De zes slechtse dingen die je aan je kop koffie kunt toevoegen
Aangetoond is dat het drinken van een kop koffie kan helpen om:
- Het geheugen te verbeteren.
- Het gevoel van welzijn te bevorderen.
- De gezondheid van het hart te bevorderen.
- De kans op diabetes te verkleinen.
Desalniettemin bestaan er ook momenten waarop koffie je allerergste vijand kan worden: wanneer je kunstmatige zoetstoffen en andere ingrediënten toevoegt die helemaal niet gezond zijn.
Weet je zeker dat jouw kop koffie enigszins gezond kan worden genoemd? Hieronder delen we namelijk een lijstje van de slechtste ingrediënten die je aan je dagelijkse kop koffie kunt toevoegen.
1. Smaaktoevoegingen
Koffie waaraan kunstmatige smaakstoffen zijn toegevoegd, zoals vanille, hazelnoot of karamel, zitten boordevol suiker en kunstmatige kleurstoffen.
Probeer bijvoorbeeld er een beetje vanille-, munt– of gedroogdevruchtenextract aan toe te voegen als je graag een extra smaakje aan je koffie wilt toevoegen.
Deze extracten bevatten immers geen toegevoegde suiker. Onthoud echter wel dat deze smaaktoevoegingen je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden.
Het beste zou zijn om helemaal niets toe te voegen aan je kop koffie en eigenlijk zou je dit soort ingrediënten dus ook moeten vermijden, met het idee dat koffie van nature helemaal niet zoet is.
2. Saccharine en zoetstoffen
Calorievrije zoetstoffen kunnen helpen te voorkomen dat je bij elk kopje koffie dat je drinkt een gigantische hoeveelheid suiker binnenkrijgt. Het probleem hieraan? Zoetstoffen zijn van suiker afgeleide producten die ook je stofwisseling aantasten.
Het gevolg van deze producten kan zijn dat je juist meer gaat eten, omdat je het gevoel hebt dat je nog niet vol zit. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat de groei van bacteriën in de darmen wordt aangetast en zelfs de kans op diabetes vergroten.
Stevia
Steviabladextract is de gezondste optie om je koffie iets zoeter te maken. Het bevat geen sucralose (zoals Splenda), waarvan beweerd wordt dat het gezond is terwijl het dit eigenlijk niet is.
3. Een kop koffie met Suiker
Een kleine hoeveelheid suiker kan vrijwel geen kwaad, maar als je meerdere kopjes koffie met suiker per dag drinkt, dan is het belangrijk om te weten dat deze lege calorieën zich de hele dag door in je lichaam op blijven stapelen.
Twee theelepels suiker in drie kopjes koffie komt bij elkaar uit op vijftig gram suiker. Met oog op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 90 gram op een dieet van 2000 calorieën per dag is dit dus veel te veel.
Je hoeft echter niet te stoppen met het drinken van je dagelijkse kopjes koffie. Je kunt natuurlijk gewoon op zoek gaan naar natuurlijkere manieren om de bittere smaak van koffie een beetje te verbloemen.
Gebruik bijvoorbeeld minder suiker
Zolang je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt, kun je ook proberen om gewoon al wat minder suiker in je koffie te doen.
Als je wel bij suiker blijft, probeer dan op zijn minst altijd voor bruine suiker te gaan, aangezien dit veel gezonder is, of probeer eens specerijen als kaneel toe te voegen. Deze specerij voorkomt dat de bloedsuikerspiegel in één keer stijgt en dat je ongelooflijk veel trek krijgt.
4. Magere melk
Magere melk is niet per se slecht, maar er is wel aangetoond dat melkproducten die gewoon nog hun natuurlijke hoeveelheid vet bevatten enigszins beter voor je kunnen zijn.
Dit houdt in dat mensen die volle melk drinken over het algemeen verdeeld over het jaar minder koolhydraten consumeren. Mensen die magere melkproducten consumeren krijgen over het algemeen veel meer koolhydraten binnen, wat vaak tot gewichtstoename leidt.
En dat is nog niet alles.
Volle melkproducten worden geassocieerd met een kleinere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit kan te danken zijn aan de specifieke vetzuren die volle melk bevat, waardoor het dus een verstandige keuze zou zijn om volle melk aan je koffie toe te voegen.
Lees ook:
Wat is de gezondste melk voor kinderen?
5. Creamer
Dit is zonder twijfel het slechtste ingrediënt dat je in je koffie kunt doen. Het enige dat koffiecreamer doet, is de kleur van je koffie veranderen en een romige textuur nabootsen die andere roomsoorten ook hebben.
Dit lactosevrije product bevat vaak maïssiroop en plantaardige olie, oftewel een hoop suiker en lege calorieën. Dit is een mooie benaming voor kunstmatige transvetten die verstoppingen in de aderen veroorzaken en verbonden zijn aan hartziekte en diabetes.
Probeer dus wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat deze ingrediënten die je in het vliegtuig of in cafe’s vaak bij je koffie krijgt niet te gebruiken.
6. Alcohol
Nog een slechte combinatie die je kunt vormen is de combinatie van koffie en een soort gedistilleerde drank. Er bestaat geen enkele manier om deze combinatie in de club van gezonde drankjes te krijgen.
Vergeet niet dat alcoholische drankjes je lichaam misschien voorzien van energie, maar dat ze daarnaast helemaal geen voedingsstoffen bieden.
Het drinken van alcohol kan ook de oorzaak zijn van een hoop ziektes en gezondheidsproblemen, zoals mentale stoornissen en gedragsstoornissen.
De nadelen van alcohol
Onthoud ook dat een overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot bijvoorbeeld:
- Alcoholisme
- Cirrose
- Hartziekte
- Bepaalde vormen van kanker
Daarnaast zullen we het maar niet te hebben over de secundaire problemen die deze gewoonte kan veroorzaken, zoals gewelddadigheid en verkeersongelukken.
Met oog op dit lijstje snap je waarschijnlijk wel dat wij aanraden om je kopje koffie zo simpel mogelijk te houden. Als je al iets wilt toevoegen, houd het dan bij natuurlijke smaakstoffen.
De beste opties zijn:
- Kaneel
- Vanille-extract
- Muntextract
- Sojamelk
- Amandelmelk
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900
-
Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).
ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410
- Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030