Zelf maken: zeep tegen eczeem, van glycerine, propolis en klei

Eczeem staat bekend om symptomen zoals het krijgen van jeuk en rode uitslag. Ons recept van vandaag geeft je een huisgemaakte zeep, gemaakt met glycerine, propolis en klei. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die eczeem op natuurlijke wijze te lijf gaan.
Zelf maken: zeep tegen eczeem, van glycerine, propolis en klei

Laatste update: 29 juli, 2018

In het artikel van vandaag delen we een simpel recept met je voor een zelfgemaakte zeep tegen eczeem. Het bevat glycerine, propolis en klei. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van deze ingrediënten kun je er op natuurlijke wijze mee van je eczeem afkomen.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die moeilijk te behandelen is. Dit komt doordat het, zoals alle huidaandoeningen, veel mogelijke oorzaken kent. Zo kan het voedsel dat je eet, je zenuwen en emoties, je omgeving, en nog veel meer, leiden tot eczeem.

Eczeem is een ontsteking van de huid. Het wordt gekenmerkt door symptomen zoals een jeukend gevoel en rode uitslag op de huid. Er zijn veel verschillende typen eczeem, en ook de oorzaken ervan variëren sterk. Dit maakt het voor veel mensen een lastige aandoening om te behandelen.

Je kunt lijden aan een acute variant van eczeem, doordat je bent blootgesteld aan iets specifieks, bijvoorbeeld iets waar je allergisch voor bent. Het kan ook dat je juist last hebt van chronisch eczeem.

Geneeskrachtige ingrediënten

Glycerine

Veel natuurlijke zepen bevatten glycerine

Glycerine is het basisingrediënt in natuurlijke en sulfaatvrije zeep. Het heeft een desinfecterende werking die infecties helpt te voorkomen en je huid helpt om vocht vast te houden. Daarnaast maakt het je huid zachter en voorkom je er verkleuringen van de huid mee.

Zelf zeep tegen eczeem maken met glycerine is een eitje. Dit komt omdat je het gemakkelijk kunt mixen met andere ingrediënten met een aanvullende geneeskrachtige werking.

Propolis

Propolis heeft krachtige geneeskundige eigenschappen

Propolis is een 100% natuurlijk ingrediënt dat bekend staat om zijn sterke geneeskrachtige eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je met propolis bacteriën en schimmels op je huidoppervlak te lijf kunt gaan.

Propolis is een harsachtige substantie. Bijen halen het uit planten en bomen om er hun korf mee te beschermen. Dit betekent echter ook dat de voedingswaarde van propolis complex en variabel is. Het hangt immers af van welke plant, oftewel welke bron, de propolis afkomstig is. Wat in elk geval zeker is is dat propolis veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Daarnaast bevat het ook etherische oliën. Al deze bestandsdelen hebben een beschermende werking voor de bijenkorf.

Met betrekking tot eczeem is propolis een zeer effectief ontstekingsremmend en pijnstillend middel. Het helpt tegelijkertijd ook de doorbloeding in je lichaam te verbeteren. Het is een natuurlijk antibioticum zonder de gebruikelijke bijwerkingen. Je kunt het via je voeding tot je nemen of direct op de huid aanbrengen.

Klei

Klei is erg goed voor je huid

Klei kom je vaak als ingrediënt tegen in natuurlijke, zelfgemaakte producten met een cosmetisch doeleinde. Dit komt omdat klei bekendstaat om drie specifieke geneeskrachtige eigenschappen:

  • Het bevat een grote hoeveelheid aan mineralen en sporenelementen. Deze komen via je poriën terecht in je bloedsomloop.
  • Daarnaast helpt het om ontstekingen tegen te gaan.
  • Het staat zelfs bekend als middel om gifstoffen uit je lijf te halen.

Deze drie voordelen maken het niet alleen een fantastisch product voor schoonheidsbehandelingen, maar ook een natuurlijk middel tegen bepaalde huidaandoeningen.

Zelfgemaakte en natuurlijke zeep tegen eczeem

Ingrediënten

Om deze huisgemaakte zeep tegen eczeem te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 vast blok glycerinezeep (100 gram)
  • 1 eetlepel vloeibaar propolis-extract (8 ml)
  • 3 eetlepels fijne poederklei (45 gram)
  • Je kunt er ook voor kiezen om een paar druppeltjes van je favoriete etherische oliën toe te voegen. Zo geef je aan deze zeep een bijzondere geur, zoals lavendel, rozemarijn, citroen, of sinaasappel.

Bereiding

Om deze zeep tegen eczeem te maken hoef je alleen maar de volgende zes simpele stappen te volgen:

  • Verhit de glycerine tot deze smelt. Je kunt dit boven het fornuis of in de magnetron doen.
  • Je hoeft het niet aan de kook te brengen, maar alleen te verhitten tot de glycerine vloeibaar wordt.
  • Zodra dit zo is giet je de glycerine in een glazen kom en voeg je de vloeibare propolis en de klei toe.
  • Mix het geheel goed met een houten of glazen spatel – gebruik géén plastic of metaal. Zo garandeer je dat de geneeskrachtige eigenschappen van de klei behouden blijven.
  • Zodra alles samen goed gemixt is giet je het mengsel in een bakvorm of welk bakje dan ook om je zeep vorm te geven. Je kunt ook een zeepbakje of het onderste gedeelte van een plastic (frisdrank)fles gebruiken.
  • Laat het geheel afkoelen en je zeep is klaar voor gebruik.

Hoe kun je de zeep het beste gebruiken?

  • Was de door eczeem aangedane huid twee keer per dag met deze zelfgemaakte zeep. Doe dit één keer ’s morgens zodra je wakker wordt, en één keer ’s avonds voor je naar bed gaat.
  • Zorg er vervolgens voor dat je huid goed hydrateert door middel van een natuurlijke lotion, gemaakt met bijvoorbeeld aloëvera, kokosolie, olijfolie of goudsbloemolie.
  • Voorkom tenslotte het gebruik van niet-natuurlijke (huid)producten die sulfaten, parabenen of andere schadelijke chemische ingrediënten bevatten

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.