen in het leven.

Affirmaties zitten vol gevoel en emoties. Daardoor zullen ze ervoor zorgen dat je wordt gevuld met overtuiging en waarheid wanneer je ze uitspreekt.

Je kunt zelf zinnetjes bedenken die betrekking hebben op de doelen die je wilt bereiken. Of je kunt ervoor kiezen om te luisteren naar de woorden van anderen.

Je kunt je affirmaties elke ochtend net nadat je bent opgestaan herhalen. Maar ook ’s avonds terwijl je lekker ligt te ontspannen en een aantal buikademhalingsoefeningen doet.

Ben je er klaar voor om je manier van denken te veranderen? Als deze tips volkomen nieuw voor je zijn en negatieve gedachten je leven steeds meer gaan beheersen, kun je nu eens proberen om ze in praktijk te brengen. Het zal je negatieve gedachten op afstand te houden en ervoor zorgen dat je vooruit blijft gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Spinhoven, P., van Hemert, A. M., & Penninx, B. W. (2018). Repetitive negative thinking as a predictor of depression and anxiety: A longitudinal cohort study. Journal of Affective Disorders, 241, 216-225.
  • Naseem, Z., & Khalid, R. (2010). Positive Thinking in Coping with Stress and Health outcomes: Literature Review. Journal of Research & Reflections in Education (JRRE), 4(1).
  • Caprara, G. V., Steca, P., Gerbino, M., Paciello, M., & Vecchio, G. M. (2006). Looking for adolescents’ well-being: Self-efficacy beliefs as determinants of positive thinking and happiness. Epidemiologia e psichiatria sociale, 15(1), 30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.