Zes tekenen dat je echt verliefd bent

Wist je dat als je echt verliefd bent, je vriendelijker en vrijgeviger wordt? Je begint een beter mens te worden, niet alleen om de ander te behagen, maar ook omdat het je gelukkiger maakt.
Zes tekenen dat je echt verliefd bent

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak ben je echt verliefd geweest in je leven? Sommige mensen kunnen meerdere keren zeggen. De meeste mensen hebben echter de neiging om liefde te verwarren met een eenvoudige bevlieging.

Als we het over liefde hebben, hebben we het over die sensatie die je vult met interesse in en betrokkenheid bij die andere persoon. Dit gaat veel verder dan alleen het vinden van iemand die aantrekkelijk of interessant is of alleen een verlangen naar seks.

Ben jij je bewust van de tekenen die je laten zien dat je echt verliefd bent geworden op iemand? Zo niet, lees dan verder!

Ben jij echt verliefd geworden?

Laten we eens kijken naar de overduidelijke tekenen die laten zien of je echt verliefd bent geworden.

1. Je raakt echt geïnteresseerd in het welzijn en de interesses van de ander

Gelukkig verliefd stel maakt hartjes met de handen

Het eerste symptoom zal zijn dat je aandacht gericht is op die persoon. Je wilt weten wat hij of zij doet, wat hij of zij leuk vindt, hoe hij of zij is. Dit komt omdat liefde een interesse in de andere persoon opwekt die verder gaat dan het uiterlijk. Je wilt meer weten over die persoon en hem of haar helpen zijn of haar doelen te bereiken.

Het is ook op dit punt dat de gesprekken die je met deze persoon hebt, je in staat zullen stellen om hem of haar op een dieper niveau te leren kennen. Op jouw beurt wil je ook je eigen interesses en zorgen delen met je nieuwe partner.

Geef jezelf de kans om dit te doen, omdat het je in staat zal stellen om je band met deze persoon te verdiepen en te versterken.

2. Je wilt dat je familie je partner leuk zal vinden

Een ander symptoom van verliefdheid is dat je met iedereen over de persoon op wie je verliefd bent begint te praten. Dit is normaal als je je beseft dat je vrienden en familie in grote mate bepalen of reflecteren wat jij goed en wenselijk vindt.

Als je één van die mensen bent die graag persoonlijke dingen privé houdt, kun je mensen verrassen met deze nieuwe houding. Maak je echter geen zorgen: dit is een goed teken in je relatie.

Je moet ook aandacht besteden aan de meningen van mensen die je waardeert, liefhebt en respecteert. Zij hebben over het algemeen een objectiever perspectief en hun mening kan je helpen begrijpen of dit de juiste persoon voor je is.

Ook is het heel belangrijk om te leren bepalen of deze meningen oprecht zijn of dat ze beïnvloed worden door andere factoren zoals jaloezie.

3. Je stopt met flirten als je echt verliefd bent

Verliefd stel op de bank

Zodra je echt verliefd bent geworden, verlies je alle interesse in andere mensen. Zelfs als je iemand bent die nog nooit een echte relatie hebt gehad, zul je merken dat je alleen op die ene persoon gericht bent. Misschien vergelijk je zelfs andere mensen met je nieuwe partner. Natuurlijk zal je nieuwe partner het winnen van iedereen.

Als je relatie met deze persoon begon als iets ongedwongen en je weet niet zeker of de andere persoon hetzelfde voelt als jij, praat dan met hem of haar en leg uit hoe je je voelt. Het is belangrijk om in een relatie altijd op dezelfde golflengte te zitten.

4. Je denkt na over plannen voor de toekomst

Het is onvermijdelijk dat je over een toekomst met iemand waar je echt verliefd op bent nadenkt. Dit kunnen simpele plannen zijn, zoals een vakantie naar een warm land of elke ochtend samen sporten. Het kan ook gaan om levensveranderende plannen, zoals samenwonen of een kind krijgen.

Het kan soms onzekerheid veroorzaken om met iemand over onze toekomst na te denken. Als je je echter volledig veilig en op je gemak voelt bij een persoon, lijkt het natuurlijk. Laat de dingen dus hun natuurlijke beloop gaan, maar zorg ervoor dat je realistische grenzen hebt die je helpen je zelfvertrouwen en zekerheid te behouden.

Als je je vrij en zelfverzekerd voelt, volg dan je gevoel. Blijf toekomstplannen maken zolang je plezier en vertrouwen hebt in je relatie. 

5. Je probeert de beste versie van jezelf te zijn

6 belangrijke punten voor een succesvolle relatie

De volgende aanwijzing dat je echt verliefd bent geworden op iemand is dat je meer aandacht besteedt aan wat je doet en wie je bent. Dit betekent niet dat je vroeger een slecht mens was, alleen dat verliefd zijn de beste versie van jezelf naar boven haalt.

Dit is heel goed voor je, omdat je meer open zal staan voor het veranderen van dingen die je hebt uitgesteld. Het is echter ook belangrijk dat je altijd met beide benen op de grond blijft staan: je moet nooit voor iemand anders veranderen wie je bent als persoon.

Onthoud ook dat je niet alles kunt veranderen. Dat betekent dus dat je bepaalde tekortkomingen in jezelf en in je nieuwe partner zult moeten accepteren.

6. Je wordt guller en vriendelijker

Een andere aanwijzing is dat je een vriendelijker persoon wordt. Je wilt niet alleen dat die persoon zich op zijn gemak voelt, maar je zult ook beter in staat zijn om de mensen om je heen te verdragen.

Het is ook mogelijk dat je de belangen en doelen van de persoon van wie je houdt wilt ondersteunen. Dit komt echter niet omdat je je door die persoon gevalideerd wilt voelen, maar omdat het uit het hart komt omdat je echt van iemand houdt.

Heb je bepaald of je echt verliefd bent geworden of niet? Welke van deze tekenen heb je aan jezelf opgemerkt?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galperin, A., & Haselton, M. (2010). Predictors of how often and when people fall in love. Evolutionary Psychology, 8(1), 147470491000800102.
  • Clark, C. (2004). Next Time I Fall in Love: How to Handle Sex, Intimacy, and Feelings in Dating Relationships. Wipf and Stock Publishers.
  • Marazziti, D., & Canale, D. (2004). Hormonal changes when falling in love. Psychoneuroendocrinology, 29(7), 931-936.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.