Zes oorzaken van een pijnlijke nek die je misschien niet kent
Een pijnlijke nek, of nekpijn, is een vervelend symptoom dat vaak wordt veroorzaakt door spiercontracties in dit deel van het lichaam.
Het begint met een sterk gevoel van spanning en stijfheid, waardoor normale hoofdbewegingen vaak moeilijk zijn bij het uitvoeren van dagelijkse taken.
Het komt veel voor bij mensen die een sedentaire levensstijl hebben, maar het kan ook voorkomen bij mensen die een kantoorbaan hebben of bij mensen die lichamelijke activiteiten uitvoeren waarbij veel kracht nodig is.
Hoewel het niet ernstig is en meestal sporadisch voorkomt, is het essentieel dat je de oorzaken van een pijnlijke nek kent, zodat je het kunt bestrijden en voorkomen.
Ook omdat veel mensen niet weten welke gewoontes het ontstaan ervan kunnen beïnvloeden, willen we doorgaan met het delen van de zes meest voorkomende oorzaken.
Zes oorzaken van een pijnlijke nek die je misschien niet kent
1. Veel tijd achter de computer doorbrengen
Heb je last van een pijnlijke nek als je lang achter de computer zit? Als dit het geval is, moet je er rekening mee houden dat de houding die je lichaam aanneemt tijdens het uitvoeren van deze activiteit verantwoordelijk kan zijn voor dit symptoom.
Dit komt omdat de spieren in het gebied vermoeid en gespannen raken, vooral als je langdurig in dezelfde houding blijft zitten.
Suggesties
- Houd tijdens het zitten een goede lichaamshouding aan en neem daarnaast regelmatig een pauze om je spieren te strekken.
- Zet je computerscherm op een hoogte waarbij je je nek niet hoeft te buigen.
2. Mobiele apparaten verkeerd gebruiken
Een van de redenen dat het aantal patiënten met nekproblemen is toegenomen is te wijten aan te veel en onjuist gebruik van mobiele apparaten.
Deze apparaten, met inbegrip van telefoons en tablets, zorgen ervoor dat we te veel tijd doorbrengen in een slechte houding.
Hierdoor zijn de nekspieren gespannen en gevoeliger voor blessures.
Suggesties
- Beperk het gebruik van deze apparaten zoveel mogelijk.
- Als je jezelf niet kunt loskoppelen, zorg er dan voor dat je ze correct gebruikt, zonder je lichaam te veel te beschadigen.
- Doe aan krachttraining om de spierspanning te verminderen.
3. Slechte houding tijdens het slapen
Een goede slaap stelt ons in staat om onze spieren te ontspannen en ons voor te bereiden op een nieuwe dag.
Als we echter een slechte lichaamshouding hebben tijdens het slapen, is het zeer waarschijnlijk dat je de nek- en rugklachten zult verergeren.
Suggesties
- Houd er rekening mee dat, om van deze problemen af te komen, je nek in lijn moet blijven met je ruggengraat, ongeacht of je op je zij slaapt of op je rug.
- Je hoofd mag niet te hoog liggen, omdat dit de kans op letsel in dit gebied vergroot.
4. Te veel gewicht in je rugzak of tas
Wees voorzichtig! Hoewel het inpakken van je rugzak en tas een dagelijks terugkerend probleem is, kan het een van de oorzaken zijn van nekpijn zijn als je het verkeerd doet.
Het slecht dragen van een tas, of er te veel gewicht in doen, kan de spieren in dit gebied beschadigen.
Suggesties
- Pak je tassen niet te zwaar in, zeker niet als je ze langere tijd moet dragen.
- Draag je rugzak niet aan één kant van je lichaam.
- Ja tas mag niet meer wegen dan 10% van je lichaamsgewicht, vooral bij kinderen.
5. Roken
De giftige stoffen in sigaretten hebben niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid van je longen en je hart, maar verstoren na verloop van tijd ook de gezondheid van je spieren.
Ze belemmeren de zuurstofopname van de spieren en veroorzaken uitdroging en spierpijn.
Als ze zich ophopen in het lichaam kan dit slecht zijn voor je rug en lichaam. Dit verhoogt het risico op een hernia, stijfheid in de nek en problemen met de spieren en aderen.
Suggesties
- Probeer zo snel mogelijk te stoppen met roken.
- Ontgift je lichaam om van de giftige stoffen in je lichaam af te komen.
- Vermijd blootstelling aan een omgeving die vervuild is met sigarettenrook.
6. Buikspieroefeningen op een verkeerde manier doen
We kunnen niet ontkennen dat buikspieroefeningen veel voordelen hebben voor ons lichaam. Als je ze echter verkeerd doet, kunnen ze een oorzaak zijn van nek- en rugpijn.
Hoewel je het in het begin misschien niet merkt, kunnen de spieren rond de nek geïrriteerd raken door kracht op dit gebied uit te oefenen.
Suggesties
- Richt de fysieke kracht op je buik en niet op je nek.
- Houd je blik naar boven gericht.
- Houd ruimte tussen je kin en je borst.
Heb je vaak last van nekklachten? Als dat zo is, is het mogelijk dat een van deze dagelijkse gewoonten het veroorzaakt.
Probeer de noodzakelijke maatregelen te nemen om het te verminderen en probeer daarnaast dit gebied te versterken en te ondersteunen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Croft, P. R., Lewis, M., Papageorgiou, A. C., Thomas, E., Jayson, M. I. V., Macfarlane, G. J., & Silman, A. J. (2001). Risk factors for neck pain: A longitudinal study in the general population. Pain. https://doi.org/10.1016/S0304-3959(01)00334-7
- Falla, D., Jull, G., Russell, T., Vicenzino, B., & Hodges, P. (2007). Effect of Neck Exercise on Sitting Posture in Patients With Chronic Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060009
- Gitkind, A. I., & Gritsenko, K. (2017). Neck pain. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_119
- Gross, A., Forget, M., St George, K., Fraser, M. M., Graham, N., Perry, L., … Brunarski, D. (2012). Patient education for neck pain. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005106.pub4
- Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5
- Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
- Sihawong, R., Janwantanakul, P., Sitthipornvorakul, E., & Pensri, P. (2011). Exercise therapy for office workers with nonspecific neck pain: A systematic review. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2010.11.005