Zes tips om gezond en vetarm te koken
Overmatige vetconsumptie is een van de belangrijkste obstakels die in de weg staan van het krijgen en behouden van een gezond gewicht. Vetarm koken is essentieel om dit probleem tegen te gaan, en het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt.
Het belangrijkste probleem is dat we het feit negeren dat vet voorkomt in veel van het voedsel dat we dagelijks eten en, om het nog erger te maken, we niet goed letten op de porties, en er vette bereidingsmanieren op na houden.
Daarom mislukken onze diëten vaak en ondanks dat we gezond aan het sporten zijn, worstelen we met het verkrijgen van de resultaten die we willen behalen.
Maar om op het juiste spoor te komen, is het uitvoeren van onze tips om gezonder te koken een geweldige start.
In dit artikel delen we de zes beste tips om vetarm te koken.
Laten we beginnen!
Zes tips om gezond en vetarm te koken
1. Vervangende ingrediënten
Heb je wel eens gekeken naar de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt om te koken? Weet je wat voor soort vetten ze bevatten en hoeveel vetten ze bevatten?
Nou, als je dat nog niet hebt gedaan, kom je waarschijnlijk voor een grote verrassing te staan.
Gelukkig heb je de kans om ze te vervangen door gezondere opties, want er zijn veel ingrediënten die minder calorieën bevatten en een lager vetgehalte hebben.
Suggesties:
- Als je gewend bent om dierlijke vetten te gebruiken, vervang ze dan door margarine, bij voorkeur van een ‘light’ of ‘vetarme’ soort.
- Controleer de etiketten en kies voor producten die zijn gemaakt met zonnebloem- of koolzaadolie.
- Kies in plaats van bewerkte plantaardige oliën voor gezonde opties zoals olijf-, avocado- en zonnebloemolie.
- Vermijd melk en afgeleide producten. Probeer magere melk of plantaardige melk.
Zie ook: De darmen legen op de juiste manier
2. Gebruik alternatieve kookmethodes
We weten al dat gefrituurd voedsel makkelijk te bereiden is en het ook nog eens heel lekker is.
Helaas is het een kookmethode die oliën of vetten vereist, die een ‘extra’ lading vet toevoegen.
Suggesties:
- Probeer in plaats van te frituren zoveel mogelijk gerechten te koken, te stomen of te bakken.
- Bij de bereiding van vlees, en bepaalde groenten, kun je ook kiezen om ze te grillen.
3. Room het vet af van de bouillon
Hoewel we aanraden om alleen bouillon te maken van groenten, als je ervoor kiest om een kip of runderbouillon te maken, room de laag vet die zich meestal vormt op het oppervlak van de vloeistof dan af.
Suggesties:
- Wacht tot de bouillon volledig is afgekoeld en wanneer je het gestolde vet kunt zien, verwijder je deze laag met een lepel of zeef.
- Een andere eenvoudige truc bestaat uit het bereiden en invriezen van de bouillon een dag eerder. De volgende dag kun je het vet makkelijk verwijderen voordat je de boullion weer opwarmt.
Wij raden je aan te lezen: De gevaren van instant soep
4. Maak lichtere roerbakgerechten
Velen van ons hebben van oudsher of culturele voorkeuren geleerd roerbakgerechten te bereiden met grote hoeveelheden margarine- of plantaardige oliën.
We kunnen echter ook lichtere roerbakgerechten maken door een minimale hoeveelheid olijfolie te gebruiken.
Suggesties:
- Verhit een koekenpan of wok op laag vuur en voeg knoflook, ui en andere ingrediënten toe.
- Besprenkel ze onmiddellijk daarna met een scheutje olijfolie en roer drie à vijf minuten.
5. Beperk je vleesinname
Vlees opnemen in je dieet is niet slecht. Het is zelfs aan te raden om aan de dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen.
Het probleem is dat veel mensen vlees eten in overdreven porties en zelfs als ze kleine hoeveelheden eten, kiezen ze voor het soort dat schadelijke vetten bevat.
Suggesties:
- Weeg de vleesporties die je dagelijks eet. Kies voor mager vlees.
- Ook al zit er altijd wat verborgen vet in het vlees, mager vlees is de gezondste optie.
- Vermijd kookmethodes waarbij oliën of toegevoegde vetten worden gebruikt.
- Als je ervoor kiest om te braden of te bakken, laat het vlees enkele minuten uitlekken zodat het vet eruit druipt voor het opdienen.
- Bereid het vlees met een minimum aan zout of kruiden.
6. Vermijd commerciële dressings en sauzen
In de supermarkt vinden we een grote verscheidenheid aan dressings en sauzen die beloven om onze favoriete gerechten nog lekkerder te maken.
Hoewel het misschien waar is dat ze meer smaak toevoegen, zijn veel van hen bereid met oliën en toegevoegde chemicaliën die niet zo gezond zijn.
Suggesties:
- Je vindt ze misschien ontzettend lekker, maar probeer zo ver mogelijk weg te blijven van deze producten als je kunt.
- Maak zelfgemaakte sauzen met 100% biologische ingrediënten.
- Er zijn tientallen recepten die geen oliën bevatten.
- Maak je vlees en stoofschotels af met kruiden of citroensap.
Wilt je je dieet verbeteren en je vetinname beperken? Zo ja, of als je wilt afvallen, houd dan rekening met deze tips en begin vandaag nog gezonder en vetarm te koken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
- Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
- Zhong VW, Van Horn L, Greenland P, Carnethon MR, Ning H, Wilkins JT, Lloyd-Jones DM, Allen NB. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2020 Apr 1;180(4):503-512. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969. PMID: 32011623; PMCID: PMC7042891.