Zes verschillen tussen liefde en gewoonte

Herken jij deze 6 verschillen tussen liefde en gewoonte? Het is belangrijk dat je ze kent, want als je relatie deze symptomen begint te vertonen, klopt er waarschijnlijk iets niet helemaal. Als je echter denkt dat je nog steeds van je partner houdt, zoek dan simpelweg een oplossing.
Zes verschillen tussen liefde en gewoonte
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 27 oktober, 2022

Mensen zitten in het begin van een relatie vol van verliefdheid. Na verloop van tijd kunnen ze echter specifiek gedrag gaan vertonen. Dit gedrag laat zien dat ze niet langer samen zijn uit liefde, maar eerder uit gewoonte. Leer meer over de verschillen tussen liefde en gewoonte in dit artikel.

Als je veel tijd met een partner doorbrengt betekent dit dat je te maken krijgt met ontelbare uitdagingen. Deze worden in sommige gevallen niet altijd op de beste manier opgelost. Dit kan plaats maken voor eentonigheid en ervoor zorgen dat we ons beginnen af ​​te vragen of we liefde of gewoonte voelen. Er zijn wel degelijk verschillen tussen liefde en gewoonte.

In deze fase van de relatie is het gebruikelijk dat de magie en opwinding die aan het begin voelbaar waren, beetje bij beetje verdwijnt. Het kan dus zijn dat een van de twee, of zelfs beide, uit gewoonte bij de ander blijft.

De verschillen tussen liefde en gewoonte

Hier zijn enkele vragen die je zullen helpen uit te vinden of je bij je partner blijft uit liefde, of uit gewoonte.

1. Erger je je aan alles wat hij doet?

Erger je je aan alles wat hij doet?

Er zijn een aantal manieren om uit te zoeken of het liefde of gewoonte is die we voelen. Het is goed om ons het volgende af te vragen: “Waarom stoor ik me nu aan zoveel dingen, terwijl deze me vroeger niets uitmaakten?”

Als het je echt ergert wanneer hij geluiden maakt tijdens het eten, wanneer hij vergeet iets te kopen, of wanneer hij dat shirt niet draagt dat je zo leuk vindt, dan is je relatie ongetwijfeld veranderd. Wanneer je je stoort aan alles wat hij doet, of juist niet doet, moet je nadenken of je met hem verder wilt gaan.

Dit is het beste wat je kunt doen. Als je dit niet doet, zul je constant in ongenoegen leven. Je blijft in dat geval gewoon bij je partner uit gewoonte.

2. Ben je onzeker over het plannen van dingen met je partner?

Je wilt binnen een paar maanden een reis maken, maar je vraagt je af of je echt met je partner wilt gaan. Je begint misschien al een excuus te verzinnen zodat het plan niet doorgaat. Als je dit soort situaties herkent, klopt er iets niet met je relatie.

Deze onzekerheid en gebrek aan toewijding aan je relatie zijn niets meer dan een teken dat je bij je partner bent uit gewoonte en niet uit liefde. Misschien is deze persoon niet langer je ideale partner.

3. Zeg je “Ik hou van jou” zonder er bij stil te staan?

Zeg je "Ik hou van jou" zonder er bij stil te staan?

“Ik hou van jou” zeggen is een zeer speciaal iets. Als je het daadwerkelijk voelt, wordt het twee keer zo speciaal. Het is echter een zin die zijn ware betekenis verliest wanneer je het zegt zonder het te willen zeggen, of omdat het zo hoort, omdat het niet meer voelt zoals in het begin.

Er klopt iets niet in je relatie als je het automatisch iedere keer zegt, puur zodat de andere persoon niet verdrietig wordt. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je je zorgen maakt en bang bent dat de afwezigheid van de zin een ruzie aan kan wakkeren. In dit geval kan het zeker zo zijn dat je niet langer liefde voelt, maar puur uit gewoonte handelt.

4. Is er te weinig seks?

Intimiteit is erg belangrijk voor ieder koppel. Wanneer seksuele relaties beter worden met het verstrijken van de tijd, komt dat doordat beide partners een erg sterke band hebben opgebouwd.

Soms kan het echter het geval zijn dat je zelden seks hebt. Misschien heb je het gevoel dat je seks hebt met je partner omdat het zo hoort. In dit geval is de kans groot dat je niet meer bij je partner bent uit liefde, maar uit gewoonte.

5. Verras je je partner niet meer?

Verras je je partner niet meer?

Het verschil zit in de details. Het zijn de kleine dingen die het leven mooier maken. Als koppel is dit nog meer het geval.

Er zijn talloze dingen waarmee je die speciale persoon kunt verrassen. Neem nou iets als een zelfgemaakte maaltijd, een onverwachte “Ik hou van jou”, een motiverend berichtje of een romantisch uitje.

Wanneer je partner echter niet eens let op de kleine details of je zelfs niet vertelt hoe goed je eruit ziet, ben je waarschijnlijk samen uit gewoonte, niet uit liefde.

6. Is het niet langer interessant om met je partner te praten?

Slecht of weinig communiceren is een van de zes verschillen tussen liefde en gewoonte. Je moet hier dan ook goed op letten in je relatie.

Goede communicatie is namelijk de basis voor alle emotionele relaties en voor het evenwicht dat we willen ervaren met een partner. Twee mensen die van elkaar houden overwinnen ongetwijfeld dit soort communicatiebarrières.

Het kan zijn dat je je problemen voor je houdt. Je vindt het niet meer interessant om met je partner over je plannen te praten. Dit komt doordat er iets niet klopt in je relatie. In dit geval kan het zijn dat je niet langer het vertrouwen voelt als toen je liefdesverhaal begon.

Herken je een of meer van deze 6 verschillen tussen liefde en gewoonte? Het is belangrijk dat je deze verschillen kent. Wanneer je relatie deze tekenen begint te vertonen, klopt er waarschijnlijk iets niet. Als je echter denkt dat je nog steeds van je partner houdt, zoek dan naar een oplossing.

Als je eenmaal weet dat er iets met jullie als paar aan de hand is, is het veel gemakkelijker om het probleem aan te pakken en te overwinnen. In het geval dat beide partners echt de relatie willen redden, moeten ze er alles aan doen om de magie te herstellen die ze in het begin voelden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.