Zes schadelijke gewoonten die depressie kunnen veroorzaken

Om te voorkomen dat je depressief wordt, is het belangrijk om minstens dertig minuten per dag tijd vrij te maken om aan lichaamsbeweging te doen. Leer hier in dit artikel meer over, alsook over enkele andere behulpzame veranderingen die je in je leven kunt maken.
Zes schadelijke gewoonten die depressie kunnen veroorzaken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag delen we zes gewoonten die depressie kunnen veroorzaken. Depressie is een emotionele stoornis die opgewekt wordt door veranderingen in de hersenen. Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde situaties of door hormonale onevenwichtigheden en factoren van buitenaf.

Deze stoornis wordt gekenmerkt door een droevig of verdrietig gevoel, prikkelbaarheid en een verminderde interesse in het leven. Het is een gezondheidsprobleem waar tegenwoordig steeds meer mensen zich zorgen over maken, aangezien het zich steeds vaker voordoet, met name bij jongvolwassenen.

Hoewel de meeste gevallen van depressie tamelijk mild en sporadisch zijn, kan het, wanneer het niet goed behandeld wordt, overgaan in een zeer ernstig en oncontroleerbaar probleem.

Het probleem is dat depressie tegenwoordig zo vaak voorkomt, dat de meeste mensen zich er helemaal niet van bewust zijn dat het veroorzaakt kan worden door bepaalde dagelijkse gewoonten. Daarom delen wij vandaag zes gewoonten die depressie kunnen veroorzaken. Kom erachter wat deze gewoonten zijn, zodat je zowel je lichaam als je geest gezond kunt houden.

Schadelijke gewoonten die depressie kunnen veroorzaken

1. Ongezonde eetgewoonten

Ongezond Eten

De eerste van de gewoonten die depressie kunnen veroorzaken, is een ongezonde eetgewoonte. Wellicht realiseer je je niet dat je eetgewoonten erg veel invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid en je zenuwstelsel.

Een ongezond dieet dat rijk is aan vet en geraffineerde suikers kan problemen met je hormoonhuishouding veroorzaken en kan je gevoeliger maken voor problemen als depressie en stress.

Te veel vet zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol produceert. Dit is een chemische stof die in verband kan worden gebracht met hormonale onevenwichtigheden.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Probeer zo min mogelijk ongezond voedsel te consumeren.
 • Kies er in plaats daarvan voor om meer voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan antioxidanten, omega 3-vetzuren en proteïne.

2. Te weinig lichaamsbeweging

Mensen die een sedentaire levensstijl hebben, lopen niet alleen meer risico om chronische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, maar ook om depressief te worden.

Lichaamsbeweging is van essentieel belang voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid, aangezien het de uitscheiding van gelukshormonen bevordert.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Bedenk een gevarieerd trainingsschema voor jezelf en probeer je hier elke dag aan te houden.
 • Probeer minstens dertig minuten per dag aan een bepaalde vorm van lichaamsbeweging te doen.

3. Te weinig slapen

Slaaptekort

De volgende op de lijst van de gewoonten die depressie kunnen veroorzaken, is te weinig slaap. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je lichamelijke en mentale welzijn. Je hebt dit misschien zelf niet door, maar wanneer jij lekker ligt te slapen, voert je lichaam een aantal processen uit die het op geen enkel ander moment van de dag kan uitvoeren.

Door niet goed aan een stuk door te kunnen slapen, of wanneer je meerdere dagen achter elkaar last hebt van slapeloosheid, maakt je lichaam meer cortisol aan, waardoor je meer last krijgt van angst. Het resultaat hiervan is dat de kans op depressieve aanvallen groter kan worden en je minder goed in staat bent om te gaan met dagelijkse problemen.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Het is van essentieel belang om elke nacht acht uur lang ongestoord te slapen.
 • Als je hier moeite mee hebt, ga dan op zoek naar een ontspannende, natuurlijke oplossing.
 • Maak geen gebruik van elektronische apparaten en eet ook geen zware maaltijden vlak voor het slapengaan.

4. Te veel tijd alleen doorbrengen

Tijd alleen doorbrengen kan behulpzaam zijn om ergens over na te kunnen denken en om over moeilijkheden heen te komen. Te veel tijd alleen doorbrengen kan echter zeer schadelijk zijn voor je emotionele gezondheid.

Gezelschap en goede sociale relaties houden je geest actief en kunnen een positieve invloed op je gevoel van welzijn hebben. Jezelf isoleren en geen tijd vrijmaken om vriendschappen te onderhouden, is sterk verbonden aan depressie.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Maak tijd vrij om iets leuks te doen met vrienden of familie.
 • Probeer wanneer je door een moeilijke tijd gaat met iemand te praten die je vertrouwt.

5. Negatief denken

Negativiteit

Negatieve gedachten zijn een van de voornaamste oorzaken van depressie. Hoewel dit misschien geen bewuste gedachten zijn, houdt het in stand houden van dit soort gedachten in dat je voortdurend leeft in een staat van verdriet en verbittering.

Alles van zijn slechtste kant bekijken, het gevoel hebben alsof alles en iedereen tegen je is of vanuit angst altijd maar in je veilige comfortzone blijven, zijn dingen die erg veel invloed kunnen hebben op je emotionele gemoedstoestand.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Leer alles te zien als een kans om een betere persoon te worden. Dit is een geweldige manier om positieve gedachtepatronen te ontwikkelen.
 • Herken giftige mensen en blijf uit hun buurt. Dit is van essentieel belang om jezelf uit deze situatie te krijgen.
 • Wees altijd bereid om uitdagingen aan te gaan, ongeacht de risico’s of mogelijke resultaten die eraan verbonden kunnen zitten.
 • Houd een dagboek bij, waarin je alle positieve dingen die je in je leven meemaakt opschrijft. Of juist de positieve resultaten van negatieve ervaringen.

6. Een stressvolle werkomgeving

De laatste gewoonte op de lijst van gewoonten die depressie kunnen veroorzaken, is stress op het werk. Een groot deel van de mensen die last hebben van depressie, heeft dit punt bereikt door in een stressvolle werkomgeving te blijven.

Veel te veel en veel te hard werken, treiterij op het kantoor en problemen met collega’s kunnen uiteindelijk zelfs psychologische problemen veroorzaken, waardoor iemand erg verdrietig of ongemotiveerd kan worden.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?

 • Zorg ervoor dat je niet te veel werkt en neem gedurende de dag af en toe een paar minuten pauze.
 • Vermijd contact met mensen waar je niet goed mee op kunt schieten.
 • Zorg ervoor dat je werkomgeving een ontspannen omgeving is, door ontspannende muziek aan te zetten op de achtergrond, kalmerende luchtverfrissers te gebruiken en de ruimte waarin je werkt schoon te houden.

Herken je jezelf in een of meer van deze gewoonten? Zo ja, doe dan je best om hier verandering in te brengen, zodat depressie geen gebruik kan maken van de situatie. Als het probleem niet overgaat, wees dan nooit te bang om een deskundige om hulp te vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.